ESPAI BLOG

Divulgació i actualitat sobre el temps a muntanya


FUSIÓ D’ABRIL

Publicat el 24 d’abril de 2018

 

En una temporada hivernal que, com hem anat comentant, ha estat molt nivosa al Pirineu i Prepirineu, aquests darrers dies de mitjans d’abril hem passat a una fase de fusió accelerada del mantell nival. Per una banda, tenim l’ambient assolellat de les últimes jornades que implica una forta insolació sobre el mantell fruit de l’època de l’any (el sol ja està molt alt i tenim més hores de llum). Per l’altra, l’ascens tèrmic causat per situacions meteorològiques favorables, sovint amb vent del sud, que fan que s’enfili força la isozero.

Aquesta combinació, sens dubte, és funesta pel mantell. Però hi ha d’altres variables que ajuden, i molt, a què el mantell nival “s’escalfi” i passi a ser isoterm, és a dir, que s’apropi als 0ºC en tot el seu perfil vertical. És el pas previ per la seva fusió o sublimació. Anem a veure aquestes altres variables:

 

 

La primera és la pluja a cotes altes. Així, quan sobre el mantell nival precipita aigua líquida, aquesta pot circular per sobre i fer reguerots sobre la neu en direcció al fons de vall, però també pot percolar cap a l’interior, circular pels espais buits del mantell nival, i arribar fins a la seva base. D’aquesta manera, amb aigua líquida a temperatura positiva dins de la neu, facilitarem l’escalfament del mantell en el seu interior, trencant l’aïllament respecte a la dinàmica tèrmica exterior. Serà un factor que n’afavorirà la fusió, amb canvis que poden ser acusats a tot el gruix de neu acumulada. En aquest sentit, per exemple ahir mateix, dia de Sant Jordi, a Espot (2519 m) i Bonaigua (2266 m) hi van ploure entre 10 i 15 mm, amb una temperatura que es va moure entre els 2 i els 5ºC aproximadament, sobre un mantell ja molt malmès (mireu la següent fotografia precisament de dissabte al Pallars). Anteriorment, un bon exemple de pluja a cotes altes va ser el 6-7 d’abril.

 

\\smcfiler01\Climatologia\09. Explotacio dades\Episodis\2018\04_Abril2018\Gràfiques gruix de neu fins 23 abr 2018\GN Bonaigua fins 23 abr 2018.png

 

Un altra variable a tenir en compte és la humitat ambiental alta, i especialment quan va lligada a la presència de núvols baixos i boires enganxades al relleu. Sota aquestes condicions, la radiació que emet la neu (com qualsevol objecte), en comptes de perdre’s en l’atmosfera, rebota en les partícules de vapor d’aigua o a les gotes dels núvols, retornant cap al mantell i afavorint el seu escalfament. Dit d’una altra manera, l’alta humitat i la nuvolositat afavoreixen l’efecte hivernacle sobre la neu. Aquesta situació es va produir, per exemple, el cap de setmana del 14 i 15 d’abril, quan es va succeir alta humitat i pluja, per passar a un increment de la temperatura i a una alta insolació, però sense caure de manera gaire significativa la humitat relativa. Va ser l’inici de la fusió accelerada dels darrers dies, durant els quals les estacions d’alta muntanya han mesurat reduccions del gruix de neu de 5 a 10 cm diaris, com podeu observar als gràfics de Bonaigua i Cadí Nord.

 

\\smcfiler01\Climatologia\09. Explotacio dades\Episodis\2018\04_Abril2018\Gràfiques gruix de neu fins 23 abr 2018\GN Cadí Nord fins 23 abr 2018.png

 


 

DIES DE PLUJA I NEU, QUE ENCARA NO HAN ACABAT

Publicat el 09 d’abril de 2018

 

Aquest darrer cap de setmana ha estat un cas més dins la dinàmica d’episodis de precipitació extensa i abundant que fa tres mesos que dura (des del dia de Reis). La pluja i la neu del cap de setmana podria haver estat notícia, però enguany ha passat més desapercebut, en comparació amb altres episodis del que portem del 2018. Un any, de moment, ben mogut meteorològicament parlant, i amb l’anticicló desaparegut d’escena o amb aparicions esporàdiques. Així, si acabàvem el 2017 patint per la sequera a bona part del territori, en poques setmanes en trobem amb el paisatge ben regat, les imatges de rius i salts d’aigua ufanosos (us adjuntem fotografia del Salt dels Tirabous, a Rupit), i els gruixos de neu per sobre del normal per l’època. Hem deixat enrere l’amenaça de mancança de recurs hídric a curt termini.

