PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 21 i 22 de setembre de 2019

Text actualitzat el 20 de setembre del 2019 a les 13.00 h

Pròxima actualització el 25 de setembre del 2019 a les 13.00 h

 

Cap de setmana en què no val a badar amb la meteorologia. Demà dissabte jornada amb períodes de temps advers per mala visibilitat, pluja localment abundant, tempesta, o vent fort a força massissos. Valoreu seriosament si és el millor dia per fer qualsevol activitat de muntanya, sent especialment desaconsellable el descens de barrancs. Diumenge, més marge de maniobra, però amb matisos a no menystenir, sobretot al Pirineu.

 

De moment avui divendres són possibles xàfecs de tarda al Pirineu, així com als massissos del sud fruit del gir dels vents a llevant.  Malgrat tot, no sembla que la tarda es compliqui tant com els darrers dos dies, quan s’han produït tempestes importants amb força llamps i altres fenòmens severs. A mesura que avanci el dia el vent s’anirà reforçant als cims pirinencs i al capdamunt del Montseny, sent la prèvia al canvi de temps de l’endemà, però sense assolir-se ratxes fortes (inferiors als 50-60 km/h).

 

Dissabte, jornada complicada com podeu veure als avisos de Situació Meteorològica de Perill. Matí rúfol arreu, i amb períodes de pluja que localment pot ser intensa, abundant i amb tempesta. Els massissos amb més números són tots els de la franja litoral i prelitoral, així com la Serralada Transversal i el Pirineu oriental, especialment l’Albera. Menys probabilitat com més a l’interior i al nord-oest. Fins i tot a l’Aran segurament no plogui al matí, amb núvols mitjans i alts però amb vent fort als cims. No s’espera que nevi a cap cota, o en tot cas s’escapi algun floc al capdamunt dels tres mils pirinencs.

De cara al migdia tarda, fins i tot es trenqui momentàniament la nuvolositat cap als massissos del sud i l’oest, però s’activaran nous ruixats i tempestes que es mouran de sud-oest a nord-est, altre cop localment intensos. Aquests poden escombrar qualsevol punt del territori.

Jornada complicada, així que valoreu si no és millor posposar la vostra sortida i dedicar-la a altres tasques. I en tot cas, molt atents als torrents i rieres així com als llamps. No val a badar.

 

Diumenge encara pot començar amb força núvols i algun xàfec  cap al Pirineu occidental. A la resta s’espera un matí amb força marge de maniobra, però sense acabar de fer net. De cara a la tarda, nou creixement de nuvolades i formació de ruixats i tempestes sobretot al Pirineu. Serà a la cara nord pirinenca i a tot el sector axial de la serralada on al llarg del dia tingueu les pitjors condicions per períodes de mala visibilitat, precipitació i alguna tempesta. No us deixeu l’equipació impermeable a casa i estigueu atents a la informació meteorològica.

Afegir, per la seva banda, que la temperatura baixarà una mica aquests dies, però mantenint-se amb valors suaus per l’època i sense expectativa de registres negatius ni tan sols a l’alta muntanya fins diumenge al final del dia. Recordeu que al Predicció cims trobareu detalls del pronòstic de variables com la temperatura o el vent a pics de tot el país.

 

Afegir que de cara a dilluns i sobretot dimarts s’espera una clara millora però una mica més de fred (no gaire). No deixeu d’anar actualitzant la informació meteorològica, però ara mateix sembla que val la pena que aprofiteu si teniu opció per fer activitats de muntanya.

 

En relació a la seguretat, doncs:

 

Precipitació Tempesta

Els avisos de Situació Meteorològica de Perill són ben explícits per demà dissabte. Amb franquesa, no és el millor dia per fer muntanya, i especialment activitats com descens de barrancs, ferrades o moure’s per sectors enlairats i exposats. Es poden produir increments sobtats de torrents i rieres, pot haver-hi estones d’activitat intensa de llamps o de vent fort, i podeu trobar-vos amb el terreny relliscós i amb poca visibilitat fruit de la nuvolositat abundant i la pluja persistent.  Sigueu intel·ligents i molt conscients de les vostres capacitats, hi ha més dies que llonganisses per fer aquella sortida que tant desitgeu.

Per altra banda, tant avui divendres com sobretot diumenge, estigueu atents al radar i a la possibilitat de creixement de nuvolades.

 

Boira

Sobretot demà dissabte a qualsevol massís, però també diumenge a l’alta muntanya pirinenca, us podeu trobar amb períodes de visibilitat reduïda. Mapa, brúixola, i bona orientació.

 

Bon cap de setmana!