PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Avanç pel pont de Sant Joan i cap de setmana del 26 i 27 de juny de 2021

Publicat el 23/06/2021 a les 13.00h

Pròxima actualització el 25/06/2021 a les 13.00 h

 

Després dels ruixats i tempestes d’avui, l’estabilitat atmosfèrica agafarà protagonisme a partir de demà i tindrem bons dies per fer muntanya. Això no impedeix que hi hagi alguns xàfecs de tarda, bàsicament al Pirineu, que podrien agafar una mica més de protagonisme dissabte i diumenge per la proximitat d’una depressió a l’Atlàntic. Ambient cada cop més càlid.

 

Avui, des de ben aviat, hem tingut ruixats i tempestes, localment intensos, que han afectat especialment el litoral i prelitoral central i sud, però també altres sectors. Jornada, doncs, inestable, ben emboirada intermitentment a cotes altes, i en què no val a badar amb els xàfecs. Cal dir, això sí, que a força massissos, de cara a la tarda, aquests ruixats haurien de tendir a zero, i seria cap al terç nord on encara hi hauria estones de boira als cims i possibilitat encara de pluja i tempesta: Pirineu, Prepirineu, Serralada Transversal o Prelitoral nord bàsicament. Amb tot, de cara al vespre i nit, hores de revetlla i que alguns potser voleu aprofitar per coronar algun cim d’aquest sector per donar un toc diferent a la festa, segurament la pluja ja haurà passat, però en tot cas aneu preparats per si encara queda boira residual o cau alguna darrera gota. Ambient ben fresc a cotes altes!

 

 

Demà dijous, això quedarà enrere i s’obre un període de més estabilitat i recuperació tèrmica que s’allargarà fins al cap de setmana. Així doncs tindrem, a partir de demà, un pont de Sant Joan molt favorable per fer muntanya. Però com sempre, caldrà tenir en compte alguns aspectes meteorològics per planificar millor la nostra sortida.

 

 

Per una banda, en general, i després de la fresca, fins i tot el fred a l’alta muntanya d’avui, la temperatura s’anirà recuperant de mica en mica. I és que les condicions actuals són fredes pel que tocaria en aquestes dates, i a mesura que avancin els dies, s’aniran normalitzant. Retorn, doncs, de la calor, i en definitiva, al clàssic estival de no badar amb la hidratació i la refrigeració del cos; evitar les hores de més insolació i aprofitar al màxim els sectors ombrívols sempre ajuda. A més, cal no oblidar que són els dies amb més hores de sol, quelcom que ens permet fer jornades molt llargues de muntanya amb llum, però que alhora ens obliguen a no oblidar una bona protecció amb barrets, crema, etc.

Per l’altra, un cop passats els ruixats, tempestes i boira a sectors enlairats d’avui, cal dir que les jornades de demà i sobretot divendres seran dies amb poca probabilitat de xàfecs a muntanya. Només al Pirineu, i demà dijous a la tarda, els núvols d’evolució diürna poden acabar amb algun ruixat o tempesta, mentre que divendres sembla, més aviat, que res. En canvi, dissabte i diumenge se’ns aproparà una depressió atlàntica, que tot i no agafar-nos de ple, afavorirà les condicions per la formació de xàfecs de tarda els dos dies a l’àrea pirinenca i prepirinenca, sobretot al sector occidental. Amb l’actualització de divendres us en podrem donar més detalls.

 

En relació amb la neu, la novetat és que avui està nevant per sobre dels 2.600-2.800 en alguns punts del Pirineu, quelcom que haureu de tenir en compte si teniu previst fer ascensions a les cotes més altes de la serralada. Serà una neu nova passatgera, que amb l’ascens tèrmic i el sol durarà poc, però que reforça la idea que cal no badar amb les restes de neu que queden a la zona dels tres-mils pirinencs.

 

Recordar-vos, finalment, que avui ja podeu veure el segon video sobre meteorologia i seguretat a muntanya, aquesta vegada amb l’Arceli Segarra parlant-nos de la boira, la pluja i la tempesta. Podeu recuperar el primer amb la Clàudia Sabata sobre vent i temperatura, i altres vídeos de seguretat en aquest enllaç a l’apartat TV.

 

 

Divendres us actualitzarem tota aquesta informació. Bona revetlla de Sant Joan!