 

 

Així, entre divendres i avui dilluns, pel que fa a la precipitació acumulada, s’han recollit més de 50 mm a sectors d’alta muntanya del Pirineu i Prepirineu, parts més altes del massís dels Ports i comarques del nord-est (Garrotxa, Pla de l’Estany i Gironès). Com podeu veure al mapa, a més, en menor o major mesura, tots els massissos del país han rebut aigua, i en el cas de sectors més enlairats, neu.

 

C:\Users\pev\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\6C5U19V8\Mapa_PPT_06_08-04-2018.png

 

Així, pel que fa a la nevada, la cota de neu va anar baixant durant el cap de setmana, des d’uns 2.400 m dissabte fins al voltant de 1.500 – 1.600 m diumenge a la tarda, sent més baixa en alguns casos, ja que per exemple es va veure a nevar testimonialment a Puigcerdà (Cerdanya, 1.200 m). Per la seva banda, la nit de dissabte a diumenge l’estació del PN dels Ports (1.055 m) va mesurar una mínima de fins a 0,5 ºC quan encara precipitava, o sigui que allà la neu va arribar fins als voltants de la cota 1.000 (no sembla que agafés al nivell de l’estació). A la següent fotografia es veu com nevava ahir a la tarda a l’aparcament a peus del Turó de l’Home, al Montseny (1.540 m).

 

 

Aquests són els gruixos mesurats al llarg del cap de setmana per les estacions d’alta muntanya de la XEMA i algun observador de la XOM:

 

Com segurament vàreu percebre, la precipitació de divendres i dissabte va anar acompanyada de pols en suspensió, de manera que la superfície de la neu a l’alta muntanya es va tenyir amb colors marronosos. A la següent fotografia podeu observar com va quedar el paisatge pel cas de Boí-Taüll. Diumenge, ja va quedar tapada de blanc amb la nova nevada.

 

 

La nuvolositat abundant d’aquests dies, especialment d’ahir diumenge, va implicar mala visibilitat a molts cims, fins i tot arribant a ser reduïda. Per la seva banda el vent fort, que es va fer notar sobretot el dissabte, va assolir ratxes màximes prou destacables al Pirineu (99 km/h a la Tosa d’Alp o 98 km/h al Lac Redon), el Prepirineu (93 km/h al Montsec), com també a d’altres com la serralada prelitoral (76 km/h al cim del Montseny).

 

 

Ara, de cara als pròxims dies, estem a l’espera d’aquesta nit de dilluns, amb una nova tongada de precipitacions, i sobretot de l’episodi de dimarts-dimecres, que pot portar, de nou, pluja general i abundant, aportacions de neu nova molt generoses al Pirineu i Prepirineu i fins i tot a cotes altes del Prelitoral (la cota de neu pot baixar als 1000-1200 m), alguna tempesta i períodes de vent fort. Si heu de rondar per la intempèrie, estigueu ben atents a la informació meteorològica.

 


 

UN ALTRE CAP DE SETMANA AMB PLUJA I NEU

Publicat el 26 de març de 2018

 

Deixem enrere un nou cap de setmana amb temps ben mogut pel que fa a la meteorologia.

