PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 21 i 22 de juliol de 2018

Text actualitzat el 20 de juliol del 2018 a les 13:00 h

Propera actualització el 25 de juliol del 2018 a les 13.00 h

 

Avançàvem dimecres que de cara al cap de setmana caldria tenir en compte i anar preparats pels ruixats o tempestes de tarda, sobretot al Pirineu, però potser també a la serralada Transversal i als Ports. Doncs aquest pronòstic, no només es confirma, sinó que els models ens mostren un reforç en la inestabilitat atmosfèrica, complicant la situació encara una mica més. Així no només seran ruixats de tarda el que ens puguem trobar (tot i que serà el que més dominarà), sinó que se’n poden produir en altres franges horàries.

 

Així, avui divendres a la tarda, creixement ruixats i tempestes sobretot al Pirineu axial (entre l’Aran i el nord del Ripollès) i els Ports. Després de cara a la nit i matinada, és molt probable el pas de sud-oest a nord-est d’una línia de nous ruixats i tempestes, localment intensos i amb possibilitat de força activitat elèctrica. Hi ha un avís de Situació Meteorològica de Perill (SMP) actiu que en situa la probabilitat més alta cap al Prepirineu Occidental i Pirineu Oriental (Montsec, Boumort, Port del Comte, Cadí-Moixeró, cims cerdans). Veurem com acaba anat tot plegat, però aquesta franja temporal entre el vespre d’avui divendres i la matinada de dissabte sembla que serà el període amb temps més sever del cap de setmana, estigueu atents si dormiu a la intempèrie (bivac, tenda) o si teniu previst arribar tard al refugi o a allà on toqui.

El dissabte tot apunta que es llevarà amb força nuvolositat i amb algun ruixat o plugim encara cap al Pirineu oriental i la serralada Transversal, però deixarà fer. Per la seva banda, si sortiu a primera hora per les muntanyes del litoral i prelitoral sud (Llaberia-Pradell, Prades, Montmell,  fins i tot Garraf), és possible que observeu alguns ruixats i fins i tot alguna tempesta sobre el mar. No patiu, no haurien d’entrar cap a terra. Més sol cap als massissos occidentals i del sud. Matí per aprofitar, doncs, ja que amb el pas de les hores els núvols tornaran a agafar cos i de cara a la tarda esperem nova tongada de ruixats i tempestes. La zona amb més probabilitat i on a més poden ser més intensos (hi ha avís de Situació Meteorològica de Perill) és a la Serralada Transversal-Montseny i Pirineu oriental, però se n’esperen a tot el Pirineu, i de nou tampoc se’n pot descartar cap als Ports.

Diumenge, encara molt incert. Apunta que hi haurà molts núvols arreu i possibilitat de ruixats i alguna tempesta a qualsevol massís. Sembla que la tarda es complicarà especialment cap al Pirineu, Prepirineu i Prelitoral nord. Amb tot, agafeu-ho amb pinces i val molt la pena que demà consulteu de nou el pronòstic per diumenge, els models no s’acaben de posar d’acord i pot haver-hi canvis importants, fins al punt que es publiqui un nou avís de Situació Meteorològica de Perill (SMP).

 

En definitiva, força marge de maniobra per sortir, i mantenim la recomanació de començar aviat i acabar aviat, però no serà garantia de no mullar-vos a diferència d’altres caps de setmana. Així que impermeable sens falta a la motxilla i estigueu pendents del radar i dels avisos de Situació Meteorològica de Perill, ja que la pluja intensa i els llamps us poden acabar fent la guitza.

 

Finalment afegir que notareu una millora en les condicions de temperatura i deixarem una mica enrere la calor tan acusada dels darrers dies. Isozero baixant demà cap als 3600-4000 m. Diumenge al matí a 3400 m al Pirineu Occidental, de manera que no es pot descartar alguna enfarinada al sector culminant d’algun 3000 (poc probable). El vent estarà present en general, però no creiem que influeixi gaire en la vostra activitat. Només, si les condicions són tempestuoses caldrà tenir-lo en compte per la possibilitat de ratxes fortes sobtades. Consulteu més detalls al Predicció cims si teniu prevista alguna ascensió, o el nou apartat de Predicció Travesses si esteu fent alguna ruta pel Pirineu.

 

Pel que fa seguretat en relació a variables meteorològiques destaquem:

 

 Precipitació  Llamps

Ja heu vist que hi ha possibilitat de mullar-vos i de tenir llamps aquest cap de setmana. Planifiqueu la vostra activitat del cap de setmana tenint en compte aquests fenòmens, tant pel que fa el material, com també pel que fa a la ruta (durada i dificultat del recorregut). Refresqueu els consells en cas de tempesta aquí.

Atents barranquistes, seguiu l’evolució de les pluges al vostre sector d’interès. Penseu que localment i fora de l’horari clàssic de tarda se’n poden produir d’intenses, de manera que poden afavorir cabals superiors als habituals en una temporada ja generosa en aquest sentit a molts recorreguts.

 

Bon cap de setmana!