PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 16 i 17 de desembre de 2017

Text actualitzat el 15 de desembre del 2017 a les 13.00 h

Propera actualització el 20 de desembre del 2017 a les 13.00 h

 

La situació meteorològica general ja ha girat a vent de component nord, i el pas de fronts de les darreres hores ha obert la porta a la davallada tèrmica que anunciàvem dimecres i que s’allargarà tot el cap de setmana. La precipitació, que durant la matinada i matí ha remullat  bona part del Pirineu i Prepirineu (enfarinant a cotes mitjanes i altes), incloses les Alberes, i també altres massissos del terç nord, ha estat anecdòtica. Només a l’Aran i al sector de canvi de vessant pirinenc fins al nord de la Cerdanya, on la nevada ha tingut una mica més d’entitat, s’han acumulat al voltant de 3-5 cm de neu nova, amb cota de neu per sota dels 1000 m. També el vent està agafant protagonisme a cotes altes, i a cims com el Turó de l’Home, el sector carener del Montsec, o els cims pirinencs, ja s’han assolit ratxes màximes de més de 50-70 km/h.

 

Al llarg de les pròximes hores i de cara al cap de setmana es mantindrà aquesta situació general de vent de nord. Així, durant avui i fins diumenge a la matinada, al sector de l’Alt Pirineu Occidental (Vall d’Aran, nord del Pallars Sobirà, i en menor mesura nord de la Cerdanya), es mantindran els períodes de nuvolositat abundant i mala visibilitat, alhora que també nevarà de forma més o menys persistent, i a estones intensa (sembla que sobretot entre avui el vespre i demà al matí). Cota de neu que es mantindrà per sota dels 1000 m, en podeu consultar l’evolució al Predicció Cims. Diumenge, en aquesta zona, els núvols aniran a menys i creiem que a les cotes més altes del canvi de vessant pirinenc (cims com el Montarto o el Certascan) dominarà el cel mig o poc ennuvolat bona part de la jornada, mentre que potser als cims de l’Aran els núvols siguin més abundants i encara es pugui escapar algun floc.

A la resta de l’alta muntanya pirinenca, i en realitat a la resta dels cims del país, tant si ara hi ha encara força núvols, com si el sol ja és protagonista, precisament serà el cel poc o gens ennuvolat el que s’imposarà al llarg d’avui, així com dissabte i diumenge.

 

Per la seva banda, la davallada tèrmica que ja ha començat pel Pirineu, s’estendrà a la resta de massissos al llarg d’avui, de manera que ens espera un cap de setmana amb fred d’hivern. El vent, per la seva banda, anirà agafant més protagonisme als llocs clàssics en aquest tipus de situacions (muntanyes ebrenques, alta muntanya pirinenca i serra de l’Albera), i s’esperen, atenció, alguns períodes amb ratxes màximes violentes, alhora que, sobretot avui i demà dissabte, el torb pot ser força destacable a l’alt Pirineu. S’han emès avisos de Situació Meteorològica de Perill en aquest sentit. Puntualitzar a més que dimecres semblava que el vent també podria ser protagonista bona part del cap de setmana a cotes altes de la Serralada Prelitoral, però tot i que hi serà present, no ho farà de forma violenta. En tot cas, si teniu previst fe alguna ascensió, doneu una ullada, tant per l’evolució de la temperatura com del vent, així com de la humitat relativa, al pic que us interessi o a un de proper al producte Predicció Cims.

 

Passem a comentar alguna cosa més en relació a algunes variables i des de la perspectiva de la seguretat:

 

vent VENT

El vent, que serà protagonista en alguns sectors, pot ser especialment violent a l’alta muntanya pirinenca. Concretament, als cims de l’Alta Ribagorça i Pallars, així com al nord de la Cerdanya (sector del Carlit) i del Ripollès (cims de l’Olla de Núria, Ulldeter i fins al Canigó) alguns models donen ratxes màximes superiors als 100 km/h. Tot apunta que serà estrictament als cims i carenes principals més obertes. Sigueu molt curosos si hi heu de circular per aquestes zones, i en tot cas, valoreu el vostre grau d’expertesa en condicions extremes fent muntanya hivernal.

 

temperatura TEMPERATURA

La davallada tèrmica que estem tenint és prou notable, i en general, per sobre dels 1500 m, la temperatura serà negativa tota la jornada tan demà com diumenge. La presència del vent incrementarà de forma important la sensació de fred, protegiu-vos adequadament i eviteu la pèrdua de calor innecessària.

 

neu NEU

A les muntanyes araneses i als cims del nord del Pallars, Andorra i la Cerdanya, continuarà la nevada fins, segurament, la nit de dissabte, i es poden acumular fins a 20 cm de neu nova a cotes altes. Si heu de circular per sectors innivats, dediqueu tota l’atenció als Butlletins de Perill d’Allaus, en teniu els enllaços en aquesta mateixa pàgina.

 

boira VISIBILITAT

Al sector de l’Alt Pirineu occidental, on persistiran els períodes de nevada fins demà dissabte, us trobareu també dificultats fruit de l’abundant nuvolositat i la possibilitat de visibilitat reduïda. Tenint en compte que això passarà en sectors amb neu contínua a terra, i possiblement amb torb, aneu ben preparats per no perdre les referències del camí.

 

En definitiva, un bon cap de setmana per sortir, tenint en compte això sí, que les condicions de temperatura seran ben hivernals, que cal tenir molt present el vent a l’alta muntanya, i que fora  a l’Alt Pirineu occidental, tot apunta que serà un cap de radiant radiant a tots els massissos. Aprofiteu!

 

Bon cap de setmana!

One thought on “PREDICCIÓ MUNTANYA

Comments are closed.