L’episodi de precipitació general del cap de setmana ha deixat quantitats superiors als 20 mm al llarg de dissabte a una àmplia franja central del Principat, des de Ponent (Montsec, serra de Mont-roig) fins al litoral (des de les Muntanyes de Prades o el Garraf i fins a les Gavarres), amb màxims de més de 50 mm en 24 hores a massissos com el Montseny, Sant Llorenç del Munt o la Serralada de Marina. És una extensió i abundància poc habitual, encara que aquest hivern l’haguem vist en diverses ocasions. En canvi, diumenge la precipitació va ser molt més irregular i poc abundant. Al mapa següent podeu veure la distribució de la precipitació acumulada entre dissabte i diumenge a Catalunya:

 

cid:image005.jpg@01D3C50B.5EFC6DF0

 

En aquesta imatge al sector de la Plana de Vic s’observa com el territori ha quedat ben xop. El fang i les superfícies relliscoses estaran ben present aquests dies a molts camins, corriols i passos rocosos de bona part del país.

 

Pel que fa a la nevada del Pirineu, novament s’han mesurat de 20 a 40 cm de neu nova a diversos sectors relativament elevats del Prepirineu i del Pirineu, amb una cota que s’hi va situar en molts casos entre els 1.000 i els 1.200 m. En canvi, en alguns moments de dissabte la cota de neu va ser clarament més baixa en algunes àrees del centre del país, arribant fins a 600-700 a sectors de l’altiplà Central o el Moianès, així com als diversos massissos del prelitoral entre el Montsant o les muntanyes de Prades i el Montseny. Això sí, per sota dels 900 m els gruixos van ser mínims i ràpidament esborrats per la pluja. A les parts més altes del Montseny el gruix de neu devia rondar el parell de pams, això sí, amb un fort efecte del vent sobre la seva distribució final, penseu que es van assolir els 115,9 km/h a l’estació de Puig Sesolles. En resum, entre dissabte i diumenge, les diverses estacions d’alta muntanya i alguns col·laboradors de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) han mesurat aquests gruixos de neu nova:

 

cid:image001.png@01D3C4FB.57629430

 

Ha estat un cap de setmana de molta nuvolositat, implicant molt mala visibilitat a molts sectors de muntanya. Ahir es van poder veure ben blancs molts cims i sectors enlairats de fora del Pirineu, destacant el massís Montseny, com podem veure en aquesta imatge del Matagalls pel vessant de Sant Segimon.

 

Els gruixos de neu acumulada a cotes altes del Pirineu i Prepirineu són molt importants, excepcionals sobretot en alguns sectors del Prepirineu:

  • Ahir diumenge l’estació del Port del Comte (2.316 m), al Solsonès, va mesurar fins a 132 cm, màxim absolut de la seva sèrie de més de 15 anys i superant de molt els pocs més de 90 cm del 21 de febrer de 2006. La combinació de tantes situacions de nevada abundant de component sud al Prepirineu i les poques ventades d’aquest febrer-març expliquen el gruix descomunal en un punt tan exposat que normalment mesura un gruix de neu molt discret. La mitjana d’aquest punt durant el mes de març, que és el pic de la temporada, és de només 30 cm.

  • De manera coherent, l’estació de Cadí Nord (2.143 m), a la Cerdanya, ahir va fregar el gruix màxim de la seva sèrie, assolint 201 cm de neu acumulada. Al llarg dels seus més de 14 anys de dades, fins ara el valor màxim era d’uns 202 cm el 18 d’abril de 2009.

  • En un àmbit totalment diferent del Pirineu, l’estació de Sasseuva (2.228 m), al nord de la Val d’Aran, aquest matí ha mesurat 212 cm. No és el gruix màxim en els seus més de 16 anys de dades, però s’aproxima als 226 cm del 7 de març de 2005.

La resta d’estacions estan per sobre de la mitjana, però no tan a prop dels rècords respectius.

 

En aquesta fotografia podem observar com nevava amb ganes durant dissabte al sector del Cadí-Moixeró, concretament al Refugi de Sant Jordi (1.560 m). Ja ho hem anat comentant en diverses ocasions, la temporada 2017-2018 està sent especialment agraciada en aquest sector del Prepirineu.

