PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 22 i 23 de febrer de 2020

Text actualitzat el 21 de febrer de 2020 a les 12.00 h

Pròxima actualització el 26 de febrer del 2020 a les 13.00 h

 

L’anticicló ens regala un nou cap de setmana esplèndid pel que fa a la meteorologia, i no serà un impediment per fer qualsevol activitat de muntanya.

 

Després del descens tèrmic d’aquests darrers dies, de cara el cap de setmana retorna l’ambient suau, càlid per l’època, també a les cotes més altes del Pirineu. La isozero, avui divendres ja a 3.200 m, s’acabarà situant diumenge als 3.500 m. Això anirà acompanyat d’un domini generalitzat del sol (potser alguns núvols baixos als massissos del litoral) i de manca o de poc vent. Si podeu, no dubteu en aprofitar per fer aquella sortida que fa dies teniu al cap, ja que a més la visibilitat des dels cims de la muntanya mitjana i alta serà molt bona.

Recordeu que teniu més detalls sobre l’evolució prevista de variables com la temperatura, la humitat o el vent a un centenar de massissos catalans al Predicció cims, informació que s’actualitza diàriament.

 

RADIACIÓ SOLAR

El temps encalmat i l’ambient primaveral segur que us donaran ganes de treure’ns roba durant el dia. Eviteu ensurts protegint-vos bé del sol, especialment si circuleu per terreny nevat, on cal tenir en compte l’efecte mirall de la neu. Barret, crema, ulleres, màniga llarga, i el que calgui per evitar lesions a la pell o als ulls. Aquestes condicions suaus també afavoreixen una ràpida deshidratació que potser no percebem tant, així que tampoc badeu amb l’aigua.

 

Afegir que, amb les condicions previstes, continua el retrocés de la neu, sobretot a les solanes, per la manca de noves aportacions, així com pels efectes que han tingut alguns períodes de boira a l’alta muntanya, i especialment el domini al llarg de moltes jornades del sol i l’ambient càlid. Cal dir que la davallada tèrmica notable que vam tenir entre dimarts i dimecres, així com la baixa humitat i el cel seré que tenim des d’aleshores, han permès un nou enduriment del mantell nival i que caldrà tenir en compte, sobretot a primera hora. No oblideu, doncs, el material de seguretat com grampons, ganivetes, etc. Apliqueu tots els bons hàbits per circular per terreny nevat, tenint especialment en compte la transformació de la neu i la seva humidificació amb el pas de les hores el dia. Podeu consultar més detalls sobre l’estat del mantell nival al BPA de l’ICGC (general per Catalunya) i el BPA local per l’Aran. En tot cas, si trobeu a faltar les nevades, potser un consoli llegir el darrer text que hem publicat a l’Espai blog sobre la cota de neu.

 

Finalment dir que fa dies que tenim una primavera avançada pel que fa al paisatge de la muntanya mitjana i baixa. Fa uns 15 dies ja van florir els ametllers, i segur que més d’un de vosaltres s’ha fet un fart de collir espàrrecs al bosc. Per la seva banda, la processionària ja la trobareu activa a força llocs.

 

Bon cap de setmana!