PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 18 i 19 d’agost de 2018

Text actualitzat el 17 d’agost del 2018 a les 13:00 h

Propera actualització el 22 d’agost del 2018 a les 13.00 h

 

Immersos en aquest agost tempestuós, el cap de setmana comença amb temps ben mogut i un plat fort de tempestes a molts massissos aquesta tarda i vespre de divendres, sobretot fora del Pirineu. Dissabte el temps millora, però no tan ràpid com semblava dies enrere: quedarà un dia fresc a primera hora, variable i encara amb alguns xàfecs. Diumenge es presenta més assolellat i, com a molt, algun ruixat de tarda aïllat al Pirineu.

 

De moment, entre ahir dijous a la tarda i avui a la matinada les tempestes més importants han caigut a l’interior i al Prepirineu, on hi ha sectors amb el terreny ben amarat. S’han recollit fins a més de 70 mm en alguns sectors del Berguedà.

Com dèiem, avui divendres tenim per davant una tarda-vespre de tempestes que poden ser fortes. Valoreu si és el millor dia per sortir als massissos del litoral i prelitoral, ja que és on es preveu que es concentrin les més intenses a última hora. En canvi, al Pirineu els ruixats aniran desapareixent, tot i que al vessant nord pot quedar ben tapat, amb pluja dèbil i ambient molt fresc.

Demà dissabte s’anirà allunyant la baixa, però lentament. Per això encara haurem de tenir en compte el temps. D’una banda, que no us sorprengui el fred si aneu a l’alta muntanya, ja que a primera hora la temperatura pot voltar els 5 ºC a 2.500 m i no és impossible que trobeu alguna lleu enfarinada culminant algun 3.000.

D’altra banda, encara hi haurà força núvols i pot ser que us plogui ja al matí si sortiu prop de la costa i del prelitoral (Garraf, Montserrat i zones pròximes). Al llarg del matí creixeran més núvols a la majoria de massissos que a partir de migdia poden deixar ruixats al Pirineu (sobretot oriental), Prepirineu i prelitoral. Els Ports o el cap de Creus serien àrees amb poca probabilitat de pluja demà dissabte.

Diumenge recuperarem el temps típicament estiuenc, amb més sol i una pujada de la temperatura (calor que no passarà de moderada a migdia). Tornaran a créixer nuvolades, però si deixen xàfecs ja serien només de tarda, molt més aïllats i bàsicament al Pirineu.

Repassem els aspectes més destacats en relació amb la seguretat:

 

TEMPESTA / PRECIPITACIÓ

Les extenses tempestes d’avui divendres poden anar acompanyades de pedra i ventades fortes. Demà dissabte en tindrem moltes menys, però encara les haurem de tenir en compte, mentre que diumenge serien molt més aïllades. Com sempre en aquesta època, imprescindible l’impermeable, estar pendents del cel i del radar i seguir les recomanacions de seguretat quan sentim els primers trons.

Novament, si feu barrancs tingueu en compte que aquestes últimes hores alguns torrents i rieres han crescut molt, o sigui que fareu bé d’informar-vos de la situació abans de començar l’activitat i seguir els consells de seguretat en relació amb el barranquisme.

 

TEMPERATURA

Encara som a ple estiu, però el cap de setmana començarà fresc, que vol dir fred si sou a l’alta muntanya. La temperatura nocturna voltarà els 5 ºC a 2.500 m, de manera que caldrà disposar de la roba adient per fer-hi cap. En moments de xàfec també podem trobar-nos amb caigudes sobtades de la temperatura a muntanya. Podeu consultar els valors de temperatura previstos a l’apartat de Predicció cims.

Que tingueu un bon cap de setmana!