PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana llarg de Setmana Santa (del 18 al 22 d’abril de 2019)

Text actualitzat el 18 d’abril del 2019 a les 13.00 h

Pròxima actualització el 24 d’abril del 2019 a les 13.00 h

ESPAI

Es manté, per a aquests dies, el domini de condicions depressionàries, però amb molta incertesa en el pronòstic, així que cal anar preparats per les sorpreses. La situació general apunta cap a possibles períodes de mala visibilitat als cims, precipitació, tempesta o vent fort. Avui i demà s’espera que això sigui així sobretot a la meitat sud, mentre que després de la treva que tindrem (sembla) dissabte, tot apunta cap a una generalització de la possibilitat de temps advers durant diumenge i dilluns. Tot i això que diem, i vista la dificultat de concretar, insistim en la necessitat d’anar actualitzant la informació meteorològica, en prendre decisions assenyades en funció del nostre nivell tècnic, i anar preparats per possibles condicions adverses, que potser, al final,  no ens acabin afectant i puguem gaudir de l’activitat planificada. Cal, doncs, tenir la ment oberta i atenta davant la possibilitat d’haver de fer canvis de darrera hora.

ESPAI

Així doncs, avui i demà, serà cap al Pirineu i Prepirineu on hi haurà condicions més favorables per fer muntanya, tot i el cel ennuvolat, la possibilitat d’escapar-se alguna gota, i que hi hagi alguna ratxa de vent fort. A la resta de massissos, i sobretot cap als del sud, el vent picarà amb ganes (destacar llocs com Prades-Montsant o els Ports), amb ratxes màximes que poden superar els 60-80 km/h (s’ha publicat un avís de Situació Meteorològica de Perill per vent, feu-li un cop d’ull). També us pot caure algun ruixat, localment amb tempesta. Cap als Ports, també us podeu trobar amb boires que us dificultin l’orientació. Impermeable, paravent, i  mapa i brúixola cap a la motxilla, i estigueu atents a com va canviant el cel o si trona. Atents, també, si voleu fer algun camí de ronda, no només farà força vent a la façana litoral central i sud, sinó que el mar pot estar bastant alterat. Vent també al Delta de l’Ebre, tenint en compte que són dates, per exemple, d’anar-hi a fer bici en família.

Dissabte apunta a ser el dia amb més marge de maniobra arreu, tot i que el vent, que haurà minvat respecte dijous-divendres, encara es farà notar. Cal també tenir en compte que de cara a la tarda esperem creixement de nuvolades i formació de ruixats i tempestes al Pirineu, sobretot a l’Occidental. Cota de neu cap als 2400 m inicialment, baixant cap als 1900 m.

Sobre diumenge i dilluns, la incertesa de com anirà tot és realment alta, així que el que direm, agafeu-ho amb cautela i aneu actualitzant la informació a través de meteo.cat. Ara mateix tot apunta que pot ploure a molts sectors de forma intermitent. Jornades insegures amb estones de ruixat i puntualment tempesta. El vent tornarà a bufar amb ganes, sembla que ara més cap als massissos del nord-est (Montseny, Serralada Transversal, Montgrí, Gavarres, Albera). Vaja, aneu preparats pel temps canviant. Allà on precipiti serà de neu per sobre dels 1900-2200 m.

Per cert, la temperatura, alta per l’època sobretot al Pirineu, s’anirà normalitzant de cara a diumenge i dilluns (baixarà la isozero cap als 2200-2400 m, mentre avui està als 3200-3500 m). Amb tot, la nuvolositat i el vent d’aquests dies afavoriran que incrementi la sensació de fred. Consulteu el Predicció cims per veure l’evolució prevista de la temperatura i el vent als cims catalans.

ESPAI

Volem destacar:

Vent

Serà la variable més present i que més us pot fer la guitza aquests dies a molts llocs. Consulteu els avisos de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per tenir més detalls i no us despisteu si circuleu per sectors exposats a una possible caiguda. Atenció si teniu al cap fer ferrades o escalar a sectors com Montserrat o Prades-Montsant. També si sortiu arran de costa.

ESPAI

Precipitació

La possibilitat de mullar-nos durat aquests dies hi és, així que no us oblideu el material impermeable. Tampoc es pot descartar algun ruixat intens local, sobretot cap als Ports, així que atents també a les torrenteres i barrancs. Aneu seguint el radar meteorològic.

ESPAI

Tempesta

Els possibles ruixats que comentàvem poden anar acompanyats d’activitat elèctrica. No esperem gran quantitat de llamps, però sigueu-ne conscients i eviteu sorpreses innecessàries. Recordeu que podeu seguir l’activitat de llamps a temps real aquí.

ESPAI

Neu

Amb les nevades d’aquest inici d’abril, a tot el Pirineu i Prepirineu es requeria de tècniques hivernals de progressió i seguretat (esquís, raquetes, grampons, piolet, casc…) per fer qualsevol ascensió a l’alta muntanya (per sobre dels 2000 m). Amb tot, l’ascens tèrmic i l’alta humitat d’aquests darrers dies  ha afavorit una intensa humidificació del mantell, i la fusió ha estat molt efectiva. Tots aquests canvis obliguen, si us heu de moure per terreny nevat, a consultar el Butlletí de Perill d’Allaus, on trobareu informació detallada sobre l’extensió, continuïtat i estabilitat del mantell nival. Indispensable.

ESPAI

Bon cap de setmana (llarg) de Setmana Santa!