PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 24 i 25 de juny de 2017

Text actualitzat el 23 de juny del 2017 a les 12.30 h

Propera actualització el 28 de juny del 2017 a les 14.00 h

 

Com ja vam avançar dimecres, tenim per endavant un cap de setmana de revetlla de Sant Joan que en gran mesura seguirà el patró d’aquests darrers dies amb domini de l’ambient assolellat (amb més núvols alts i mitjans diumenge), ambient càlid, i creixement de nuvolades bàsicament el Prepirineu i Pirineu que podran portar ruixats i tempestes de tarda. Amb tot, i com a prèvia al canvi de temps que s’albira per dilluns, cal tenir present que la temperatura començarà demà i sobretot diumenge a moderar-se una mica, i que els pas d’una línia d’inestabilitat entre dissabte i diumenge farà que aleshores els ruixats i tempestes puguin allargar-se unes hores més. De nou, doncs, molt de marge per sortir a fer muntanya arreu del territori, sobretot els matins. Anem a pams.

 

Per una banda, la temperatura continuarà portant registres per sobre dels normals per l’època. Iso0 en general rondant els 4400-4500 m dissabte, diumenge baixant als 4200-4300 m. Amb aquest panorama, les màximes a la mitja i a la baixa muntanya superaran els 30-35ºC a les hores centrals del dia de forma generalitzada (màximes entre les 15-18.00 de la tarda). A cotes altes, valors en general entre els 10 i els 20ºC per sobre dels 2000 m. Per la seva banda, les mínimes, positives a totes les cotes, difícilment baixaran dels 7-10ºC per sobre dels 3000 m. A sectors alts del Montseny, Montserrat, Prades-Montsant o els Ports han rondat els 18-22º la darrera matinada, el què denota també la suavitat durant les hores nocturnes a mitja muntanya. Tot plegat posa fàcil la possibilitat de fer ascensions o pernoctes en alçada amb l’excusa de la revetlla. Recordeu que podeu consultar el “Predicció cims” per veure amb més detall l’evolució de la temperatura a una bona colla de cims del país.

També, com els darrers 3 dies, caldrà tenir en compte els ruixats i tempestes de tarda, protagonistes bàsicament al Pirineu i al Prepirineu. Avui divendres tot apunta que poden afectar la carena principal de canvi de vessant des de l’alt Pallars Sobirà fins al Ripollès, així com el Cadí-Moixeró i el Catllaràs. Tendiran a desplaçar-se cap a l’est, així que poden atents també a l’Alta Garrotxa i a la Serralada Transversal. Cap a les 20-21 hores haurien d’haver acabat. Diferent serà demà dissabte tarda-vespre, que tot i que a grans trets esperem els ruixats i tempestes als mateixos sectors, el pas d’una línia d’inestabilitat sí que podria fer que la precipitació s’allargui unes hores més, fins i tot quedant restes a la matinada. També afavorirà un reforç transitori del vent als cims del Pirineu Occidental, sobretot a l’Aran, però creiem que de matinada. Finalment, diumenge a la tarda, de nou creixement de nuvolades i formació de ruixats i tempestes que tot apunta que guanyarien més extensió que els dies anteriors i que podrien arribar a afectar de forma més clara també el Prepirineu, la Serralada Transversal o sectors com els altiplans del Moianès, Bages i Solsonès i Prelitoral nord. A més cal afegir que durant el cap de setmana sembla possible que també se’n puguin formar a la Serralada Ibèrica, de manera que podrien afectar al Massís dels Ports. Difícilment ho farien a altres zones. En tots els casos els ruixats poden anar acompanyats d’activitat de llamps i fins i tot de calamarsa.

 

Des de la perspectiva de la seguretat volem destacar:

 

temperaturasol TEMPERATURA I RADIACIÓ

Hi ha obert un Avís de SMP per calor . Us en recomanem la consulta sobretot si us heu de moure a cotes baixes.

De nou és un cap de setmana on serà bo no despistar-se amb la combinació de calor i insolació, sobretot en condicions d’esforç físic intens i no només a cotes mitjanes i baixes, també a l’alta muntanya especialment dissabte. Si teniu intenció d’escalar, tingueu present que no només les vies més solanes seran forns bona part del dia. En tot cas, dies per aprofitar les ombres, prioritzar recorreguts obacs i els horaris més frescos, i preveure una bona protecció, refrigeració i hidratació del cos. No us despisteu i estalvieu-vos episodis de rampes, síncopes o cops de calor.

 

llamps TEMPESTA

Hi ha obert un Avís de SMP per precipitació intensa per avui divendres. Us en recomanem la consulta sobretot si us heu de moure pel Pirineu i pel Prepirineu oriental.

Som en un període de l’any en què és clau no despistar-se amb el creixement de nuvolades al migdia i la tarda, la formació de tempestes i la caiguda de llamps. Ara mateix portem una ratxa de 3 dies amb tempestes al terç nord del país que han derivat en acumulacions importants de precipitació en poca estona. Molt atents si feu barrancs, es poden produir crescudes sobtades derivades de xàfecs molt locals i intensos. Si us he de moure per camp obert o zones exposades i amb poques opcions d’escapatòria sobretot a Pirineu i Prepirineu oriental, xip posat de tempestes d’estiu en aquest sector: al migdia-tarda poden créixer núvols, empitjorar la visibilitat, caure alguns ruixats i haver-hi llamps. Aprofiteu doncs, els matins, i tingueu a mà el visualitzador del radar meteorològic, observeu el cel i pareu l’orella.

 

Finalment comentar que, si teniu previst sortir diumenge, us recomanem estar especialment atents a l’actualització dels butlletins meteorològics de l’SMC ja que no es poden descartar canvis significatius en el pronòstic fruit de l’inici del canvi de temps que  portarà més inestabilitat de cara a la setmana vinent.

 

Bona revetlla i bon cap de setmana!

 

 Predicció cims