PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 24 i 25 d’octubre de 2020

Publicat el 23/10/2020 a les 13.00h

Pròxima actualització el 28/10/2020 a les 13.00 h

 

Després de l’episodi del sud-oest que amb la pluja, la humitat i l’ambient càlid ha fet retrocedir de forma dràstica la neu caiguda fins ara a l’alta muntanya, tindrem un cap de setmana plàcid per gaudir del paisatge de tardor.

 

A aquestes hores ja s’han anat dissipant les boires i restes de núvols amb què ens hem aixecat avui, quedant un dia ben assolellat arreu. Deixem enrere, doncs, la situació del sud-oest que des de dimarts ha portat temps advers sobretot a l’alta muntanya pirinenca.

Aquests dies ha destacat molt el vent pel que fa a la seguretat a muntanya. Ha picat molt fort als cims, sobretot, de l’eix axial pirinenc (des de l’Aran fins al Ripollès), superant-se els 150 km/h de ratxa màxima al nostre sector. També s’ha deixat sentir amb moltes ganes a cotes baixes de tot el vessant nord de la serralada pirinenca, on el vent de sud (l’anomenat vent d’Autan a Occitània, i també vent d’Espanya a l’Aran), va afavorir l’ascens de la temperatura.

L’altre aspecte ha estat la mala visibilitat per la nuvolositat abundant a cotes altes, sobretot del Pirineu occidental, però amb l’afegit de la presència de molta pols en suspensió arreu. Això ha fet que, quan ha plogut (o nevat a cotes molt altes), hagi estat amb fang. Va ser ahir dijous quan la pluja va agafar més protagonisme, afectant de forma intermitent i dèbil a molts sectors en algun moment del dia, mentre que de forma més continua i generosa al Pirineu i Prepirineu, en el seu vessant sud. En aquest sentit s’han superat els 20-30 mm a tota l’alta muntanya, i més de 50 mm al sector del vessant sud del Pirineu occidental (entorn del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici). La cota de neu estava molt alta (2.900 – 3.100 m).

 

 

Amb l’ambient tan suau, la pluja fins a cotes molt altes, i la nuvolositat abundant, el retrocés de la presència de la neu a l’alta muntanya ha estat dràstic. Així, si el cap de setmana passat el paisatge era hivernal al Pirineu (l’anterior fotografia és de diumenge a l’Aran!), avui amb prou feines trobareu alguna congesta per sota de 2.500 m en aquella zona. Per sobre d’aquesta cota, la neu ha perdut molta continuïtat i gruix, i només al sector culminants de la serralada, per sobre dels 2.900-3.100 hi ha nevat una mica les darreres hores, sobretot al sector de l’alt Pirineu occidental/vessant sud. En definitiva, s’ha normalitzat el paisatge per aquestes dates pel que fa a la presència de la neu.

 

 

Avui divendres, el més destacat serà que notarem un lleuger descens de la temperatura i que, de cara a la tarda pot precipitar una mica, intermitentment, sobretot al vessant nord pirinenc (cota de neu 2.000 m). Puntualment també cap als Ports, l’Albera, i al Pirineu i Prepirineu occidental. Xàfecs locals, en general poca cosa.

Després, el cap de setmana serà plàcid meteorològicament parlant. Força sol, bona visibilitat, temperatura normalitzada per aquestes dates (fred matinal al fons de les valls per la inversió tèrmica) i poc vent, especialment dissabte. Ho podeu consultar al Predicció cims pel vostre cim d’interès.

Diumenge, mentre el matí serà assolellat arreu, a partir del migdia es complicaran les condicions a la intempèrie a l’alta muntanya del Pirineu occidental. Serà la prèvia d’un front que acabarà d’arribar dilluns (i que sembla que tornarà a enfarinar l’alta muntanya). Així doncs, diumenge a la tarda (ja abans de fer-se fosc) s’incrementarà ràpidament la nuvolositat per l’oest, portant períodes de mala visibilitat a l’alta muntanya de l’Aran, la Ribagorça i els Pallars, hi haurà una disminució progressiva de la temperatura i un reforç del vent. Nevarà feblement, començant als 2.400 m, ja als 1.600 m amb l’arribada del dilluns. Aprofiteu bé la primera meitat de la jornada en aquella zona.

 

 

Des del punt de vista de la seguretat, destacar només:

 

Neu

Tot i el retrocés de la neu a l’alta muntanya, sobretot per sobre dels 2.600-2.800 m i a les obagues, encara caldrà estar a l’aguait a l’hora de circular per pales i congestes innivades. Amb les condicions de temperatura i cels serens que dominaran el cap de setmana, aquesta neu molt probablement s’endurirà. Així, si feu una ascensió a l’alta muntanya (especialment a l’alt Pirineu occidental), i sobretot en orientacions nord, no oblideu piolet i grampons, encara que finalment potser només sigui per trams curts.

Per la seva banda, la fusió, més la pluja caiguda les darreres hores, haurà fet créixer el cabal dels barrancs i torrents del Pirineu i Prepirineu, sobretot l’occidental. Tingueu-ho en compte si aneu a fer descens d’engorjats.

Afegir, finalment, que a l’Espai blog de Meteomuntanya teniu una entrada nova sobre, precisament, aquestes nevades prematures de les darreres setmanes, i on hi comentem el seu grau d’excepcionalitat.

 

Bon cap de setmana!