 


 

RETORN A CONDICIONS HIVERNALS

Publicat el 19 de març de 2018

 

Després d’un cap de setmana amb ruixats de migdia-tarda a molts massissos, fins i tot amb algunes tempestes (dissabte va ser el dia més complicat), comencem la setmana a les portes de la primavera astronòmica, que arriba demà. Però la meteorologia va pel seu compte i ens ha portat una nova glopada de pur hivern a muntanya. Setmana, aquesta de Sant Josep, amb temperatura ben baixa, vent, i nevades al Pirineu, però, atenció, també a altres massissos. Sectors com el Montseny o la Serralada Transversal tenen molts números de quedar ben blancs la propera matinada, i fins a cotes prou baixes (400 m). La davallada tèrmica, per la seva banda, tocarà fons dimecres, acompanyada de vent més que destacable a molts cims. Combinant aquestes dues variables tindreu una aproximació a les condicions de sensació tèrmica que us podeu trobar aquests dies a la intempèrie. En aquest sentit us pot ajudar aquest article que vàrem publicar al darrer número de la revista Vèrtex, i si aneu al Predicció cims, hi trobareu l’evolució prevista de la temperatura i el vent a quasi un centenar de cims del país. Us mostrem precisament el cas del Montseny:

 

wct

 

Com podeu veure, a part que en aquest sector del prelitoral nord s’espera que hi nevi al llarg de la propera matinada, les condicions de temperatura i vent faran que dimarts i sobretot dimecres, es puguin assolir valors de WCT (Wind Chill Temperature Index) de -15. Als cims pirinencs, per sobre dels 2000 m, es pot assolir un índex de temperatura de sensació de -20. No està gens malament, tot i que ens movem en els rangs de perill moderat segons aquest índex WCT.

 

 

Així doncs, si sortiu a muntanya aquests dies, sigueu molts conscients de les condicions hivernals que us trobareu arreu. Parlem de condicions a la intempèrie que poden ser de mala visibilitat per núvols abundants o torb, nevades a llocs on ara no hi ha neu, i condicions de temperatura de sensació que és bo no menysprear. Preneu les mesures pertinents, porteu el material adequat, sigueu conscients del vostre grau d’expertesa davant de situacions adverses, i no us desconnecteu de la informació meteorològica emesa des de l’SMC: butlletins, avisos, .

 


 

COP D’ULL A LA NEU A MUNTANYA

Publicat el 06 de març de 2018

 

Ja som al març i hem entrat al període en què s’assoleixen els gruixos màxims de neu acumulada de la temporada. Catalunya, territori d’orografia complexa, veu sovint com la distribució de la precipitació, i també de la neu a muntanya, pot ser molt variable en funció de la temporada i del sector (sigui més continental, amb més influència atlàntica o de caràcter més mediterrani), així com per l’habitual convivència entre anys o períodes molt secs seguits d’altres ben nivosos. El cas de la present temporada 2017-18 mostra, a hores d’ara, un superàvit de neu a tots els sectors, especialment destacat al Prepirineu.

 

Si fem una mica de memòria, recordareu que l’inici de la temporada hivernal va venir marcada per les nevades freqüents i generoses de nord-oest, que van permetre bons gruixos al sector de l’Aran i el Nord del Pallars, mentre que a la resta de zones les condicions de cobertura de neu no acabaven de ser gaire satisfactòries. Però amb l’arribada del 2018 això va canviar radicalment. La nevada de Reis, abundant i generosa en aquells sectors que fins aleshores havien estat poc agraciats (sobretot el Pirineu Oriental), semblava ser el gran episodi de nevada de la temporada . Però resulta que encara quedava teca per venir.

I és que posteriorment hem tingut una seqüència de diferents situacions meteorològiques que han continuat portant neu de forma generosa, i amb la virtut que han estat prou variades pel que fa a la situació sinòptica. Això va afavorir que la neu arribés a sectors ben diferents (també fora del Pirineu) i a cotes mitjanes i baixes. Destaquen clarament les nevades del 20-21 de gener, 25-26 de gener, la històrica del 4-6 de febrer, el 18-21 de febrer, i la més recent i molt extensa del 28 de febrer – 1 de març.

