PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 21 i 22 d’octubre de 2017

Text actualitzat el 20 d’octubre del 2017 a les 12.30 h

Propera actualització el 25 d’octubre del 2017 a les 13.30 h

 

Cap de setmana marcat pel pas d’un front dissabte i el domini de la circulació dels nord-oest anticiclònica diumenge. Si sortim a fer muntanya segons a quins sectors i períodes de temps, caldrà no despistar-se amb el comportament d’algunes variables meteorològiques. El pitjor període serà entre dissabte migdia i nit, tant al Pirineu, a la serralada Transversal, així com als massissos del litoral i prelitoral central i nord. Durant aquesta franja de temps s’esperen problemes de visibilitat als cims, precipitació en forma de neu a  l’alta muntanya pirinenca i pluja localment intensa sobretot al sector més costaner. Diumenge, en canvi, serà una molt bona jornada per fer activitats a la intempèrie, tot i que es notarà una notable davallada tèrmica. A més, la nuvolositat serà força abundant a l’Aran, amb alguna gota, i en forma de floc de neu a partir dels 1600 m.

 

Així, si dissabte teniu com a objectiu el Pirineu (Aran, cims del Pallars i l’Alta Ribagorça, nord de la Cerdanya), caldrà tenir en compte que ja a partir de mig matí (començant per l’Aran) i fins a la tarda-vespre, s’esperen problemes de  visibilitat per núvols baixos abundants a cotes mitjanes i altes (en general per sobre dels 1500 m), possibilitat de precipitació, i vent moderat als cims, que cap al vespre-nit pot implicar ratxes màximes de més de 50 km/h. Cota de neu que començarà als 2900 i baixarà cap als 2200/2400 m. Teniu més detalls de les condicions esperades i la seva evolució horària si consulteu el Pronòstic específic pel Pirineu. Força núvols, vent reforçant-se a la tarda als cims-vespre als cims i alguna gota o floc també cap al Prepirineu, però poca cosa.

També dissabte, si on voleu anar és cap als massissos del prelitoral central i nord (Montserrat, Sant Llorenç del Munt, Montseny), la serralada Transversal i cims de la Garrotxa i interior de l’Empordà, tingueu present que al llarg de la tarda els núvols baixos es faran molt abundants (mala visibilitat als cims, sobretot per sobre dels 1500 m), i de cara al vespre i nit no es poden descartar ruixats, molt puntualment amb tempesta. A més, a la franja litoral central (Montmell, Garraf-Ordal, Collserola, Montnegre-Corredor) hi ha obert un avís de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per pluja intensa cap a les darreries de la jornada (ja fosc).

Dissabte, a la resta de massissos, sobretot els del terç sud (Els Ports, Tivissa-Vandellós, Pradell-Llaberia, Montsant i Prades), tot i que hi haurà estones amb força núvols alts i mitjans, s’espera un dia sense complicacions meteorològiques que dificultin fer muntanya.

 

Diumenge, en general serà un dia assolellat i només a l’Aran s’esperen força núvols baixos, però sembla que podrien ser força trencats als cims més alts, i ser més densos a la mitja muntanya. Ja hem comentat a l’inici que s’espera algun floc de neu a partir dels 1600 m.

El que sí que es farà notar diumenge serà la davallada tèrmica. Isozero, a primera hora, a 2000 m a l’Aran, 2400 m al Pirineu Oriental, 2800 m al Prelitoral nord i Prepirineu, 3200 m a les muntanyes de l’extrem sud. Afegir, a més, el vent a sectors com l’Albera o les muntanyes de l’Ebre (sobretot Tivissa-Vandellós), amb  possible assoliment de ratxes màximes superiors als 50-60 km/h.

 

Pel que fa a la seguretat, destacar sobretot:

 

boira Visibilitat

A a mesura que avanci dissabte, els núvols baixos poden implicar períodes de visibilitat reduïda als cims pirinencs i puntualment a sectors enlairats de la serralada Transversal i prelitoral nord. Que no us agafin desprevinguts. Tingueu clara la ruta i porteu el material necessari per evitar problemes d’orientació.

 

neu Neu

La nevada a l’alta muntanya, tot i que serà de pocs centímetres, s’afegirà a la neu caiguda dimecres i dijous. Tingueu present doncs, que a diferència dels darrers caps de setmana, el terreny per sobre dels 2500-2700 m vindrà marcat per la presència d’aquest meteor. No us despisteu i eviteu relliscades o pèrdua de referències del terreny.

 

pluja Precipitació

Ja hem dit que en algunes zones, demà a la tarda-nit, us podeu mullar. Però atents sobretot a la intensitat de la pluja al final del dia cap al litoral central. No us confieu, poden implicar crescudes locals de torrents i rieres (i ràpides, el terra està saturat pel caigut fins ahir).

 

temperaturaTemperatura

Tot i que no arriba cap fredorada, que no us agafi per sorpresa la davallada tèrmica de diumenge, sobretot a primera hora del matí. Podeu consultar els registres previstos a molts cims del país al Predicció cims de MeteoMuntanya.

 

Bon cap de setmana!

 

 Predicció cims