PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Avanç pel cap de setmana del 5 i 6 de desembre de 2020

Publicat el 02/12/2020 a les 13.00h

Pròxima actualització el 04/12/2020 a les 13.00 h

 

Venen dies de temps ben hivernal: nevades i ruixats de neu fins a cotes mitjanes o baixes, fred i vent, aspectes que caldrà tenir ben en compte si feu activitats a l’aire lliure el pròxim cap de setmana.

 

Després d’un mes de novembre en què la meteorologia ens tenia en suspens i la neu no arribava a muntanya, la llevantada de la setmana passada va significar un bon canvi de paisatge, almenys a l’alta muntanya del Pirineu i el Prepirineu oriental. Per sobre dels 1.800-2.000 m es van superar els 30 cm de neu nova al sector d’Ulldeter-Costabona-Canigó (a la següent fotografia teniu l’aspecte dilluns del Bastiments i la capçalera de la vall de Coma de Vaca), i els 10-20 cm des del Comabona o la Tosa (Cadí-Moixeró) fins als cims de l’Olla de Núria. També va quedar ben blanc el sector culminant del Taga, el Pedraforca, o la Serra d’Ensija-Rasos de Peguera.

 

 

En canvi el Pirineu occidental en va quedar més al marge, i amb prou feines s’hi van escapar quatre flocs als sectors, com l’Aran, més allunyats i arrecerats del flux humit mediterrani que va dominar fins dissabte. Podeu veure a la imatge següent, en vermell, la neu present dilluns al Pirineu català i l’Aran, on destaca l’extensió i la brillantor (neu més nova) al sector de les capçaleres del Ter-Freser-Llobregat.

 

 

Diumenge i dilluns, una treva anticiclònica ens va regalar dos dies esplèndids a muntanya, amb cel radiant i el paisatge innivat presidint les vistes cap al Pirineu, alhora que boires baixes i mars de núvols, per exemple, a banda i banda de l’Albera com podeu veure a la imatge de satèl·lit i a la fotografia següent, amb el Canigó i la Serra de Madres al fons, a la Catalunya nord.

 

 

Ahir dimarts, en canvi, els núvols i les boires es van anar fent presents, fruit en gran manera de la mica de canvi de temps que s’esperava pel final del dia. Una entrada de vent del nord ha provocat alguns ruixats davant de la costa, mentre que a l’alta muntanya pirinenca, al seu vessant nord i eix principal, es va tapar i hi va començar a nevar feblement. Aquesta situació encara dura avui dimecres, de manera que al llarg de la matinada la temperatura ha baixat clarament (s’han assolit els registres més baixos de la temporada), situant la cota de neu per sota dels 1.000 m. Ha anat nevant feblement a l’Aran, extrem nord del Pallars, d’Andorra i de la Cerdanya; a l’alta muntanya, en general, avui s’hauran acumulat entre 1 i 5 cm de neu nova, entre 5 i 10 cm a cotes altes de l’Aran i extrem nord del Pallars. Avui, doncs, es mantindrà aquesta situació de nevades febles i intermitents a l’alta muntanya del Pirineu axial, i vent fort als cims del vessant sud, amb alguns núvols lenticulars. Ambient ben fred. Tot plegat ve a ser com una petita prèvia a les condicions hivernals que s’esperen a muntanya a partir de divendres.

 

 

Demà dijous treva, però divendres, ja de matinada, ens arribarà un front fred associat a una depressió profunda situada a les Illes Britàniques. S’espera una entrada d’aire fred a tots els nivells atmosfèrics, i un flux, en general, de l’oest i sud-oest al Pirineu que s’allargarà durant tot el cap de setmana. Tot plegat afavorirà la mala visibilitat i les nevades al Pirineu, sobretot al més occidental i fins a cotes força baixes; ara mateix s’espera que nevi sota dels 1.000 m, fins i tot localment als 400-500 m. La nevada anirà fent intermitentment, a estones més compacta i continuada, a estones amb ruixats locals, i s’allargarà fins diumenge al Pirineu. Pot ser especialment generosa a tot l’Alt Pirineu occidental, cap a l’Alta Ribagorça i a l’extrem sud de l’Aran. Alhora, la inestabilitat atmosfèrica pot afavorir la formació de xàfecs a altres sectors, de manera que no es descarta algun ruixat de neu (pot ser rodona o calabruix) cap al Pirineu i Prepirineu oriental, puntualment a altres massissos del país (per exemple als Ports, Prades o l’Albera, i més aviat divendres), tot i que en general fora del sector pirinenc el sol serà força present. Certament caldrà seguir amb atenció l’evolució dels models meteorològics a mesura que ens anem apropant al cap de setmana per acabar de concretar el comportament de la precipitació.

 

 

L’altre aspecte que caldrà tenir molt en compte a partir de divendres i al llarg del cap de setmana serà el fred, que serà acusat. Condicions hivernals, amb la isozero que es pot moure entre els 1.200 i els 800 m al llarg del cap de setmana. Això vol dir fred rigorós a l’alta muntanya, així com registres negatius a cims del Prelitoral com el Montseny, o per sota del 5ºC a Montserrat. A més, amb l’afegit que a estones el vent i la nuvolositat us poden agreujar la sensació de fred. Caldrà protegir-se adequadament i no badar gens amb la pèrdua de calor.

 

Divendres us detallarem més les condicions d’un cap de setmana que es presenta plenament hivernal. També ampliarem la informació als dies festius de l’inici de la setmana vinent. Recordeu, finalment, que podeu anar actualitzant la predicció diàriament als pics dels país i a 3 dies vista a través del Predicció cims.