ESPAI BLOG

Divulgació i actualitat sobre el temps a muntanya


COP D’ULL A LA NEU A MUNTANYA

Publicat el 06 de març de 2018

 

Ja som al març i hem entrat al període en què s’assoleixen els gruixos màxims de neu acumulada de la temporada. Catalunya, territori d’orografia complexa, veu sovint com la distribució de la precipitació, i també de la neu a muntanya, pot ser molt variable en funció de la temporada i del sector (sigui més continental, amb més influència atlàntica o de caràcter més mediterrani), així com per l’habitual convivència entre anys o períodes molt secs seguits d’altres ben nivosos. El cas de la present temporada 2017-18 mostra, a hores d’ara, un superàvit de neu a tots els sectors, especialment destacat al Prepirineu.

 

Si fem una mica de memòria, recordareu que l’inici de la temporada hivernal va venir marcada per les nevades freqüents i generoses de nord-oest, que van permetre bons gruixos al sector de l’Aran i el Nord del Pallars, mentre que a la resta de zones les condicions de cobertura de neu no acabaven de ser gaire satisfactòries. Però amb l’arribada del 2018 això va canviar radicalment. La nevada de Reis, abundant i generosa en aquells sectors que fins aleshores havien estat poc agraciats (sobretot el Pirineu Oriental), semblava ser el gran episodi de nevada de la temporada . Però resulta que encara quedava teca per venir.

I és que posteriorment hem tingut una seqüència de diferents situacions meteorològiques que han continuat portant neu de forma generosa, i amb la virtut que han estat prou variades pel que fa a la situació sinòptica. Això va afavorir que la neu arribés a sectors ben diferents (també fora del Pirineu) i a cotes mitjanes i baixes. Destaquen clarament les nevades del 20-21 de gener, 25-26 de gener, la històrica del 4-6 de febrer, el 18-21 de febrer, i la més recent i molt extensa del 28 de febrer – 1 de març.

La variabilitat en la cota de neu també ha estat força notable. Si en algun dels casos citats la neu va arribar fins a la mateixa línia de la costa, en altres situacions la pluja va remuntar fins a cotes altes. Potser el cas més interessant és el del 20-21 de gener, amb una situació poc freqüent d’entrada d’un front càlid des del nord-oest. L’episodi, que també va ser molt ventós, va portar precipitació abundant que va arribar a ser pluja fins als 2400-2500 m (en teniu una entrada aquí a l’Espai Blog).

 

A continuació podeu veure amb més detall i amb dades actualitzades fins a data d’ahir, l’evolució dels gruixos de neu a diverses estacions representatives de diferents sectors de muntanya del Pirineu.

 

El gràfic de l’estació de Sasseuva (2228 m), a l’Aran, mostra com la temporada ha estat generosa des del seu inici, però amb les nevades de les darreres setmanes ja s’han assolit gruixos molt destacats de fins a 2 metres. Això també ha fet que hagin estat molts els dies de “mal” temps.

 

C:\Users\pev\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\6C5U19V8\LAC REDON.jpg

Imatge de l’estació meteorològica de l’SMC de Lac Redon (2247 m), al sud de l’Aran (Eduard Navarro, 23 de febrer).

 

Al gràfic de Cadí Nord es veu clarament que la temporada amb cara i ulls al sector del Prepirineu no va començar fins a l’arribada del 2018. Els episodis del febrer ja la va convertir en molt bona. En aquest punt concret ens movem al voltant dels mateixos gruixos que la temporada passada, que ja van superar àmpliament la mitjana.

 

C:\Users\pev\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\6C5U19V8\438812371_277432.jpg

Aquesta imatge del 2 de març d’en Santi Pocino al sector del Cadí mostra les bones condicions de neu en aquesta zona. La pluja amb regel posterior els va fer utilitzar les ganivetes fins a aproximadament els 1.850 m.

 

Al sector del nord del Pirineu Occidental amb bona influència de les situacions de nord també s’ha vist molt agraciat aquesta temporada de neu. Similar al cas de Sasseuva, veiem com des del novembre la presència de neu ha estat generosa, però els darrers episodis, especialment el del 18-21 de febrer, han superat clarament les expectatives habituals en aquestes dates. Recordeu les imatges que ens arribaven des del refugi de Certascan.

 

C:\Users\pev\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\6C5U19V8\_M6A5344.jpg

Les fotografies com aquesta que ens ha fet arribar aquesta temporada en Ramon Baylina des del Pallars són ben explícites. Es va fer la setmana passada, el divendres 2 de març, i correspon al Pui de les Ares (2.612 m).

 

Al Pirineu Oriental la temporada també va començant sent deficient pel que fa a la presència de neu. Posteriorment s’han assolit gruixos molt destacables i clarament per sobre de la mitjana.

