PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Avanç pel cap de setmana del 30 i 31 de maig de 2020

Publicat el 27/05/2020 a les 12.30 h

Pròxima actualització el 29/05/2020 a les 12.30 h

 

Els pròxims dies continuarà l’ambient molt suau i la formació d’alguns ruixats de tarda-vespre, més probables al Pirineu o Prepirineu. Allà, divendres, l’activitat tempestuosa de tarda s’espera més accentuada, i s’estendrà cap als massissos del nord-est. A la resta de sectors de muntanya, en general el sol serà el més destacat.

 

Els pròxims dies l’anticicló continuarà situat entre les Illes Britàniques i Escandinàvia, almenys fins al cap de setmana. Aquesta configuració sinòptica, amb la dorsal anticiclònica allargassada cap al nord a nivells més alts, afavoreix la presència d’aire càlid en alçada i l’estabilitat atmosfèrica. Amb tot, a casa nostra, el poc gradient bàric i la forta insolació ajuden a fer que, tot i aquesta calma, es dispari algun núvol a les zones de muntanya de més envergadura (Pirineu i Prepirineu) i acabi deixant algun xàfec. Ahir, per exemple, va ser el cas cap al Prepirineu occidental, amb, fins i tot algun llamp a l’Alt Urgell com podeu veure a la imatge següent amb les descàrregues elèctriques d’ahir a Catalunya.

 

 

De cara al cap de setmana, alguns canvis poden accentuar la inestabilitat algun dia a les zones de muntanya del nord i nord-est.

Així, divendres, amb el pas d’un solc, tot apunta que siguin molt probables els ruixats i tempestes cap al Pirineu i Prepirineu oriental, Pirineu marítim i sectors com la Serralada Transversal. L’activitat de llamps pot ser localment destacada i us pot calamarsar o pedregar. Atents, doncs, durant la segona meitat del dia, així que seguiu el radar i sortiu preparats.

Dissabte sembla que hi haurà més calma, amb molt de marge durant tot el dia. Diumenge potser es torni a reforçar una mica la possibilitat de creixement de nuvolades de tarda al sector pirinenc i prepirinenc, però poc a veure amb divendres.

 

 

A part, i tot el retrocés avançat d’aquesta primavera, caldrà també tenir en compte la presència de neu als sectors elevats, en general per sobre dels 2.500 m, i sobretot als vessants obacs. Més aviat parlem d’un mantell discontinu, però que no es pot obviar a l’hora de planificar l’activitat com és normal en aquestes dates en què la neu als cims més alts del Pirineu encara és una variable determinant. Com a referència, mireu aquesta imatge (Meteo Valls d’Àneu) del vessant sud i oest de la Pica d’Estats avui dimecres.

 

 

Divendres us actualitzarem aquesta informació i us donarem més detalls del temps del cap de setmana per fer muntanya, a veure si es reforça o en canvi minva la possibilitat de ruixats i tempestes.