PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 31 de juliol i 1 d’agost de 2021

Publicat el 30/07/2021 a les 13.00h

Pròxima actualització el 4/8/2021 a les 13.00 h

 

Es confirma que demà dissabte, especialment a partir del migdia, serà una jornada marcada pels ruixats i les tempestes, i no només al Pirineu; caldrà triar bé el tipus i durada de l’activitat si és que opteu per sortir.

Diumenge, tot i que a la tarda pot haver-hi, de nou, alguns ruixats, serà un dia força bo per aprofitar, això sí, sense badar amb la roba d’abrigar, ja que es notarà clarament la davallada tèrmica i l’ambient força fred a les cotes més altes del Pirineu.

 

Tenim per endavant un cap de setmana en què caldrà estar pendents i anar adientment preparats per les condicions meteorològiques a muntanya.

De moment, avui divendres, ja tindrem uns primers ruixats de tarda cap al Pirineu oriental i la Serralada Transversal.

 

Més tard, a la nit d’avui divendres o ja a la matinada de demà dissabte, els núvols s’aniran fent més presents, especialment al Pirineu i Prepirineu occidental. Abans de la sortida del sol segurament ja pot estar plovent intermitentment als massissos de la meitat occidental, inclosos els Ports o sectors com Tivissa-Llaberia. El dia s’aixecarà, doncs, amb ruixats, fins i tot amb tempesta, i amb períodes de visibilitat reduïda a cotes altes a sectors com el de la Pica d’Estats, Montardo, Punta Alta o Montsent de Pallars per posar alguns exemples. Cap als Pallars i l’Aran, tot i alguns moments de treva, s’espera un dia, en general, dominat per estones de xàfec i mala visibilitat. Si esteu de travessa, potser és un bon dia per fer la jornada de descans pendent. Si teníeu al cap una ascensió a l’alta muntanya o un barranc, no és la jornada amb millors condicions.

En canvi, més a l’est, cap al Prepirineu i Pirineu oriental, encara tindreu marge a primera hora, almenys sembla que fins a mig matí. Però caldrà que tingueu clar que, a partir d’aleshores, i sobretot al llarg de la tarda, us pugui enxampar la pluja, localment intensa i amb llamps i trons. No us refieu i no oblideu que les condicions aniran a pitjor.

El mateix passarà als massissos del Prelitoral i Litoral, tot i que en general hi haurà marge fins a la tarda-vespre.

En aquest sentit, recomanem la consulta de l’avís de Situació Meteorològica de Perill (SMP) que avui s’ha publicat, ja que us ajudarà força a concretar les condicions adverses de demà, i especialment en algunes zones i franges horàries.

 

Diumenge, en canvi, tot i que els núvols poden fer-se presents, sobretot a la tarda i a l’alta muntanya pirinenca i al vessant nord, i que durant la segona meitat del dia poden caure nous xàfecs (costarà que amb tempesta), més aviat al sector oriental pirinenc, les condicions seran clarament millors que dissabte i tindreu força marge per sortir. Això sí, es consolidarà la davallada tèrmica que començarà a finals de divendres, de manera que diumenge, als 3.000s del Pirineu, s’esperen registres de mínimes que rondaran els 0ºC, i de màxima que difícilment superin els 5ºC.

 

 

Destacar, doncs, pel que fa a la seguretat:

Precipitació  Tempesta  Visibilitat

Demà dissabte és una bona jornada per valorar si no és millor posposar l’activitat de muntanya prevista o canviar-la per quelcom més conservador; no és un bon dia per tenir un contratemps en una cresta, ferrada o via d’escalada. I si finalment sortiu, estigueu ben atents al cel i al radar meteorològic, i porteu tot el material impermeable que calgui per evitar que us cali la pluja si us acaba enxampant. No oblideu la possibilitat de períodes de mala visibilitat i de llamps i trons; així que planifiqueu bé la vostra ruta per evitar problemes d’orientació o associats a les tempestes. En aquest sentit, paga la pena que li doneu una ullada a aquestes recomanacions de l’Araceli Segarra.

 

Temperatura

El descens tèrmic del cap de setmana cal no menystenir-lo. Si teniu previst, per exemple diumenge, fer alta muntanya, porteu diferents capes de roba d’abrigar, inclosos guants. Val molt la pena que planifiqueu la vostra ascensió consultant el Predicció cims i que no badeu amb el fred, encara que estiguem en ple estiu. Precisament sobre la temperatura a muntanya i els perills associats, us en parla la Clàudia en aquest vídeo de seguretat.

 

Per cert, l’ambient fresc o fred a cotes mitjanes i altes i la possibilitat de pluja, continuaran al llarg de la setmana vinent, així que aneu seguint l’actualització de la predicció meteorològica a meteo.cat i meteomuntanya.cat.

 

Bon cap de setmana!