PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 15 i 16 de gener de 2022

Publicat el 14/01/2022 a les 13.00 h

Pròxima actualització el 19/01/2022 a les 13.00 h

 

Dies d’anticicló hivernal, amb ambient esplèndid a muntanya. Dominarà el sol i tindreu el fred normal per l’època a cotes mitjanes i altes; a les fondalades, en canvi, força hores d’ambient ben gèlid fruit de la inversió tèrmica.

 

Des de dimarts les altes pressions han agafat el protagonisme al nostre sector geogràfic, i ara mateix sembla que la cosa pot durar dies. Això sí, és una situació anticiclònica més freda que no pas la que vam tenir amb l’arribada del 2022 i que va implicar registres molt càlids a cotes mitjanes i altes.

 

Si mirem les dades de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya, veurem que aquests dies, durant tota la jornada, dominen els valors negatius de temperatura a l’alta muntanya (per sobre dels 2.000 m aproximadament). Uns valors, això sí, que ronden el que tocaria en aquestes dates a cotes altes, de manera que l’ambient és fred com es pot esperar, però sense grans estridències, i amb ambient ben sec. Com a exemple, ahir a l’estació de la Tosa d’Alp, a uns 2.500 m i en un sector carener, la màxima va ser de –1,4ºC cap al migdia, i la mínima de la darrera matinada de –5,2ºC, i tot plegat amb una humitat relativa que amb prou feines ha superat el 25% les darreres 24 h.

 

Una situació de temperatura i humitat que afavoreix la conservació de la neu, ja que fruit de la pèrdua radiativa nocturna està molt freda. En aquest sentit, a l’EMA de Cadí Nord, la superfície de la neu està a -15ºC; són dies per anar protegit pel fred, i tenir molt en compte el refredament dels peus si esteu molta estona trepitjant mantell nival.

 

En canvi, a la muntanya mitjana (per sota dels 2.000 m aproximadament) els registres negatius nocturns passen a ser positius durant les hores centrals del dia. Condicions de fred de gener, però amb el caliu del sol. En aquest sentit, per exemple, al capdamunt del Montseny la temperatura va assolir els +4,1ºC de màxima cap al migdia, mentre que la mínima d’avui a primera hora ha estat de -3ºC.

 

 

Per la seva banda, fruit de la inversió tèrmica i l’acumulació de l’aire fred a les zones fondes, són dies ben gèlids a moltes valls i conques del país (hi ha un avís de Situació Meteorològica de Perill per fred). Són sectors on aquests dies dominen les gelades, fins i tot alguna boira matinal. Ambient ben exigent i amb força desconfort (fred i humitat) sobretot a primera hora, quelcom que fins i tot anirà a més les pròximes jornades.

 

Tot plegat ens obliga a sortir a muntanya ben equipats per evitar el refredament corporal, sent conscients de l’amplitud tèrmica diària (fred nocturn, més suavitat diürna) i que sens dubte notarem la diferència de ser a una obaga a recer del sol, o ser a una solana i aprofitar-ne el caliu. A banda d’això, doncs, tant dissabte com diumenge no hi ha elements meteorològics que us puguin fer la guitza per fer la vostra activitat. Dominarà el sol i la bona visibilitat, el que us ha de permetre gaudir de bones vistes. El vent serà poc rellevant, fins demà més aviat del sud, diumenge de nord, però sense més. Podeu consultar més detalls sobre les condicions de temperatura, humitat o vent al vostre pic d’interès al Predicció cims.

 

 

Finalment, amb relació a la neu, cal tenir ben present la seva variabilitat espacial arran dels diferents episodis que s’han anat succeint:

 

  • L’última nevada (cap de setmana passat i dilluns) va ser de nord-oest, quelcom que va consolidar que els gruixos de neu més destacats els trobem al Pirineu axial. Destaquen especialment a l’Aran, nord del Pallars, i sector del Perafita-Puigpedrós, sent clarament superiors al que podríem esperar en aquestes dates. En canvi, al Prepirineu, els gruixos són més modestos. El fred d’aquests dies ajuda que la neu pols caiguda fa uns dies es mantingui prou bé.

  • El vent ha estat ben present el que portem de temporada, i molts sectors careners encara ara estan despullats de neu, o amb molt poc gruix; alhora, trobareu sectors amb bones sobreacumulacions a cotes inferiors de l’alta muntanya (comes, torrenteres, vessant a sotavent del vent de nord). Aquest fet és especialment així al Pirineu oriental i al Prepirineu; la imatge anterior, del sector de l’Olla de Núria, és ben descriptiva sobre això que comentem.

  • La neu que es va humidificar amb l’anticicló càlid de Cap d’Any i la pluja que durant unes hores va remuntar als 2.200-2.400 m el darrer cap de setmana, aquesta setmana s’ha regelat notablement. Això vol dir que allà on el mantell antic no ha quedat cobert per la neu nova us podeu trobar la neu molt dura, fent indispensable el piolet, grampons i casc. No badeu amb aquests trams molt endurits en sectors exposats a caiguda.

 

En definitiva, condicions del mantell nival que cal tenir ben en compte a l’hora de planificar el vostre itinerari a l’alta muntanya; si consulteu la informació sobre la neu i les allaus de l’ICGC i del Consell General d’Aran, tindreu més detalls sobre la distribució del mantell nival i la seva estabilitat; que el temps radiant no us porti a un excés de confiança.

 

Bon cap de setmana!