PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 23 i 24 de gener de 2021

Publicat el 22/01/2021 a les 13.30h

Pròxima actualització el 27/01/2021 a les 13.00 h

 

El pas de fronts de l’oest o nord-oest farà que es mantingui el temps canviant, caldrà anar preparats per la variabilitat. El vent serà protagonista a força massissos. La mala visibilitat i la nevada intermitent, afectarà sobretot el Pirineu occidental. Descens tèrmic, sobretot al vessant nord pirinenc.

 

El dia s’ha aixecat amb el pas d’una línia de tempestes molt activa, que s’ha mogut de ponent a llevant, i que ha afectat molts massissos. Ha portat una estona de precipitació, localment intensa i amb calamarsa, llamps i trons, i ratxes molt fortes de vent a molts massissos. Als sectors de muntanya les condicions han estat ben adverses durant el pas de la línia de mal temps com podeu veure en aquest video als Rasos de Peguera. Després el cel s’ha obert a força (no al Pirineu axial , on va precipitant intermitentment), però la variabilitat i els canvis de temps ràpids continuaran al llarg d’avui i el cap de setmana, tot i que difícilment amb la violència d’aquest matí.

 

 

Avui divendres, dia tapat al Pirineu axial (sobretot occidental) i nivós (cota de neu baixant cap als 1.200-1.000 m). Com més a l’est, cel més trencat i menys (o cap) precipitació. A la resta de massissos alguna gota passatgera, i a destacar el vent, especialment al prelitoral i litoral central. Hi ha un avís de SMP que s’allarga fins demà.

 

Així doncs, dissabte el vent de l’oest/nord-oest encara serà ben protagonista a sectors enlairats i oberts, amb ratxes màximes que poden superar els 70-80 km/h, fins i tot més. Atents als massissos del prelitoral com per exemple el Montseny, Sant Llorenç del Munt, o Montserrat. Mireu també els valors al Bastiments, al Montsent de Pallars, o a la Gallina Pelada.

Per altra banda, al matí tindrem treva general de precipitació i nuvolositat, amb l’excepció dels cims del Pirineu occidental (vessant sud), on les boires a cotes altes i potser alguns flocs us acompanyaran. Empitjorament general a la tarda, més notable al Pirineu i Prepirineu occidental, amb cota de neu cap als 1.000-1.200, localment per sota (800 m) al vessant sud. A la resta, pot precipitar a estones a qualsevol massís, sobretot de la meitat oest. Davallada tèrmica a mesura que avanci el dia, sobretot al vessant nord del Pirineu.

 

Diumenge, inici del dia força tapat i nevant al Pirineu axial (cims de l’Aran, nord del Pallars, cota als 800 m), però anirà a menys. Força sol, però encara amb el vent fent-se notar amb ganes a molts sectors enlairats.

 

Destacar, doncs, amb relació a la seguretat:

 

Vent

Ja hem comentat anteriorment que el vent serà protagonista avui i demà, en menys mesura diumenge, a molts sectors careners i enlairats. Les ratxes seran prou fortes per dificultar l’equilibri en alguns moments, no badeu en sectors exposats a caiguda. També afavorirà la sensació de fred. Consulteu el Predicció cims pel vostre pic de proximitat.

 

Visibilitat

 

El pas de fronts farà que a cotes altes, sobretot de l’alta muntanya del Pirineu occidental, pugueu patir períodes de molta nuvolositat. Atents, doncs, als possibles problemes d’orientació per la combinació de boira, neu i vent.

 

Nevada

Encara que ja ha anat retrocedint força i fent-se més discontinua, això no impedeix que la neu sigui una variable a tenir en compte pel que fa l’estat del terreny a, per exemple, massissos com Prades-Montsant, Els Ports o el Montseny.

Per altra banda, les nevades de les últimes hores a l’alta muntanya del Pirineu i Prepirineu han tornat a emblanquinar de forma general les cotes altes de la serralada, encara que sigui poc. I com hem dit, continuarà nevant a estones el cap de setmana. Consulteu les dades de les estacions meteorològiques automàtiques per veure els gruixos de neu; veureu que és al Pirineu occidental (sobretot vessant nord i eix axial) on hi ha els gruixos més destacats. Afegir, també, que amb les successives nevades que s’estan produint aquests dies, és a dir, diferents episodis amb diferents condicions de vent i temperatura (cota de neu que ha anat pujant i baixant), no oblideu de consultar el Butlletí de Perill d’Allaus si heu de circular per sectors innivats.

 

Bon cap de setmana