PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 25 i 26 de gener de 2020

Text actualitzat el 24 de gener de 2020 a les 13.00 h

Pròxima actualització el 29 de gener del 2020 a les 13.00 h

 

Tot i que els núvols poden ser força presents en alguns moments del cap de setmana, tenim al davant bons dies per fer muntanya. Això sí, caldrà planificar la vostra sortida tenint en compte els efectes en el terreny derivats de la situació de temps advers dels darrers dies i que ha portat una bona nevada a l’alta muntanya pirinenca i prepirinenca, destacant el Pirineu oriental, així com quantitats de pluja extraordinàries a molts sectors.

 

Avui el sol domina a tots els massissos del país i ja podem fer balanç d’aquest episodi que des de diumenge ha portat precipitació abundant a molts sectors del país, nevades importants a muntanya (també a cotes fora del Pirineu i de l’alta muntanya), així com vent violent més enllà dels sectors enlairats. Podeu consultar l’informe complet aquí.

 

Pel que fa a la meteorologia del cap de setmana, les restes de la depressió Glòria, ara retirada a l’Atlàntic i en fase de debilitació, ens creuarà entre dissabte i diumenge. Això farà que no tinguem un temps totalment plàcid, però tampoc tenim per endavant un cap de setmana advers, ni de bon tros. Tot plegat es traduirà amb força núvols alts i mitjans, i a l’alta muntanya, estones amb núvols baixos enganxats al relleu. Entre dissabte a la tarda i al llarg de diumenge, possibilitat intermitent de mala visibilitat i nevada feble al Pirineu (creiem que no passarà de quatre flocs) per sobre dels 1400-1600 m, primer més probable al Pirineu occidental (fins diumenge al matí), després a l’oriental (a partir de diumenge al matí). Fora d’això, poc més a destacar, tot i que la mica d’inestabilitat atmosfèrica no ens permet descartar algun gota, en forma de ruixat, en algun altre massís del país. Poca cosa també i realment poc probable. Afegir que ni el fred acusat (s’esperen valors al voltant dels normals per l’època a muntanya), ni el vent fort, no seran protagonistes com podeu veure al Predicció cims.

 

Volem destacar pel que fa a la seguretat a muntanya:

 

Visibilitat

No es pot descartar, sobretot a l’alta muntanya del Pirineu axial, que entre dissabte i diumenge tingueu estones de visibilitat reduïda. Ni molt menys és una situació de boira persistent a cotes altes i potser ni tan sols us ho acabareu trobant, però hi ha la possibilitat intermitent de perdre les referències de l’entorn per l’efecte de la nuvolositat densa arran de terra agreujada per l’homogeneïtat que aporta la neu caiguda. Eviteu la desorientació portant tot el necessari per saber la vostra localització en qualsevol moment, sigui mapa, brúixola i/o GPS.

 

Neu

Ha nevat de manera destacable a tot el Pirineu, especialment a les capçaleres del Ter-Freser, i del Tet i el Tec, però també a altres sectors, inclòs l’Aran, on sovint queden al marge en aquest tipus de situacions mediterrànies. Aquí teniu la taula-resum.

 

 

Amb tot això, a grans trets hi ha neu a tots els sectors per sobre dels 1500-1700 m, amb gruixos en alguns casos excedentaris pel moment de l’any com podeu veure aquí.

En aquest sentit, si enfileu cap als sectors innivats, primer de tot és possible que us toqui deixar el cotxe més avall que no pas dies enrere per començar la vostra sortida amb esquís o raquetes. L’episodi, com ja s’ha anat comentant aquests dies, ha estat especialment contundent al sector de les capçaleres del Ter-Freser, així com a la Cerdanya, Capcir i Vallespir. Canvi radical de l’estat del mantell pel que fa a la presència de neu a cims com el Canigó, el Costabona, el Bastiments, el Puigmal, Madres, Carlit, Comabona, Puigpedrós, Tosa Plana de Lles, o el Pedraforca, per exemple. Una nevada que, a més ha anat acompanya de vent fort i persistent del sud i est. Cal, doncs, no badar, valorant la vostra expertesa en la muntanya hivernal, i portant i sabent emprar com cal el material tècnic i de seguretat. Planifiqueu la vostra sortida llegint atentament el Butlletí de Perill d’Allaus, i triant rutes amb terreny adequat pel grau de perill. Apliqueu tots els bons hàbits de la circulació en terreny innivat.

Fora de l’alta muntanya pirinenca, el cap de setmana encara hi haurà neu a dalt del Montseny, i de forma més testimonial als sectors més obacs i enlairats d’altres sectors de la muntanya mitjana com els Ports, la Serralada Transversal o el Prepirineu. Us adjuntem el mapa amb els llocs on ha arribat a nevar aquests darrers dies.

 

Imatge que conté text, mapa Descripció generada automàticament

 

Pluja

La precipitació ha estat molt important a tots els massissos del país com podeu veure al mapa de més avall, destacant els Ports, El Montseny, les Guilleries, la Serralada Transversal, així com el Pirineu més marítim (cims de l’Alta Garrotxa i l’Albera). Tot plegat fa que de cara al cap de setmana en general el terreny estarà ben mullat a la muntanya mitjana i baixa, amb fang i bons bassals, i torrents i rieres encara crescuts, tant sigui per la pluja abundant caiguda com per la neu fosa per sota dels 1500-2000 m. Terreny relliscós, torrents i rieres més difícils de creuar (en molts casos directament cal evitar-los, sigueu molt cautelosos i no menystingueu les indicacions/prohibicions que hi pugui haver en aquest sentit), camins o vies on trobareu blocs caiguts o despreniments, etc. Caldrà planificar la vostra sortida tenint en compte tots aquests aspectes.

 

Imatge que conté text, mapa Descripció generada automàticament

 

Bon cap de setmana!