La variabilitat en la cota de neu també ha estat força notable. Si en algun dels casos citats la neu va arribar fins a la mateixa línia de la costa, en altres situacions la pluja va remuntar fins a cotes altes. Potser el cas més interessant és el del 20-21 de gener, amb una situació poc freqüent d’entrada d’un front càlid des del nord-oest. L’episodi, que també va ser molt ventós, va portar precipitació abundant que va arribar a ser pluja fins als 2400-2500 m (en teniu una entrada aquí a l’Espai Blog).

 

A continuació podeu veure amb més detall i amb dades actualitzades fins a data d’ahir, l’evolució dels gruixos de neu a diverses estacions representatives de diferents sectors de muntanya del Pirineu.

 

El gràfic de l’estació de Sasseuva (2228 m), a l’Aran, mostra com la temporada ha estat generosa des del seu inici, però amb les nevades de les darreres setmanes ja s’han assolit gruixos molt destacats de fins a 2 metres. Això també ha fet que hagin estat molts els dies de “mal” temps.

 

C:\Users\pev\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\6C5U19V8\LAC REDON.jpg

Imatge de l’estació meteorològica de l’SMC de Lac Redon (2247 m), al sud de l’Aran (Eduard Navarro, 23 de febrer).

 

Al gràfic de Cadí Nord es veu clarament que la temporada amb cara i ulls al sector del Prepirineu no va començar fins a l’arribada del 2018. Els episodis del febrer ja la va convertir en molt bona. En aquest punt concret ens movem al voltant dels mateixos gruixos que la temporada passada, que ja van superar àmpliament la mitjana.

 

C:\Users\pev\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\6C5U19V8\438812371_277432.jpg

Aquesta imatge del 2 de març d’en Santi Pocino al sector del Cadí mostra les bones condicions de neu en aquesta zona. La pluja amb regel posterior els va fer utilitzar les ganivetes fins a aproximadament els 1.850 m.

 

Al sector del nord del Pirineu Occidental amb bona influència de les situacions de nord també s’ha vist molt agraciat aquesta temporada de neu. Similar al cas de Sasseuva, veiem com des del novembre la presència de neu ha estat generosa, però els darrers episodis, especialment el del 18-21 de febrer, han superat clarament les expectatives habituals en aquestes dates. Recordeu les imatges que ens arribaven des del refugi de Certascan.

 

C:\Users\pev\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\6C5U19V8\_M6A5344.jpg

Les fotografies com aquesta que ens ha fet arribar aquesta temporada en Ramon Baylina des del Pallars són ben explícites. Es va fer la setmana passada, el divendres 2 de març, i correspon al Pui de les Ares (2.612 m).

 

Al Pirineu Oriental la temporada també va començant sent deficient pel que fa a la presència de neu. Posteriorment s’han assolit gruixos molt destacables i clarament per sobre de la mitjana.

 

O:\CQD\BlogFEEC\Fotografies\20180108_EmiliVilamala_PuigmalNevat.jpg

Aquesta imatge del sector del Puigmal de l’Emili Vilamala, posterior a la nevada de Reis (6-7 de gener) mostra quelcom força inusual al sector del Pirineu Oriental, i és la continuïtat del mantell. En aquest episodi el vent va tenir poc efecte en un sector on és ben normal la redistribució de la neu i que les carenes estiguin sovint ben pelades encara que les nevades puguin ser abundants.

 


 

TRES DIES DE NEVADA GENEROSA

Publicat el 22 de febrer de 2018

 

Entre diumenge 18 de febrer i ahir dimecres 21 hem tingut un període de nevada amb vent de nord a tot el sector de l’alt Pirineu, especialment destacable a l’occidental. Ha estat molt important al vessant nord i al sector de canvi de carena principal pirinenca, amb bastant més de mig metre de neu nova acumulada entre diumenge al vespre i dimecres al matí a cotes altes de l’Aran i del nord del Pallars Sobirà. En aquests sectors ha estat la nevada més abundant de la temporada, tot i que en alguns casos a poca distància de la del 26-27 de desembre de 2017.

