PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 16 i 17 de setembre de 2017

Text actualitzat el 15 de setembre del 2017 a les 12.30 h

Propera actualització el 20 de setembre del 2017 a les 16.00 h (s’endarrereix unes hores per raons tècniques)

 

Avui divendres, dia en general complicat per sortir i que acabarà amb tota l’alta muntanya pirinenca emblanquinada. Dissabte i diumenge, en canvi, es presenten amb bones condicions a la majoria de massissos, però cal no oblidar la davallada important de la temperatura que s’està produint i que tocarà fons demà dissabte. Diferent, això sí, és si teniu previst anar cap a l’Alt Pirineu, sobretot l’occidental (Aran, nord del Pallars, nord de la Cerdanya), ja que els núvols baixos i les nevades aniran fent acte de presència intermitentment tot el cap de setmana, destacant alguns períodes que ara comentarem.  Com ja vam avançar dimecres, si heu de triar, diumenge sembla el millor dia per sortir.

 

Així doncs, per les pròximes hores i pel cap de setmana, les condicions més adverses per sortir a fer muntanya les esperem:

  • Avui divendres per la mala visibilitat, precipitació intermitent però generalitzada, i de neu a l’alta muntanya pirinenca. Fer notar que al Pirineu i Prepirineu Oriental, per sobre dels 2000 m, es poden assolir gruixos superiors als 10 cm de neu nova al final del dia. Temperatura que continuarà baixant. Consulteu els gràfics del predicció cims per veure l’evolució de la temperatura, l’altura de la isoterma dels 0ºC (Iso0), la humitat o el vent a diferents pics del país.

  • Dissabte matí a primera hora, que s’aixecarà tranquil, atents al fred a tots als massissos. Temperatura negativa a tota l’alta muntanya pirinenca i prepirinenca, amb Iso0 caps als 2200-2400. A cims com el Turó de l’Home (1706 m), registres al voltant dels 3-5ºC a l’hora de la sortida del sol, i vent feble, però que ajudarà a fer més acusat el desconfort tèrmic.

  • Demà dissabte al migdia-tarda al vessant nord pirinenc i a tot l’alt Pirineu entre l’Aran i el Ripollès, quan la nuvolositat tornarà a fer-se molt abundant i es reactivaran les nevades. Puntualment poden ser intenses. Serà un període d’unes 6 hores amb condicions de visibilitat reduïda i sensació acusada de desconfort per fred (Iso0 als 2000-2200 m). Vent moderat als cims que s’anirà reforçant passada la nevada.

  • També demà dissabte, a primera hora del matí cap al Massís del Garraf, i a la tarda, cap als massissos del Prelitoral i Litoral nord (Montseny, Montnegre), serralada Transversal, Prepirineu Oriental i en general les comarques del nord-est del país, possibilitat d’algun ruixat, i no es descarta amb tempesta i calamarsa.

  • Diumenge cap al migdia i la tarda, de nou a tota la línia de carena principal entre l’Aran i el nord de la Cerdanya, núvols baixos fent-se més espessos. Retorn de la visibilitat reduïda i de la nevada (cota de neu als 2200 m). Condicions de fred menys acusat, però a no menystenir (Iso0 a 2600 m)

Queda clar doncs, que a massissos com el del litoral i prelitoral central i sud (Ports, Prades, Montsant, Montsec, Montserrat, etc.), tant dissabte com diumenge s’espera temps força assolellat, i només caldrà no despistar-se amb la sensació tèrmica sobretot dissabte al matí.

 

En relació a la seguretat, comentar:

 

temperaturaTemperatura

No menystingueu gens ni mica la davallada tèrmica acusada que s’està produint. Si sortiu aquest cap de setmana, porteu el material adequat per protegir-vos del fred i evitar la pèrdua de calor i possible hipotèrmia.

 

neuNeu

La nevada generalitzada a l’alta muntanya pirinenca no ha d’implicar problemes importants per moure-us (parlem de gruixos màxims de 10-15 cm, puntualment 20), però sí que farà que el terra es pugui fer més relliscós. Atents als passos delicats.

 

boiraVisibilitat

Problema generalitzat avui a la majoria de cims, persistirà de forma intermitent a l’Alt Pirineu la resta del cap de setmana. Atents als períodes que hem comentat abans, podeu patir problemes seriosos d’orientació si no aneu ben preparats, us coneixeu el terreny i teniu l’expertesa, el material (mapa, brúixola, GPS) i la tècnica per orientar-vos en condicions de poca visibilitat i neu a terra. Sí, som al setembre, però el cap de setmana sembla de novembre.

 

llampsTempesta

La probabilitat és baixa, però pareu l’orella i aneu mirant el radar al mapa de llamps al litoral i prelitoral demà dissabte, sobretot a la tarda. Si veieu créixer nuvolades, i sobretot si sentiu tronar, millor si eviteu llocs enlairats i exposats.

 

Com sempre, quan esperem condicions meteorològiques que puguin ser complicades,  us recomanem anar seguint l’actualització dels pronòstics emesos des de l’SMC (general, pel Pirineu, etc.). I sobretot, adeqüeu les activitats a la vostra expertesa, planifiqueu-les adequadament i recordeu que si el pronòstic no és òptim, potser no cal deixar de fer muntanya, sinó només canviar l’objectiu.

 

Bon cap de setmana!

 

 Predicció cims