PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 21 i 22 de maig de 2022

Publicat el 20/05/2022 a les 12.00 h

Pròxima actualització el 25/05/2022 a les 13.00 h

 

La gestió de la calor intensa a cotes mitjanes i baixes, l’aspecte més rellevant a tenir en compte aquest cap de setmana si feu muntanya. Destacar també que a l’alta muntanya són dies de fusió accelerada de la neu, que ja està molt avançada.

 

Continuem immersos en aquesta calorada primerenca i que avui i el cap de setmana arribarà al seu punt àlgid, amb la isozero enfilada cap als 4.000 m, com si fóssim a ples estiu.

 

Com podeu veure als mapes de 700 hPa i 850 hPa d’entre dissabte i diumenge (nivells que correspon a uns 3.000 m i 1.500 m d’altitud respectivament) s’esperen registres clarament positius fins i tot a les cotes més altes del Pirineu i durant la nit. Unes condicions que a la baixa muntanya implicaran la superació dels 30ºC de màxima diürna a molts sectors. La humitat d’aquests dies als massissos costaners, amb alguna boira, afegeix un punt de xafogor. Teniu més detalls sobre aquest episodi calorós a l’avís de Situació Meteorològica de Perill.

 

 

A banda de la calor, durant dissabte i diumenge tindrem més núvols alts i mitjans, així com més terbolesa atmosfèrica per la presència de pols en suspensió, el que empitjorarà la visibilitat des del punt de vista paisatgístic.

Diumenge, es reforçarà el vent de sud-oest a cotes altes del Pirineu, a l’Albera, així com dalt del Montseny, però no s’haurien de produir ratxes que impliquin problemes de mobilitat o equilibri; parlem de valors que difícilment superin els 70 km/h, sent del sud-oest com tot el cap de setmana.

 

A més, de cara a la tarda-vespre de diumenge és possible que arribi algun ruixat provinent de la Serralada Ibèrica i que pugui acabant afectant als Ports o el Pirineu i Prepirineu occidental. La probabilitat és baixa, però cal tenir-ho present, ja que serien xàfecs locals segurament amb llamps i trons.

En tot cas, recordeu que podeu consultar els detalls sobre, per exemple, la temperatura, humitat i vent previstos al vostre pic d’interès al Predicció cims.

 

 

Així doncs, cal destacar pel que fa als perills meteorològics:

 

Calor

Tenim al davant bons dies per fer muntanya, però amb el factor temperatura com a aspecte a no menystenir. En aquest sentit, i en parlem en aquesta publicació de l’Espai blog, cal planificar la vostra sortida tenint en compte aspectes com una bona hidratació, portar roba fresca i transpirable, aprofitar les ombres disponibles al vostre recorregut, i prioritzar l’inici i el final del dia de cara a fer la vostra activitat.

 

 

Finalment, en relació amb la neu, els registres tèrmics tan enfilats i sostinguts estan afavorint una fosa molt ràpida i avançada allà on encara queda mantell nival, ho podeu veure a les gràfiques de l’Infogruixdeneu. Així, a hores d’ara moltes estacions de mesura ja estan a 0 pel que fa al gruix de neu i ja no s’actualitza el Butlletí d’Allaus, però això no vol dir que no quedi mantell nival a trepitjar si feu ascensions a l’alta muntanya del Pirineu axial. Ho podeu veure a la imatge satèl·lit d’ahir, on la neu (en fals color vermell) encara és ben visible en algunes zones.

 

 

Així, a grans trets, a la carena principal pirinenca i al vessant nord de la serralada, per sota dels 2.700- 2.900 m als vessants solans la neu ja ha marxat del tot o ja és força residual (algunes congestes), i més amunt difícilment té continuïtat. Als vessants obacs, en canvi, per sobre 2.300-2.500 m encara queda teca, tot i que va a menys de forma apressada. Cal encara, doncs, portar el material de progressió i seguretat bàsic (piolet i grampons) si teniu intenció de fer alguna ascensió a l’alta muntanya del Pirineu axial (sobretot a l’alt Pirineu occidental).  Avui, per exemple, encara s’han mesurat 12 cm a Certascan, a 2.400 m, sense estar situada en un sector obac.

Al Prepirineu, en canvi, ja no cal patir i les condicions del terreny ja són estivals.

 

Bon cap de setmana!