PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 26 i 27 de setembre de 2020

Publicat el 25/09/2020 a les 13.30h

Pròxima actualització el 30/09/2020 a les 13.00 h

 

Cap de setmana de tardor amb ingredients d’hivern, ja que la neu ha començat a caure al Pirineu i ho pot seguir fent a cotes força baixes per l’època entre avui divendres i dissabte. El vent bufa fort i ho seguirà fent a molts massissos, sobretot fins dissabte al matí. Malgrat tot, fora del Pirineu farà força sol i diumenge esperem una millora general, però amb matisos.  

 

L’anunciat canvi de temps ha arribat puntualment i aquest matinada ha començat a nevar al Pirineu, sobretot a la carena principal i al vessant nord, amb gruixos que ja volten els 10 cm a cotes altes de l’Aran i de l’extrem nord del Pallars Sobirà. La cota de neu volta els 1.500 m i encara pot baixar fins al voltant dels 1.300 m durant les pròximes hores, de manera que puntualment es podria veure nevar a les poblacions més elevades de l’Aran, sobretot fins dissabte a primera hora. Després la cota pujarà. 

Un altre element destacat del cap de setmana és el vent, que bufa amb algunes ratxes superiors als 90 km/h a cotes altes del Pirineu i Prepirineu, així com als massissos del prelitoral, sobretot als indrets típicament més ventosos del sud. El vent més fort es preveu entre avui i dissabte al matí, mentre que llavors anirà a la baixa i diumenge ja serà força més moderat, sense deixar de bufar de nord i encara amb cops forts a les cotes més altes. Seguiu els avisos de Perill emesos pel Servei Meteorològic de Catalunya. 

 

I el tercer element, la temperatura. De moment ha baixat molt clarament al Pirineu, però la refrescada s’anirà notant a tot el país durant el cap de setmana, amb valors poc habituals al mes de setembre. A muntanya, el vent accentua la sensació de fredor, amb un gradient altitudinal molt important, ja que aquest matí la temperatura era negativa a partir de 1.800 – 2.000 m però encara relativament suau a les valls. 

 

En relació amb les activitats a muntanya que vulgueu planificar aquest cap de setmana, cal distingir molt clarament l’àmbit del Pirineu axial, i especialment el vessant nord, on ens trobarem molta nuvolositat, boira, vent fort a cotes altes i diversos períodes de nevada (els concretarem a continuació). En canvi, a la resta del país hi haurà moltes estones de sol i bàsicament haurem de tenir en compte el vent i la baixada de temperatura, que ens obligarà a escollir bé la roba segons les cotes per on transitarem. Pel que fa a precipitació, només esperem algun ruixat passatger dissabte al vespre o nit, sobretot al nord del país. 

Des del punt de vista de la seguretat, cal considerar: 

 

NEU i VISIBILITAT 

A la carena principal del Pirineu, sobretot a l’Aran i al nord del Pallars Sobirà i en menor mesura al Pirineu oriental, hem de tenir present que ens podem trobar neu al terra a partir d’uns 1.500 m. La nevada pot acumular més de 25 cm per sobre d’uns 2.000 m al llarg de divendres i esperem que afluixi o fins i tot s’aturi al llarg de dissabte al matí. Després, a partir de migdia s’hi podrà tornar a agafar, però amb una cota de neu que anirà pujant ràpidament fins a 2.000-2.400 m, de manera que només se seguirà acumulant gruix a les cotes més altes (a partir d’uns 2.500 m el gruix de neu acumulada podria voltar els 40 cm). La nit de dissabte a diumenge tornaria a baixar ràpidament la cota, però la nevada anirà perdent força i diumenge es poden obrir fins i tot clarianes. Molt de compte amb aquesta primera nevada seriosa de la temporada que obligarà a fer ús d’equipament hivernal si accediu a l’alta muntanya, sobretot dissabte, amb possibilitats de torb en alguns sectors. Al Prepirineu no es preveu que hi arribi la neu de manera destacable, més enllà d’alguna enfarinada testimonial a cotes altes. 

 

VENT i FRED

El vent està bufant fort a molts massissos i encara es pot reforçar una mica al llarg de les pròximes hores, entre aquesta tarda i vespre. Cal tenir-ho molt en compte si circulem per zones exposades (crestes, carenes, cims) o practiqueu l’escalada, ja que us podria jugar una mala passada. I alerta també en zones arbrades, ja que les ratxes de 90 o 100 km/h que ja s’estan produint provoquen fàcilment trencadissa de branques, cosa a tenir en compte als massissos del prelitoral i fins i tot zones culminants de la serralada litoral. Al llarg de dissabte el vent anirà perdent força i diumenge probablement ja no serà gaire destacat, tot i que encara pot bufar fort a cotes altes. 

A la baixa muntanya, la refrescada i el vent faran que necessitem una capa de roba que feia molts mesos que no fèiem servir, però sobretot caldrà tenir en compte el fred a cotes altes, ja que al Pirineu la isozero voltarà els 1.800 – 2.000 m entre avui i dissabte al matí i novament diumenge, mentre que dissabte a la tarda pujarà transitòriament. La combinació de la temperatura negativa i el vent ens obligarà a anar degudament equipats, ja que la temperatura de sensació serà hivernal. A l’apartat Predicció Cims hi podeu trobar la informació concreta dels indrets que tingueu previst visitar.

 

Aquestes condicions d’avançada tardor, o directament hivernals, no tindran gaire continuïtat perquè a principis de la setmana que ve la temperatura s’anirà recuperant de mica en mica fins a valors normals per l’època. 

 

Bon cap de setmana