PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Avanç pel cap de setmana del 26 i 27 de maig de 2018

Text actualitzat el 23 de maig del 2018 a les 13.00 h

Propera actualització el 25 de maig del 2018 a les 13.00 h

 

Cap de setmana amb menys tempestes i més calor. Dissabte esperem condicions meteorològiques molt favorables per sortir, mentre que diumenge serà més inestable i es pot complicar més de cara a la segona meitat del dia.

 

Dissabte, doncs, la probabilitat de ruixats i tempestes serà baixa, i tot apunta que serà una jornada que valdrà molt la pena aprofitar. Caldrà estar més atents cap al Pirineu occidental, on potser hem d’acabar traient l’impermeable.

 

 

Diumenge, en canvi, apunta a ser una jornada més moguda, amb bones opcions per sortir arreu al matí, però amb el temps complicant-se ràpidament de cara al migdia i la resta de la jornada. Els models apunten que els ruixats i tempestes podrien acabar apareixent a qualsevol massís, però la major probabilitat és ara cap al Pirineu i Prepirineu occidental, així com als Ports. Caldrà anar seguint l’evolució del pronòstic, la incertesa és alta en aquest tipus de situacions a tants dies vista.

 

Això sí, al llarg dels pròxims dies continuarà l’ascens tèrmic. Així, esperem un cap de setmana amb registres clarament superiors als normals per l’època, sobretot al vessant nord pirinenc fruit de l’efecte Foehn, dit vent d’Espanya a l’Aran. Isozero, a grans trets, rondant els 3500-3700 m tant dissabte com diumenge. Caldrà, doncs, estar atents a mantenir-nos ben hidratats i protegits del sol, especialment si feu activitat física intensa en sectors solans de la mitja i la baixa muntanya de l’interior. A més, són possibles períodes d’humitat relativament alta a la franja litoral i prelitoral, suavitzant la temperatura però afavorint la sensació de xafogor. Veurem també com s’acaba comportant el vent, però ara mateix no sembla que en general hagi de ser gaire protagonista. Destacar només que esperem, especialment divendres-dissabte, alguns períodes amb ratxes de 50-60 km/h, fins i tot superiors, a l’alta muntanya pirinenca i més puntualment a altres sectors enlairats (Montseny).

 

Cap de setmana, doncs, que si heu de triar quan fer un barranc, dissabte és la jornada més favorable (sent conscients que pot haver-hi algun xàfec). I si teniu ganes de fer travessa de més d’un dia, val la pena aprofitar ja el mateix divendres, treure-li molt suc al dissabte, i valorar d’enllestir-la el migdia de diumenge (i amb el material impermeable a mà especialment a la meitat oest del país).

 

Divendres actualitzarem el pronòstic i us donarem més detalls de les condicions meteorològiques per gaudir de la muntanya amb seguretat.