 

 

A grans trets, durant l’episodi la cota de neu es va anar movent entre els 1.000-1100 i els 1.500-1600 m al (Vielha ha anat ballant de la neu a la pluja i de la pluja a la neu successivament), però la matinada del dia 21 finalment va arribar a nevar fins a fons de vall a l’Aran, nord del Pallars Sobirà i la Cerdanya. Aquests són els gruixos mesurats per les estacions automàtiques de la XEMA i els observadors de la XOM:

 

 

Adjuntem el mapa de gruix de neu acumulada aquests 3 dies (des de diumenge a la tarda), amb zoom a l’àrea pirinenca.

 

 

Pel que fa a la precipitació acumulada, fora de l’alta muntanya s’han recollit fins a 74,1 mm a Vielha (Val d’Aran) i 62,1 mm a Tavascan (Pallars Sobirà), entre pluja, aiguaneu i neu. Poc més cap al sud, la precipitació recollida ha estat molt menys abundant: 12,4 mm a Tírvia (Pallars Sobirà). I nul·la a l’extrem sud del Pallars Sobirà o l’Alta Ribagorça, per exemple.

Durant l’episodi també s’ha fet notar el vent, produint-se el fenomen del torb. Això ha fet redistribuir de manera important la neu i ha generat morfologies com les que podeu veure a la fotografia. S’han assolit ratxes màximes de més de 90 km/h a diverses estacions de l’alta muntanya pirinenca com Espot (2519 m), Salòria (2451 m), la Tosa d’Alp 2500 (24 o Núria (1971 m). A l’estació de Boí (2535 m) es van arribar a assolir els 122 km/h.

 

 

Convé destacar la neu acumulada al Pirineu amb el que portem de temporada. Si fa 15 dies resultava excepcional l’acumulació al sector oriental i al Prepirineu (encara ho és a les obagues i a les cotes mitjanes i altes), després d’aquest episodi la neu acumulada al vessant nord també supera àmpliament la mitjana d’aquestes dates. Entre les estacions d’alta muntanya de la XEMA (2.000 – 2.500 m), les dues de l’Aran (Sasseuva i Lac Redon) i les dues de l’extrem nord del Pallars Sobirà (Bonaigua i Certascan) superen avui els 2 m de gruix. Concretament, la cosa està així a les 7 estacions de la XEMA que actualment mesuren més d’1 metre de neu acumulada:

 

 

Fer notar que:

  • Hi ha diverses estacions que superen en més d’1 metre el gruix mitjà en aquestes dates dels últims 12-20 anys.

  • Les estacions de Sasseuva (2.228 m, la Val d’Aran) i Malniu (2.230 m, la Cerdanya) estan a menys de 13 cm i 25 cm, respectivament, del seu gruix de neu màxim absolut.

Recordeu que podeu fer un seguiment actualitzat dels gruixos de neu a algunes estacions de la XEMA al llarg de la temporada a l’InfoGruixNeu.

Arribem, doncs, pletòrics de neu al Pirineu al moment àlgid de la temporada per fer esquí de muntanya o raquetes. Però que el bon temps que s’albira pel cap de setmana no us faci confiar-vos massa. No deixeu de consultar el pronòstic meteorològic, el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA), planifiqueu bé la vostra sortida (itinerari, durada, equipació) en funció de la vostra expertesa.

 


 

NORD-OEST CÀLID AL GENER

Publicat el 24 de gener de 2018

 

El darrer cap de setmana vam tenir una situació meteorològica bastant interessant i de força impacte pels qui practiqueu alta muntanya hivernal. Va ser una entrada de vent de nord-oest, situació prou freqüent aquest hivern, però aquesta vegada amb la particularitat, la d’estar associada a un front càlid, i això ja és força menys habitual. Va portar molt de vent (ratxes màximes superiors als 100 km/h) i precipitació abundant al sector de l’Alt Pirineu, tot plegat provocant un torb destacable a l’alta muntanya a partir de dissabte a la tarda i durant bona part de diumenge. Però l’entrada d’una massa d’aire càlida també va implicar una pujada de la cota de neu fins cap als 2400 m a l’Aran i Pallars Sobirà i possiblement encara més amunt en alguns sectors del Pirineu més oriental (els participants de la CronoNúria de diumenge van tenir pluja durant la competició).

