PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 15 i 16 d’agost de 2020

Publicat el 14/08/2020 a les 13.30 h

Pròxima actualització el 19/08/2020 a les 13.00 h

 

Aquest cap de setmana tindrem un temps força típic d’agost, que ens donarà moltes opcions per fer activitats a muntanya, però amb nuvolades i encara possibilitat de xàfecs en alguns massissos. 

 

Si bé la pluja ha estat molt irregular i en alguns massissos ben escassa, aquests últims dies hem tingut alguns exemples de fenòmens tempestuosos molt destacats. Dimecres va ploure intensament a diversos sectors i es va formar una possible supercèl·lula que va afectar el Berguedà, amb vent molt fort i pedregades importants. Ahir dijous, tot i que a la majoria de comarques no va ploure, el massís de Montserrat va rebre un autèntic aiguat que va deixar fins a prop de 100 mm en poques hores. I aquest matí, a primera hora, un xàfec intens s’ha passejat per la Costa Daurada, deixant fins a prop de 40 mm a la franja litoral del Baix Camp. Normalment la predicció no és capaç d’anticipar exactament on i quan es produiran fenòmens així, però quan hi ha avisos de pluja intensa els hem de tenir ben en compte si sortim a la muntanya, fins i tot en el cas que a priori els fenòmens no s’esperin exactament allà on tenim previst anar (però sí a les comarques del costat)

 

Al llarg del cap de setmana esperem una situació força típica de la segona quinzena d’agost, amb calor normal per l’època i xafogor omnipresent al litoral. Els matins esperem que siguin de bon aprofitar a la majoria de massissos, tot i que podem trobar-nos núvols baixos als massissos del sud, fins i tot en alguns moments enganxats a la muntanya reduint la visibilitat (a Prades o als Ports, per exemple). Diumenge aquests núvols baixos poden aparèixer més cap al nord del litoral i prelitoral. A partir de migdia és quan, dia a dia, poden reaparèixer més fàcilment els ruixats i algunes tempestes. No esperem que siguin especialment extenses, però al llarg del cap de setmana poden caure aquí i allà. Mirem de detallar-ho.

 

  • De moment, avui divendres van creixent les nuvolades i sembla que els ruixats poden aparèixer a diversos massissos. Els més intensos, acompanyats de tempesta i fins i tot pedra, els esperem al nord-est (entre el Montseny, l’Albera i el Pirineu oriental), així com a l’extrem sud, al voltant del massís dels Ports. Hi ha un avís activat en aquest senti

  • Demà dissabte sembla que els ruixats són més probables als Pirineu i Prepirineu occidental. És a dir, cap al Pallars, l’Aran, l’Alt Urgell o Solsonès. Si aneu al Pirineu oriental no us relaxeu, que això no significa que allà no se us pugui formar una tempesta!

  • Diumenge sembla que la novetat seran els núvols baixos al vessant nord del Pirineu, probablement els podreu veure si feu cims prop de la carena principal de la serralada, o si visiteu l’Aran. Els ruixats més probables, a partir de migdia, sembla que correspondran novament als massissos del nord-est.

 


 

A nivell de seguretat, aquests són els perills a destacar si feu muntanya

 

TEMPESTA

Hem intentat detallar els sectors on més probablement es poden formar tempestes i val la pena tenir-ho en compte quan planifiqueu les vostres activitat. Ara bé, hem d’insistir que en aquesta mena de situacions i època de l’any no podem abaixar la guàrdia, de manera que independentment de la predicció, fixeu-vos bé en l’evolució dels núvols, seguiu l’evolució del radar i dels llamps i tingueu presents les indicacions de seguretat en cas de tempesta. I si feu descens de barrancs, tingueu en compte les possibles crescudes sobtades. 

 

  CALOR I RADIACIÓ SOLAR

Tenim i tindrem la calor que toca en aquesta època de l’any, de manera que cal seguir adaptant els horaris, garantir la hidratació i evitar l’excessiva exposició al sol. Les màximes han baixat força respecte les del cap de setmana passat, però la xafogor es deixa notar als massissos propers al litoral. Si pernocteu en alçada trobareu condicions semblants a les dels últims dies, de ple estiu. Per cert, si ja esteu pensant a llarg termini sembla que a mitjans de la setmana que ve podríem tenir una nova calorada. 

 

Per acabar, recordar-vos que si sou de travessa pel Pirineu o teniu previst fer-ne alguna els pròxims dies, podeu anar seguint el pronòstic a l’apartat de travesses de MeteoMuntanya. I per consultar les condicions a alguns dels pics dels nostres massissos, recordeu que disposeu del Predicció cims.