PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 19 i 20 d’agost de 2017

Text actualitzat el 18 d’agost del 2017 a les 12.30 h

Propera actualització el 23 d’agost del 2017 a les 13.30 h

 

 

Si sou o teniu previst sortir a muntanya el cap de setmana,  caldrà tenir ben present el pas d’una cua de front entre avui divendres al migdia i la matinada de dissabte. Afectarà sobretot al Pirineu (especialment vessant nord i a la carena principal entre l’Aran i el nord de la Cerdanya, així com el Ripollès i l’Alta Garrotxa), i al Prepirineu oriental. També portarà un cert empitjorament de les condicions a sectors més encarats a la mediterrània com l’Albera, la Serralada Transversal o el prelitoral nord (Montseny). Al Massís del Port també s’esperen alguns canvis, però creiem que poc significatius. I és que en aquestes zones, al llarg de les pròximes hores i fins demà dissabte a la nit haurem de parlar de possibilitat de períodes amb abundant nuvolositat, precipitació, així com un reforç del vent i una davallada tèrmica. No és una situació acusada de mal temps que hagi d’implicar problemes severs de seguretat, però cal tenir-ho present, anar preparat i ser molt conscient del nostre grau d’expertesa de cara a evitar ensurts. Fora dels sectors comentats, no s’esperen demà dissabte elements rellevants que impedeixin la pràctica normal d’activitats de muntanya

Diumenge, en canvi, serà un dia força benigne per sortir a fer muntanya, amb domini general del temps assolellat .

 

Passem ara a veure més detalls en relació a les variables meteorològiques i fins a quin grau podrien implicar problemes de seguretat en alguns sectors:

 

boira Visibilitat

Si us heu de moure per l’alta muntanya pirinenca durant les pròximes hores i fins demà al matí, no descarteu períodes de visibilitat reduïda persistent a cotes mitjanes i altes, sobretot a l’Aran i als cims del nord del Pallars Sobirà. Força núvols i períodes de mala visibilitat també a les muntanyes de l’Alt Ripollès durant la propera matinada, però menys acusat que al sector occidental de la serralada. Dissabte també serà un dia amb força núvols baixos, guanyant presència a sectors més mediterranis com al Pirineu i Prepirineu Oriental, Serralada Transversal o altres sectors com el Massís del Montseny. Atenció doncs a possibles problemes d’orientació en totes aquestes zones i sigueu especialment curosos si us heu de moure durant la propera nit-matinada per l’alta muntanya del Pirineu Occidental.

 

pluja Precipitació

Tot apunta que no estem davant d’una situació de ruixats locals i intensos. Sí que esperem, als sectors amb nuvolositat abundant, períodes amb precipitació feble però persistent. Si us heu de moure o si teníeu previst pernoctar a la intempèrie al Pirineu (bàsicament Aran i nord del Pallars Sobirà), porteu el necessari per evitar humidificació del cos i el material. A la resta de sectors amb nuvolositat la precipitació apunta a ser més minsa i intermitent,  però creiem que fora bo no despistar-se amb el creixement de nuvolades  avui i demà dissabte a la tarda cap al Pirineu i Prepirineu Oriental, i que poden implicar algun xàfec amb certa intensitat, tot i que la probabilitat és baixa. En tot cas, que no us agafin desprevinguts, tingueu-ho present a l’hora de planificar l’activitat i no us deixeu capelines i impermeables si us heu de moure per les zones esmentades. També implicarà la major presència de sectors relliscosos.

 

temperatura Temperatura

Amb l’arribada del front la temperatura baixarà, apropant-se més a la normalitat per l’època. La davallada tèrmica un cop passada la línia frontal no només es notarà a l’alta muntanya pirinenca, sinó que a altres llocs encara pot ser més notòria. Fixeu-vos com pel cas del Turó de l’Home (Montseny) la sortida del model meteorològic la fa baixar 8-10ºC. Matí de dissabte, doncs, més fresc i molt humit a l’alta muntanya pirinenca així com a altres cims del terç nord del país, implicant sensació de desconfort.

Prèviament, al llarg d’aquest divendres encara els registres poden ser molt càlids, clarament per sobre dels 30ºC a la mitja i baixa muntanya. Ambient xafogós als sectors del litoral i prelitoral, prengueu les mesures pertinents per evitar incidències derivades de la calor. En teniu més informació amb els continguts que hem anat penjant les darreres setmanes a  l’Espai Blog.

 

vent Vent

Al llarg de les immediates hores, a mesura que s’apropi el front, s’anirà reforçant el vent del sud-oest als cims del Pirineu i Prepirineu. Arribada la línia frontal, virarà a l’oest, reforçant-se a l’alta muntanya. No s’assoliran els llindars de Situació Meteorològica de Perill (SMP), però fins demà dissabte no seran estranys els cops superiors als 40-50 km/h als sectors més oberts i exposats de la línia de carena principal pirinenca. La tramuntana tornarà a l’Albera i amb períodes de cops forts, es mantindrà fins demà al vespre. També entrarà avui el mestral a les muntanyes del sud (Els Ports, Cardó, Tivissa-Vandellós, Cavalls-Pàndols), però serà moderat i demà al matí deixarà al vent feble de sud i sud-est.

Diumenge encara farà una mica de vent als cims pirinencs, però és probable que no passi d’implicar la necessitat de posar-se el paravent per gaudir de les vistes i del mos que vulgueu fer.

 

llamps Llamps

No sembla una situació amb condicions favorables a la formació de tempestes i a l’activitat de llamps. Tot i aquesta baixa probabilitat, no es pot descartar, especialment avui i demà a la tarda al Pirineu Oriental.

 

En definitiva, cap de setmana amb moltes opcions per sortir, especialment diumenge. Si heu de ser a la muntanya (sobretot al Pirineu) entre avui divendres i demà dissabte, us recomanem seguir atentament l’actualització del pronòstic i l’evolució de les condicions meteorològiques a curt termini a través de les diferents eines i canals que s’ofereixen des de l’SMC.

 

Des de Meteomuntanya us desitgem un bon cap de setmana, i expressem tot el nostre suport i solidaritat als familiars i amics dels afectats per l’atemptat d’ahir.

 

 Predicció cims