PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Avanç pel llarg cap de setmana del 4 al 6 de desembre de 2021.

Publicat l’1/12/2021 a les 13.20 h

Pròxima actualització el 03/12/2021 a les 13.00 h

 

Els pròxims dies, inclòs el cap de setmana, continuarà dominant el vent del nord i oest, amb condicions molt exigents a l’alta muntanya sobretot dijous-divendres matí i diumenge-dilluns. I és què anirà nevant al vessant nord i eix principal de la serralada, la temperatura serà hivernal tot i algunes oscil·lacions tèrmiques, i el vent picarà fort no només als cims pirinencs. Dissabte, en canvi serà la jornada més suau i favorable pel que fa a la meteorologia.

Caldrà ser, de nou, especialment curosos a l’hora de planificar la nostra sortida, sobretot si és en terreny innivat; són dies en què no val a badar si no tenim força expertesa i formació per fer segons quines activitats.

 

Amb la treva d’ahir, vam deixar enrere les condicions tan dures a muntanya de dissabte i diumenge i que, lamentablement, van implicar un accident mortal al sector d’Ulldeter.

Les nevades dels dies previs tant al Prepirineu com al Pirineu, així com el fred i el vent, van marcar les condicions a muntanya del cap de setmana. Però va ser entre diumenge al migdia i dilluns al matí quan vam tenir un nou episodi de condicions extremes a l’alta muntanya. Primer, sobretot a partir del migdia, es va reforçar i estendre, durant unes hores, la nevada a tot el Pirineu, arribant fins i tot al Prepirineu. Després, el vent fort va passar a ser violent a tota l’alta muntanya, provocant unes hores de torb molt destacat que s’allargà fins avançat el matí de dilluns; van ser hores de molt mala visibilitat a l’alta muntanya per la neu ventada, dificultat per avançar amb normalitat, i condicions de desconfort tèrmic acusat. Si mirem les dades de l’estació meteorològica d’Ulldeter (2.410 m), veiem com durant la matinada de dilluns van dominar els valors de temperatura de -13ºC i un vent sostingut de 30 km/h (ratxes màximes de 80-100 km/h), el que resulta en una sensació tèrmica d’uns -20 a -25, quelcom que va dificultar les tasques de cerca de la persona accidentada.

 

 

Després, i especialment ahir, hem tingut una treva amb una certa recuperació tèrmica. Però els núvols alts i mitjans d’avui dimecres, clarament en augment, ja ens han anat avisant que s’apropa un nou empitjorament.

Un canvi de temps a tenir molt en compte demà dijous, ja que, de nou, tenim un episodi de vent molt fort a l’alta muntanya, fred acusat, i nevada generosa a l’Aran i al Pirineu occidental (es poden assolir els 20-25 cm de neu nova per sobre dels 2.000 m). Tornarà a davallar notablement la temperatura, caient la cota de neu als 400 m. Nova nevada fins a fons de vall, doncs, a l’alt Pirineu, i nova borrufada fins a sectors més meridionals com les valls de l’Alta Ribagorça, la vall Fosca, el nord de l’Alt Urgell i la Cerdanya. A partir de la tarda, nou episodi de torb que s’allargarà fins divendres al matí.

A banda, al llarg de demà i fins divendres, el vent picarà també amb moltes ganes a altres sectors de muntanya, com el Pirineu marítim (Albera i Salines), o les muntanyes del sud, com Pradell-Llaberia, Tivissa-Vandellós, Cardó, la serra del Montsià o els Ports. També dir que, cap als massissos del nord-est es poden produir alguns xàfecs, i especialment al sector del Montnegre, poden ser localment intensos.

Per tot plegat, s’han publicat avisos de Situació Meteorològica de Perill per vent, nevada i per intensitat de pluja que us recomanem consultar.

 

Curiosament, divendres, que començarà molt ventós a l’alta muntanya i fred, amb el pas de les hores ens portarà un increment de la temperatura que s’allargarà a dissabte. Continuarà el vent del nord-oest, però baixarà en intensitat. Encara tindrem estones de nevada a l’Aran i nord del Pallars, però la cota pujarà fins als 1.800-2.000 m. No seran, amb el pas de les hores, condicions tan desfavorables com dijous o l’inici de divendres, i que s’allargarien a bona part de dissabte, que serà la jornada més favorable pel que fa a la meteorologia.

 

 

Però a partir de dissabte a la tarda, i sobretot al llarg de diumenge i sembla que també, en part dilluns, nou empitjorament, altre cop amb vent molt fort a muntanya (a l’alta muntanya, però també als massissos del sud i l’Albera), nevada generosa al Pirineu axial (sobretot occidental), i condicions exigents pel fred. Condicions complicades que, com que queden força dies, divendres explicarem amb més detall. Així que us emplacem a la nostra pròxima publicació de cara a poder planificar amb més detall les vostres activitats de muntanya durant el llarg cap de setmana vinent i així evitar-vos contratemps de caire meteorològic.