 

O:\CQD\BlogFEEC\Fotografies\20180108_EmiliVilamala_PuigmalNevat.jpg

Aquesta imatge del sector del Puigmal de l’Emili Vilamala, posterior a la nevada de Reis (6-7 de gener) mostra quelcom força inusual al sector del Pirineu Oriental, i és la continuïtat del mantell. En aquest episodi el vent va tenir poc efecte en un sector on és ben normal la redistribució de la neu i que les carenes estiguin sovint ben pelades encara que les nevades puguin ser abundants.

 


 

TRES DIES DE NEVADA GENEROSA

Publicat el 22 de febrer de 2018

 

Entre diumenge 18 de febrer i ahir dimecres 21 hem tingut un període de nevada amb vent de nord a tot el sector de l’alt Pirineu, especialment destacable a l’occidental. Ha estat molt important al vessant nord i al sector de canvi de carena principal pirinenca, amb bastant més de mig metre de neu nova acumulada entre diumenge al vespre i dimecres al matí a cotes altes de l’Aran i del nord del Pallars Sobirà. En aquests sectors ha estat la nevada més abundant de la temporada, tot i que en alguns casos a poca distància de la del 26-27 de desembre de 2017.

 

 

A grans trets, durant l’episodi la cota de neu es va anar movent entre els 1.000-1100 i els 1.500-1600 m al (Vielha ha anat ballant de la neu a la pluja i de la pluja a la neu successivament), però la matinada del dia 21 finalment va arribar a nevar fins a fons de vall a l’Aran, nord del Pallars Sobirà i la Cerdanya. Aquests són els gruixos mesurats per les estacions automàtiques de la XEMA i els observadors de la XOM:

 

 

Adjuntem el mapa de gruix de neu acumulada aquests 3 dies (des de diumenge a la tarda), amb zoom a l’àrea pirinenca.

 

 

Pel que fa a la precipitació acumulada, fora de l’alta muntanya s’han recollit fins a 74,1 mm a Vielha (Val d’Aran) i 62,1 mm a Tavascan (Pallars Sobirà), entre pluja, aiguaneu i neu. Poc més cap al sud, la precipitació recollida ha estat molt menys abundant: 12,4 mm a Tírvia (Pallars Sobirà). I nul·la a l’extrem sud del Pallars Sobirà o l’Alta Ribagorça, per exemple.

Durant l’episodi també s’ha fet notar el vent, produint-se el fenomen del torb. Això ha fet redistribuir de manera important la neu i ha generat morfologies com les que podeu veure a la fotografia. S’han assolit ratxes màximes de més de 90 km/h a diverses estacions de l’alta muntanya pirinenca com Espot (2519 m), Salòria (2451 m), la Tosa d’Alp 2500 (24 o Núria (1971 m). A l’estació de Boí (2535 m) es van arribar a assolir els 122 km/h.

 

 

Convé destacar la neu acumulada al Pirineu amb el que portem de temporada. Si fa 15 dies resultava excepcional l’acumulació al sector oriental i al Prepirineu (encara ho és a les obagues i a les cotes mitjanes i altes), després d’aquest episodi la neu acumulada al vessant nord també supera àmpliament la mitjana d’aquestes dates. Entre les estacions d’alta muntanya de la XEMA (2.000 – 2.500 m), les dues de l’Aran (Sasseuva i Lac Redon) i les dues de l’extrem nord del Pallars Sobirà (Bonaigua i Certascan) superen avui els 2 m de gruix. Concretament, la cosa està així a les 7 estacions de la XEMA que actualment mesuren més d’1 metre de neu acumulada:

 

 

Fer notar que:

  • Hi ha diverses estacions que superen en més d’1 metre el gruix mitjà en aquestes dates dels últims 12-20 anys.

  • Les estacions de Sasseuva (2.228 m, la Val d’Aran) i Malniu (2.230 m, la Cerdanya) estan a menys de 13 cm i 25 cm, respectivament, del seu gruix de neu màxim absolut.

Recordeu que podeu fer un seguiment actualitzat dels gruixos de neu a algunes estacions de la XEMA al llarg de la temporada a l’InfoGruixNeu.

Arribem, doncs, pletòrics de neu al Pirineu al moment àlgid de la temporada per fer esquí de muntanya o raquetes. Però que el bon temps que s’albira pel cap de setmana no us faci confiar-vos massa. No deixeu de consultar el pronòstic meteorològic, el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA), planifiqueu bé la vostra sortida (itinerari, durada, equipació) en funció de la vostra expertesa.