 

cid:image003.png@01D3937C.26E66EE0

 

Vista aquesta precipitació acumulada (pluja o neu) resumida a la taula anterior, si ara ens traslladem al gruix de neu nova acumulada, veurem que la cosa canvia. L’estació de Certascan (2.400 m), al Pallars Sobirà, va anar acumulant fins a 19 cm de neu nova entre dissabte al migdia i diumenge al matí, amb una temperatura al voltant dels 0 ºC. Després, la temperatura va pujar i la neu es devia convertir en pluja o aiguaneu, perquè el gruix va començar a disminuir (fusió) en un període anterior al migdia, en què va precipitar amb més ganes.

 

 

Per la seva banda, l’estació de Bonaigua (2.266 m) va mesurar 18 cm de neu nova fins dissabte a la nit, quan el gruix es va estabilitzar i va començar a disminuir, amb temperatura lleugerament positiva i també humitat molt alta. La resta d’estacions no van mesurar increments apreciables del gruix de neu, més aviat lleugeres reduccions. Així doncs, veiem com fins a cotes força elevades, tot i precipitar generosament, no només no van fer incrementar el gruix de neu com es podia esperar en un episodi del nord-oest, sinó que fins i tot va disminuir. Aquest comportament càlid també ha malmès molt la presència i qualitat de la neu per sota dels 2.000 m, amb un desgel prou important vist com van augmentar el cabal els rius pirinencs.

 

Diferent és a sectors culminants per sobre dels 2.500 m, on aquí sí que tot el que va caure va ser neu, però amb molt de vent (ja vam comentar que la presència del vent fort va ser destacada), de manera que el transport i la redistribució va ser molt efectiva, fins i tot perdent-se una part important en forma de núvol de torb (sublimada o transportada a gran distància).

 


LLAMPS HIVERNALS

Publicat el 08 de gener de 2018

 

L’episodi d’aquest cap de setmana, que ha afectat a tots els massissos del país i que no ens ha posat fàcil poder sortir a fer activitat de muntanya, ens ha deixat diferents aspectes meteorològics a destacar. Per una banda, gruixos de neu nova d’almenys 40 cm a cotes mitjanes i altes de gairebé tot el Pirineu i Prepirineu. També ratxes fortes o molt fortes de vent tant als cims pirinencs i el prelitoral, però fins i tot als del litoral. I fora de l’alta muntanya, una regada general del país que en alguns casos ha estat en forma de pluja intensa i/o abundant, molt benvinguda tenint en compte la sequera acumulada.

 

Però especialment significativa ha estat la xifra de l’activitat elèctrica de dissabte i diumenge. I és que en aquests dos dies, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar un total de 3.443 llamps núvol – terra, dels quals 1.529 van caure sobre territori català. Sectors de muntanya com els Ports, Montsant-Prades, Montserrat, El Montnegre-Corredor i Montseny, o sectors del Prepirineu central (Solsonès i Berguedà), han estat especialment diana de les descàrregues elèctriques. El mapa següent mostra la distribució espacial i temporal dels llamps al llarg dels dies 6 i 7:

 

Llamps 6-7gen2018

 

Es tracta d’un episodi amb una activitat elèctrica totalment inusual al mes de gener. Segons dades del període 2004-2016, durant els tres mesos d’hivern (desembre, gener i febrer) es registra menys de l’1% del total anual de descàrregues, mentre que a l’estiu (juny, juliol i agost) supera el 64%. Més concretament, i segons dades del mateix període, la mitjana de llamps núvol-terra del mes de gener és de 66 descàrregues sobre Catalunya (0.1%), un valor molt inferior als 1.529 llamps d’aquest cap de setmana.

 

 

Tenint en compte que els llamps són un fenomen meteorològic a no menystenir mai quan fem muntanya, és de gran interès veure el seu comportament al llarg de l’any, però també veure com a vegades el seu comportament es pot allunyar molt d’allò més habitual.

 

Finalment, si voleu recordar les mesures de seguretat en cas de tempesta, podeu anar a aquest enllaç.