PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Condicions pel cap de setmana del 24 i 25 de setembre de 2022

Publicat el 23/09/2022 a les 13.00 h

Pròxima actualització el 28/09/2022 a les 13.00 h

 

Cap de setmana amb períodes de boira a muntanya, pluja i tempesta, tot i que sobretot serà al final del dia o en hores nocturnes. Diumenge, descens de la temperatura. No badeu amb el material impermeable, la crescuda local de torrents i barrancs, i amb el confort tèrmic.

 

Som a les portes d’un canvi de temps a tenir ben en compte si teniu al cap fer activitats a muntanya durant el cap de setmana. Des de dimecres els models han anat concretant el comportament de les diferents variables meteorològiques i s’han obert més opcions per fer activitat de les que semblava inicialment. Així, tot i que es produiran períodes de temps notablement advers, sembla que seran sobretot durant la tarda-nit i fins a la matinada, afectaran sobretot els massissos de la meitat nord i est, i els matins seran períodes, fins i tot, amb força sol tant dissabte com diumenge. Anem a pams.

 

De moment avui divendres tenim un dia que de mica en mica es va carregant de núvols, alhora que ja s’ha produït algun primer ruixat cap a la franja mediterrània meridional (Cap de Salou); al llarg de la tarda les condicions generals aniran empitjorant, amb més boira a muntanya i l’arribada de pluja a força sectors.

Així, entre la tarda d’avui i la matinada de demà dissabte ens creuarà d’oest a est una banda de mal temps que portarà boira densa a cotes mitjanes i altes, tant del Pirineu com del Prepirineu, així com sectors careners del prelitoral (Montseny, Montserrat). Una boira que s’allargarà fins a la matinada.

A més, s’espera que pugui ploure a qualsevol sector del país, tot i que preferentment de la meitat nord i est.

Així, per una banda, al Pirineu i Prepirineu , amb la boira densa, anirà plovent al llarg de la tarda-nit i es pot allargar fins a la matinada, quan tot plegat aniria marxant cap a l’oest; dissabte començarà fins i tot assolellat en aquesta zona (cotes mitjanes i altes), amb boires als fons de vall. Possibilitat de llamps i trons i ratxes de vent fort acompanyant la boira i la pluja.

Més o menys el mateix patró s’espera cap al Pirineu marítim i els massissos del prelitoral i litoral. Amb tot, aquí destaca la possibilitat de xàfecs localment abundants. S’han publicat avisos de Situació Meteorològica de Perill.

 

Dissabte es llevarà ja amb tot aquest terrabastall mar endins, i serà un matí de transició a tots els massissos i amb molt de marge per aprofitar.

Després, ja de cara dissabte a la tarda, nou empitjorament sobretot al Pirineu i Prepirineu, amb possibilitat altre cop de boira a muntanya i pluja intermitent, quelcom que es pot allargar fins a la matinada. Atenció a la possibilitat de tempesta durant aquesta segona meitat del dia sobretot cap al Ripollès, Berguedà i alta Garrotxa.

Com a partir de la tarda i el vespre també començarà a davallar la temperatura, es podran veure flocs per sobre dels 2.500 m – 2.700 m, tot i que creiem que diumenge només apareixeran emblanquinats els cims del Pirineu occidental per sobre dels 2.600-2.800 m, i potser el capdamunt del Puigmal i el Bastiments, per exemple, pel cas de l’oriental (2.800-2.900 m). Cal ser conscients que el sòl no està encara receptiu per conservar la neu que pugui caure, de manera que en general serà força efímera.

Aquest nou empitjorament de demà dissabte a la tarda també afectarà el prelitoral central i nord, amb possibilitat altre cop fins a la nit de boira als cims i pluja, puntualment amb tempesta.

 

Diumenge, en canvi, sembla que es llevarà bé arreu, fins i tot amb força sol, però clarament més fred. Isozero als 2.400-2.800 m. Tarda amb més núvols i algun ruixat sobretot cap als massissos del nord-est, però serà el dia amb menor probabilitat.

 

 

Així, els perills meteorològics a tenir ben en compte a l’hora de planificar la vostra activitat de muntanya són:

Pluja

Si no ens protegim bé, pot implicar refredament corporal i increment del cansament. Pitjors condicions dels camins, i possible inestabilitat de vessants i crestes a tenir en compte durant i després de la sortida. Possibilitat de crescuda de torrents i barrancs.

 

Tempesta

Eviteu l’exposició als llamps. Consulteu aquí les recomanacions en cas de quedar exposats als llamps i trons.

 

Boira a muntanya

Mapa, brúixola i GPS són eines que cal sempre portar i saber emprar per evitar perdre el camí previst, i si es dona el cas, recuperar-lo. Recordeu que amb fred i humitat les bateries dels mòbils poden descarregar-se amb rapidesa.

 

Fred

Aquest setembre ja s’han produït diversos rescats on la hipotèrmia derivada de les condicions meteorològiques ha implicat, fins i tot, la mort. No cal que arribi el cru hivern per patir situacions de desconfort tèrmic, quelcom que la pluja, l’alta humitat i el vent agreugen.

 

 

En definitiva, tot i que el cap de setmana tenim un empitjorament meteorològic, els matins de dissabte i diumenge ens donaran prou marge per aprofitar, però sent conscients de la possibilitat de pluja, períodes de boira a muntanya, i d’una davallada tèrmica. Aneu seguint la informació meteorològica de www.meteo.cat, aneu fent alguna mirada al radar meteorològic, i sortiu preparats amb l’expertesa i el material adequats. No hi ha marge a deixar-se el material impermeable a casa, sortir sense un bon calçat, capes extres de roba, i una manta tèrmica (quelcom que mai fa nosa).

 

Bon cap de setmana!