 


 

NORD-OEST CÀLID AL GENER

Publicat el 24 de gener de 2018

 

El darrer cap de setmana vam tenir una situació meteorològica bastant interessant i de força impacte pels qui practiqueu alta muntanya hivernal. Va ser una entrada de vent de nord-oest, situació prou freqüent aquest hivern, però aquesta vegada amb la particularitat, la d’estar associada a un front càlid, i això ja és força menys habitual. Va portar molt de vent (ratxes màximes superiors als 100 km/h) i precipitació abundant al sector de l’Alt Pirineu, tot plegat provocant un torb destacable a l’alta muntanya a partir de dissabte a la tarda i durant bona part de diumenge. Però l’entrada d’una massa d’aire càlida també va implicar una pujada de la cota de neu fins cap als 2400 m a l’Aran i Pallars Sobirà i possiblement encara més amunt en alguns sectors del Pirineu més oriental (els participants de la CronoNúria de diumenge van tenir pluja durant la competició).

 

cid:image003.png@01D3937C.26E66EE0

 

Vista aquesta precipitació acumulada (pluja o neu) resumida a la taula anterior, si ara ens traslladem al gruix de neu nova acumulada, veurem que la cosa canvia. L’estació de Certascan (2.400 m), al Pallars Sobirà, va anar acumulant fins a 19 cm de neu nova entre dissabte al migdia i diumenge al matí, amb una temperatura al voltant dels 0 ºC. Després, la temperatura va pujar i la neu es devia convertir en pluja o aiguaneu, perquè el gruix va començar a disminuir (fusió) en un període anterior al migdia, en què va precipitar amb més ganes.

 

 

Per la seva banda, l’estació de Bonaigua (2.266 m) va mesurar 18 cm de neu nova fins dissabte a la nit, quan el gruix es va estabilitzar i va començar a disminuir, amb temperatura lleugerament positiva i també humitat molt alta. La resta d’estacions no van mesurar increments apreciables del gruix de neu, més aviat lleugeres reduccions. Així doncs, veiem com fins a cotes força elevades, tot i precipitar generosament, no només no van fer incrementar el gruix de neu com es podia esperar en un episodi del nord-oest, sinó que fins i tot va disminuir. Aquest comportament càlid també ha malmès molt la presència i qualitat de la neu per sota dels 2.000 m, amb un desgel prou important vist com van augmentar el cabal els rius pirinencs.

 

Diferent és a sectors culminants per sobre dels 2.500 m, on aquí sí que tot el que va caure va ser neu, però amb molt de vent (ja vam comentar que la presència del vent fort va ser destacada), de manera que el transport i la redistribució va ser molt efectiva, fins i tot perdent-se una part important en forma de núvol de torb (sublimada o transportada a gran distància).

 


LLAMPS HIVERNALS

Publicat el 08 de gener de 2018

 

L’episodi d’aquest cap de setmana, que ha afectat a tots els massissos del país i que no ens ha posat fàcil poder sortir a fer activitat de muntanya, ens ha deixat diferents aspectes meteorològics a destacar. Per una banda, gruixos de neu nova d’almenys 40 cm a cotes mitjanes i altes de gairebé tot el Pirineu i Prepirineu. També ratxes fortes o molt fortes de vent tant als cims pirinencs i el prelitoral, però fins i tot als del litoral. I fora de l’alta muntanya, una regada general del país que en alguns casos ha estat en forma de pluja intensa i/o abundant, molt benvinguda tenint en compte la sequera acumulada.

 

Però especialment significativa ha estat la xifra de l’activitat elèctrica de dissabte i diumenge. I és que en aquests dos dies, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar un total de 3.443 llamps núvol – terra, dels quals 1.529 van caure sobre territori català. Sectors de muntanya com els Ports, Montsant-Prades, Montserrat, El Montnegre-Corredor i Montseny, o sectors del Prepirineu central (Solsonès i Berguedà), han estat especialment diana de les descàrregues elèctriques. El mapa següent mostra la distribució espacial i temporal dels llamps al llarg dels dies 6 i 7:

 

Llamps 6-7gen2018

 

Es tracta d’un episodi amb una activitat elèctrica totalment inusual al mes de gener. Segons dades del període 2004-2016, durant els tres mesos d’hivern (desembre, gener i febrer) es registra menys de l’1% del total anual de descàrregues, mentre que a l’estiu (juny, juliol i agost) supera el 64%. Més concretament, i segons dades del mateix període, la mitjana de llamps núvol-terra del mes de gener és de 66 descàrregues sobre Catalunya (0.1%), un valor molt inferior als 1.529 llamps d’aquest cap de setmana.

 

 

Tenint en compte que els llamps són un fenomen meteorològic a no menystenir mai quan fem muntanya, és de gran interès veure el seu comportament al llarg de l’any, però també veure com a vegades el seu comportament es pot allunyar molt d’allò més habitual.

 

Finalment, si voleu recordar les mesures de seguretat en cas de tempesta, podeu anar a aquest enllaç.