PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 20 i 21 d’octubre de 2018

Text actualitzat el 19 d’octubre del 2018 a les 13.00 h

Pròxima actualització el 24 d’octubre del 2018 a les 13.00 h

 

Bon cap de setmana per sortir a muntanya, tant dissabte a bona part dels massissos, i sobretot diumenge, que serà un dia molt favorable arreu i amb força domini del sol. Les condicions d’abundant nuvolositat i precipitació de les darreres hores a la meitat sud, i especialment als massissos de l’Ebre, no haurien d’allargar-se més enllà de la matinada o demà al matí.

 

Ja fa uns dies que dominen els vents de l’est, mediterranis, aportant humitat que fa fàcil la formació de núvols. Aquesta situació fa també que tinguem un ambient tèrmicament força suau (només glaça als cims més alts, als tres mils del Pirineu). A més, durant les darreres hores s’ha reforçat un altre ingredient, la inestabilitat atmosfèrica, afavorint la possibilitat de precipitació, i com estem veient les darreres hores, podent ser abundant i localment intensa.

I és que des d’ahir dijous hem tingut alguns elements meteorològics destacats i que en alguns casos encara s’allargaran unes hores. Així, per una banda, la precipitació, localment amb condicions tempestuoses, ja porta acumulats totals superiors als 150 mm al Massís dels Ports (poca broma), i entre els 50 i els 100 a altres punts dels massissos del sud com Prades, Pradell-LLaberia o Tivissa-Vandellòs. El vent també s’ha fet notar, amb ratxes superiors als 40-50 km/h a diferents punts, destacant el sector culminant al Montseny amb un cop la darrera matinada de 70 km/h. Cal dir que això ja és aigua passada i que el vent no serà protagonista el cap de setmana.

 

Avui divendres a la tarda i nit cal estar encara atents als massissos del litoral i prelitoral central i sobretot el sud, ja que encara persistirà aquesta situació de precipitació abundant, localment intensa i amb alguna tempesta. Això implicarà també períodes de visibilitat reduïda a molts cims i ratxes fortes de vent puntuals. Consulteu els avisos de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per més detalls. Cap al Pirineu, sobretot l’occidental, possibilitat d’algun ruixat de tarda, que poden ser flocs a partir dels 2900-3000 m.  A la resta, encara que pugui haver-hi estones amb força núvols, marge molt ampli per fer una escapadeta.

Dissabte, al matí encara us podeu mullar als massissos de l’extrem sud (més probable a Els Ports, Cardó, i Tivissa-Vandellòs), però seran en tot cas les acaballes del que ha anat fent les hores prèvies. Al Pirineu-Prepirineu Occidental, els núvols (potser amb algun plugim) del matí, a la tarda pot acabar en nuvolades, deixant alguns xàfecs locals, molt puntualment amb tempesta (difícil) i altre cop de neu a cotes superiors als 2900-3000 m. Tot i això que comentem en aquests sectors, demà dissabte sembla una situació força assumible si aneu preparats amb el material impermeable per l’estona que us calgui. A la resta de massissos, puntualment períodes amb més núvols, però dominarà el cel força net i l’ambient suau, amb la isozero cap als 3400-3500 m.

Diumenge, temps tranquil arreu, sembla que força assolellat. Val la pena aprofitar-ho, ja que les condicions tèrmiques, com dissabte, seran força benignes (isozero cap als 3500-3600 m) . Consulteu el Predicció Cims per veure les condicions que us podeu trobar en cas de voler fer alguna ascensió.

 

Des del punt de vista de la seguretat, volem destacar:

 

 PRECIPITACIÓ 

Encara li queden unes hores, potser fins demà el matí, a l’episodi de mala visibilitat i precipitació que està afectant els massissos del sud. Tingueu clar que si heu d’anar cap a aquests sectors, us trobareu el terreny ben moll i amb els barrancs i torrents crescuts. Atents barranquistes, les precipitacions de les darreres hores i dies a tot el territori demanen precaució, informeu-vos bé de l’estat de les gorges que vulgueu baixar i tingueu molt en compte el vostre grau d’expertesa. Senderistes, tingueu-ho present també si en el vostre recorregut us toca creuar cursos d’aigua, no sigui que us trobeu en un cul de sac. Són dies de trobar-se bassals i fang.

Finalment, i tot i la baixa probabilitat, no oblideu la possibilitat de llamps als llocs que hem comentat que pot haver-hi tempestes. No és una situació d’activitat gaire acusada, però que no us agafi fora de joc als massissos del sud o fins i tot al Pirineu Occidental.

 

 NEU

Si teniu previst fer alguna ascensió a l’alta muntanya pirinenca, tingueu present que per sobre aproximadament dels 2900-3000 m us trobareu la neu caiguda dies enrere i la mica que s’hi pugui afegir les pròximes hores. No us despisteu i valoreu com us pot afectar en la progressió/estabilitat.

 

Bon cap de setmana.