PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 13 i 14 de gener de 2018

Text actualitzat el 12 de gener del 2018 a les 13.00 h

Propera actualització el 17 de gener del 2018 a les 13.00 h

 

Es manté el pronòstic d’un divendres a la tarda i d’un dissabte amb molt bones condicions per fer muntanya a tots els massissos. Demà el dia començarà assolellat o amb resol, però veurem com els núvols aniran a més d’oest a est i es reforçarà el vent als cims del Pirineu i del Prelitoral. Serà la prèvia al front que ens arribarà a final del dia.

Diumenge a la matinada (hores nocturnes) ja hi haurà molts núvols arreu i pot precipitar a tots els massissos del país. Creiem que serà molt poc (o res) als del sud, i una mica més al Pirineu, serralada Transversal, i al sector del prelitoral i litoral nord. Cota de neu als 1000-1200 m. Nevarà de nou, doncs, al Pirineu i al Montseny.

Quan diumenge s’aixequi el dia, els núvols encara seran abundants als massissos de la meitat nord del país, més trencats a la meitat sud. Inici del dia força rúfol, doncs, a força llocs, però la tendència serà a la millora. La precipitació de la matinada anirà retirant-se cap al nord i a mig matí ja quedarà restringida bàsicament al Pirineu, on pot persistir, ni que sigui feblement, bona part del dia. No parlem de grans acumulacions ni intensitat, però en aquest sector de l’extrem  nord  (sector culminant del Pirineu entre l’Aran i l’Albera) sí que el matí-migdia pot ser ennuvolat i plujós (nivós per sobre dels 1000-1200 m), sobretot al sector de la Garrotxa i l’Empordà.

 

plujaPRECIPITACIÓ

Si diumenge sou matiners, serà bo no deixar-se el material impermeable en sectors com el Montseny, Les Guilleries-Collsacabra, les Gavarres o Finestres. També al Pirineu garrotxí i empordanès, però aquí potser us cal fins al migdia o la tarda. Afegir que a la tarda, després d’un matí tranquil, pugui escapar-se alguna gota cap als Ports.

Volem comentar també que, entre el que va ploure la setmana passada, i el que plogui diumenge, tingueu present que la majoria de sectors obacs del país, que ara són molts, estan mullats i en alguns casos potser fangosos.

 

neu NEU

La presència de neu és generalitzada al Pirineu i Prepirineu a cotes mitjanes i altes gràcies a la bona nevada del darrer cap de setmana i el que s’ha anat afegint després. Podeu consultar l’evolució dels gruixos a algunes estacions meteorològiques de muntanya en aquest enllaç, i com sempre, indispensable el Butlletí de Perill d’Allaus si us moveu per terreny nevat.

La precipitació prevista per la matinada i matí del pròxim diumenge creiem que, en general, difícilment arribi als 5 centímetres de neu nova al Pirineu i Prepirineu, encara que puntualment es puguin assolir els 10 cm de neu nova a cotes altes del sector culminant de la serralada (Aran, nord del Pallars i Cerdanya, i sobretot a l’alt Ripollès). Cota de neu a 1100-1200 m, baixant als 900 m al Pirineu més occidental. Ja hem dit que tornarà a nevar al Montseny, de manera que diumenge s’aixequi amb fins a 5 cm extres, i segurament just a partir de l’alçada de Collformic.

 

llamps TEMPESTA

Tot apunta que les condicions d’inestabilitat de diumenge a la matinada i matí no són suficients perquè es produeixin llamps, però no es pot descartar. Estigueu atents sobretot als massissos del litoral i prelitoral nord i a l’Albera.

 

boira VISIBILITAT

El pitjor període serà durant les hores nocturnes entre dissabte i diumenge, quan els núvols baixos abundants junt amb la precipitació ens poden fer perdre referències i complicar-nos innecessàriament la vida. Durant diumenge al matí encara caldrà estar atents, ja que hi haurà molts núvols baixos i boires als vessants als massissos del nord-est i al Pirineu i Prepirineu. A l’alta muntanya pirinenca és probable que puguin ser força útils les ulleres de boira. Després millorarà.

 

sol RADIACIÓ

La generosa extensió de la cobertura de neu a tot al Pirineu i Prepirineu i el bon dia que farà dissabte fa obligat recordar que no ens podem despistar a l’hora de protegir-nos de la radiació solar i evitar lesions a la pell i els ulls. No us la jugueu.

 

vent VENT

Ja hem comentat que el pas del front implicarà un reforç del vent, especialment entre la tarda de dissabte i el matí de diumenge. Consulteu al Predicció cims els detalls per la zona on aneu, però no estem davant d’una situació complicada pel que fa a aquest variable.

 

temperatura TEMPERATURA

Valors força normals per mitjans de gener, una mica més fred diumenge  que dissabte (isozero al voltant del 1200-1600 m). De nou, consulteu el Predicció cims per veure els detalls de l’evolució de la temperatura per la zona de muntanya on teniu previst anar.

 

Bon cap de setmana!