PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Avanç pel cap de setmana del 23 i 24 de novembre de 2019

Text actualitzat el 20 de novembre del 2019 a les 13.15 h

Pròxima actualització el 22 de novembre del 2019 a les 13.00 h

 

La variabilitat meteorològica farà que el cap de setmana passem d’un divendres ennuvolat, amb força pluja, nevades generoses a l’alta muntanya, i molt de vent, a un dissabte insegur però amb marge de maniobra, i finalment a un diumenge amb més sol però encara amb força vent en alguns massissos.

 

Ja fa força dies que la meteorologia ens ha portat sensacions hivernals, amb fred i nevades intermitents al Pirineu (sobretot a l’Aran). Com podeu veure a la següent imatge en fals color d’ahir dimarts (la neu correspon al color vermell i queda diferenciada de la nuvolositat), tota la serralada és ben blanca a l’alta muntanya i part de la mitja muntanya, i no només al Pirineu axial, sinó també els sectors més perifèrics del Prepirineu. Fora de Catalunya, s’observa neu també a la Sierra de Guara o fins i tot al Moncayo.

 

 

Els gruixos, per la seva banda, estan per sobre del que toca per l’època com podeu veure en aquest enllaç. Dit això i amb el que ara comentarem per divendres-dissabte, cal que planifiqueu la vostra sortida pirinenca del cap de setmana amb el material tècnic i de seguretat necessari, sigueu ben conscients de la vostra expertesa en muntanya hivernal, i consulteu el Butlletí de Perill d’Allaus, sigui regional per Catalunya, com local per l’Aran.

 

C:\Users\pev\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\6C5U19V8\mitja_termini_linia (7).jpg

 

Així, divendres, la configuració del sud-oest farà que al llarg de la jornada la nuvolositat vagi a més, així com el vent, que bufarà molt fort als cims del Pirineu axial des de l’Alta Ribagorça fins al Canigó, però sobretot a l’Aran i als cims de l’Arieja, on tot apunta que es poden superar els 90-100 km/h a cotes altes. El vent també s’anirà reforçant amb ganes a altres massissos, com a cotes altes del Montseny. La nuvolositat, ja abundant a primera hora al Pirineu occidental, s’anirà fent compacte arreu, empitjorant la visibilitat a l’alta muntanya i als sectors culminants d’altres massissos. Al migdia ja s’espera que precipiti a molts sectors, i serà al vespre nit quan la pluja o la neu pugui ser fins i tot abundant, sobretot cap al Prepirineu, així com als massissos del litoral i prelitoral nord, serralada Transversal i Pirineu més marítim. Cota de neu pujant als 2000 al llarg de l’episodi, de manera que la neu que hi ha a cotes inferiors patirà força. Per la seva banda, no es pot descartar la possibilitat de tempesta, és a dir, llamps, sobretot cap als massissos més pròxims al mar. Cal dir, això sí, que les pitjors condicions sembla que es donaran en hores ja nocturnes entre divendres i dissabte.

 

Dissabte, jornada insegura però amb més marge de maniobra. Esperem estones amb força núvols, amb ruixats i alguna tempesta, però també clarianes. El vent continuarà bufant amb ganes a cotes altes i pot anar nevant per sobre dels 1000-1200 m al Pirineu axial (des de l’Aran i l’Alta Ribagorça fins al Ripollès), 1400-1700 m i de forma més intermitentment a la resta. Així doncs, no esperem condicions tan adverses com el dia abans, però no abaixeu la guàrdia, encara no acabarà de fer net. Això sí, el terreny pot estar ben mullat, i probablement us trobareu cursos d’aigua crescuts. A l’alta muntanya (per sobre dels 2000 m), la neu nova acumulada podria superar els 20 cm en alguns sectors. No es pot descartar que torni a emblanquinar-se el sector culminant del Montseny.

 

Diumenge, clara millora arreu, amb molt més sol i restes d’alguns núvols i algun floc al Pirineu axial, però sembla que poca cosa. Vent fort als cims del Pirineu i sobretot del Prepirineu, l’Albera i massissos de l’Ebre. Es notarà, en general, una remuntada tèrmica.

 

Divendres actualitzarem tota la informació!