PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Avanç pel cap de setmana del 13 i 14 d’agost de 2022

Publicat el 10/8/2022 a les 13.00 h

Pròxima actualització el 12/8/2022 a les 13.00 h

 

Encara més calor divendres i dissabte. I no deixeu de tenir en compte els xàfecs i tempestes de tarda, sobretot al Pirineu i Prepirineu, els dies que venen.

 

Persisteix la situació típicament estival de matins benignes i tardes de xàfecs i tempestes. Així, ja fa més d’una setmana que si us lleveu aviat el cel que us acompanya és ben serè o poc ennuvolat. Però a mesura que passen les hores els núvols van agafant protagonisme i, especialment al Pirineu i Prepirineu, acaben derivant en ruixats localment intensos i abundants; ahir es van acumular 64,7 mm a Lac Redon (2.247 m, Val d’Aran) i 28 mm a Port del Comte (2.316 m, Solsonès). A banda, l’arribada de la pluja també pot implicar períodes de boira a muntanya, ratxes locals de vent molt fort, calamarsa o pedra, i notable activitat elèctrica. Condicions, doncs, que si ens enxampen, poden implicar l’exposició a diferents perills meteorològics que poden anar des de la desorientació, l’alentiment de la marxa, l’increment de sensació de fred, la crescuda local de torrents i barrancs, o l’impacte de llamp. Cal planificar la nostra activitat tenint en compte aquest empitjorament amb el pas de les hores, quelcom que s’allargarà els pròxims dies i també el cap de setmana. El seguiment del radar meteorològic i dels avisos de perill són una bona manera d’anticipar-se a aquestes condicions adverses.

 

 

Unes tamborinades que si bé normalment s’inicien al migdia sobretot al vessant sud del Pirineu axial, i preferentment al sector oriental (altes valls del Ter i el Freser i Cerdanya), amb el pas de les hores s’acaben desenvolupant a tot l’eix principal de la serralada i al Prepirineu, sobretot l’oriental. A banda, amb el moviment primer cap a l’est, i amb el pas de les hores cap al sud, alguns dies han acabat assolint l’alta Garrotxa, la Serralada Transversal o el Prelitoral nord. Per la seva banda, alguns dies també ha descarregat algun ruixat cap a les muntanyes de Prades.

En aquest sentit, si mirem els models meteorològics, entre demà i dissabte sembla que els xàfecs perdran una mica de pistonada respecte els darrers dies, mentre que cap al dia 14, diumenge, així com dilluns dia 15, es podria reforçar de nou la inestabilitat, i agafarien de nou una mica més d’entitat i extensió. Sobre això, aclarir que, si fa un parell de dies les previsions a dies vista mostraven un inici de la setmana vinent força més fresc i plujós, a mesura que avancen els dies van reculant i el canvi que s’apuntava va fent llufa. En tot cas, si feu muntanya cal seguir comptant amb l’empitjorament durant la tarda, anar seguint les actualitzacions de la predicció dia a dia, i no oblidar que més enllà de 3 dies, i especialment més enllà de 5, la incertesa del pronòstic pot ser molt elevada.

 

 

Per la seva banda, i com dèiem al titular, si aquests dies ja feia calor, les jornades que venen encara repuntarà més, assolint un nou pic força destacat entre divendres i dissabte. Així, la isozero que avui dimecres rondarà els 4.300 m, la matinada de dissabte tocarà sostre als 4.600 m. No badeu amb la bona hidratació i protecció, especialment si feu activitat física intensa.

A banda, a partir de dissabte, i sobretot diumenge, el vent del sud-oest agafarà una mica més de protagonisme a l’alta muntanya, així com al capdamunt del Montseny. En principi no s’albiren condicions que ens puguin complicar la progressió i l’equilibri, però sí que, ara mateix (recordem el que dèiem abans de la incertesa de pronòstic) no es pot descartar que s’assoleixin ratxes de 50-70 km/h als cims del Pirineu axial.

Recordeu que teniu més detalls de les condicions previstes de temperatura i vent, així com d’altres variables, al Predicció cims i a l’apartat de Travesses, que s’actualitzen diàriament.

 

 

Finalment, com hem anat recordant aquests dies, i derivat, sovint, de les condicions seques i càlides d’aquest 2022 tant al Pirineu com als Alps, la perillositat a muntanya és més marcada que altres anys en aquestes dates per la caiguda de pedres i l’estat de les glaceres. Informeu-vos, allà on aneu, sobre les condicions de les rutes que voleu seguir i les restriccions o recomanacions a l’hora de fer segons quines ascensions a l’alta muntanya pirinenca i alpina.

 

Divendres actualitzarem aquest butlletí amb més detalls sobre el comportament dels ruixats i tempestes, així com del repunt i posterior normalització tèrmica, i el reforç del vent a l’alta muntanya.