PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del (24) 25 i 26 de setembre de 2021

Publicat el 23/09/2021 a les 13.00h

Pròxima actualització el 29/09/2021 a les 13.00 h

 

Tot i que a estones els núvols seran força abundants, i sobretot dissabte pot ploure en alguns massissos i el vent picar fort a les crestes del Pirineu axial, en general venen bons dies per fer muntanya.

(aquesta setmana avancem aquesta publicació a dijous, ja que demà és una jornada no laborable pels redactors de MeteoMuntanya)

 

Ahir es van complir els pronòstics i la pluja va ser persistent i abundant als massissos de l’Ebre. Fora de les acumulacions tan destacades que hi va haver al mateix Delta de l’Ebre (superant els 100 mm sumant ahir i avui), als Ports se n’han acabat mesurant més de 30 mm, com cap al sector de Cardó i Tivissa. Més al nord ja ha costat més que arribés la mullena amb certa entitat, i fins i tot al Pirineu el dia va ser força esplèndid; amb tot, en alguns moments les condicions van ser ventoses als massissos del prelitoral, o als cims pirinencs i prepirinencs (40-60 km/h de ratxa màxima).

 

 

Avui la jornada també s’ha llevat plujosa, ara a tota la meitat sud, quelcom que després ha anat a menys. Dia, doncs, ara mateix amb força núvols alts i mitjans (més com més al sud i est) però que s’aniran trencant donant pas a més sol. Encara amb la possibilitat de xàfecs puntuals.

 

Demà divendres l’embossament d’aire fred que ronda el nostre sector geogràfic estarà situat ben cap al sud-oest de la península, deixant-nos una mica al marge. Per això, difícilment plogui enlloc; de nou cap a les muntanyes de l’Ebre és on hi ha més possibilitat d’algun ruixat. Tampoc sembla que la nuvolositat pugui implicar mala visibilitat a cotes mitjanes o altes, i més aviat tornaran a dominar els núvols alts i mitjans.

 

Dissabte, l’embossament d’aire fred es retirarà, però per fer-ho ens creuarà en direcció Centreuropa. Aquest fet reforçarà el vent dels sud-oest a cotes altes del Pirineu, sobretot l’axial, amb possibilitat de ratxes que assoleixin els 6070 km/h als cims i sectors més enlairats i oberts. A banda, els núvols alts i mitjans, de nou abundants, poden a estones fer que plogui feblement. Seria sobretot cap als massissos més a l’oest, fins i tot en alguns moments afavorint períodes de boira a cotes altes del vessant sud pirinenc occidental. També en aquest sector més a ponent, i sobretot cap al Pirineu i Prepirineu occidental, s’espera algun ruixat amb més entitat i fins i tot alguna tempesta circulant de sud-oest a nord-est, i que us pot sorprendre més aviat a la tarda; són possibles a altres sectors més a l’est, però la probabilitat és força menor. Ambient suau per aquestes dates, amb la isozero rondant els 3.500-3.700 m cap als sectors de muntanya més a l’oest, els 3.700-4.000 més a l’est.

 

Diumenge tot això haurà passat, i s’espera una jornada força assolellada, amb domini del vent de l’oest que no sembla que hagi de picar fort enlloc. Podeu consultar més detalls al Predicció cims (fins a 72 hores vista) pel vostre massís d’interès, i tot i que la temperatura sembla que davallarà algun grau (ho notareu a primera hora!), el domini del sol ho compensaria força sobretot durant les hores centrals del dia.

 

 

Tot i que no creiem que la meteorologia us generi complicacions aquest cap de setmana, volem destacar:

 

Precipitació  Tempesta

La possibilitat d’algun xàfec local pot implicar localment, demà o dissabte, alguna crescuda puntual que cal tenir en compte sobretot si feu descens d’engorjats. La probabilitat és clarament més baixa que dies enrere, minsa fins i tot, però la presència de l’embossament d’aire fred en altitud deixa marge a la incertesa i cal no badar.

Per altra banda, dissabte, alguns dels xàfecs que hem comentat que poden venir des del sud-oest i afectar sobretot les muntanyes de l’oest, poden ser actius pel que fa a llamps i trons, així que millor no us sorprengui en sectors exposats.

 

Vent

Durant dissabte, als cims i carenes pirinencs, alguna ratxa de vent del sud-oest us pot implicar pèrdua de l’equilibri, quelcom que haureu de tenir en compte en sectors exposats a caiguda.

 

Per acabar, dir que setembre i octubre són mesos, en general, encara sense neu a l’alta muntanya, tot i que de tant en tant hi ha alguna nevada efímera. Va ser així dissabte i dilluns, quan va enfarinar-se lleugerament l’alta muntanya (per sobre dels 2.500 m). Cal dir que el cap de setmana ja no us trobareu neu enlloc, amb l’excepció en tot cas dels sectors més enlairats del Pirineu axial; si us escapeu a fer algun 3.000, doncs, que no us sorprengui trobar algun tram de l’ascensió lleugerament innivat.

 

Bon cap de setmana (més llarg per alguns)!