PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Avanç pel cap de setmana del 15 i 16 de maig de 2021

Publicat el 12/05/2021 a les 13.00h

Pròxima actualització el 14/05/2021 a les 13.00 h

 

Fins divendres encara caldrà estar atents a la possibilitat de ruixats en alguns massissos. Dissabte i diumenge, en canvi, la possibilitat d’estones de precipitació quedarà restringida al Pirineu axial – cara nord. Temps, doncs, no tan insegur com fins divendres, però més càlid i més ventós a cotes altes de la muntanya mitjana i alta.

 

L’arribada de ruixats i tempestes entre diumenge i dilluns va encetar una setmana en què la variabilitat està sent protagonista. Amb domini de la circulació general de l’oest, el pas de línies d’inestabilitat està afavorint períodes intermitents de temps plujós, fins i tot tempestuós, sobretot als massissos de la meitat nord. Ahir dimarts van destacar les tempestes cap al Pirineu i Prepirineu oriental, Serralada Transversal, i en general al nord-est del país, que en alguns casos van anar acompanyades de calamarsa o pedra, així com de llamps i trons. Setmana, doncs, amb molt de marge per fer activitat a l’aire lliure, però amb períodes d’empitjorament que ens exposen a ruixats, localment intensos i amb tronada. Cal ser-ne conscients aquests dies, i anar seguint l’evolució del radar meteorològic és quelcom força recomanable.

 

 

A l’alta muntanya, la precipitació de diumenge-dilluns va ser força abundant i líquida fins a cotes força altes, fet que va fondre bona part del mantell de neu que encara quedava fins als 2.500-2.700 m. Posteriorment la temperatura ha tornat a davallar i la precipitació que ha enfarinat de nou alguns sectors, fins i tot per sota dels 2.000, en general de forma testimonial. Tot plegat fa que el contrast de gruixos amb les zones de més altitud del Pirineu (cims de més 2.700 m, i sobretot del Pirineu occidental) sigui clar, de manera que en aquestes cotes més altes la presència de neu encara és ben destacable. Per sota, en canvi, en general la neu és poca, discontinua, resistint en aquells vessants més arrecerats del sol per sobre dels 2.200 – 2.400 m, i sobretot als punts habituals per sobreacumulació per vent. Teniu més detalls al BPA.

 

 

De cara als pròxims dies, fins divendres, es mantindrà aquesta tònica: vent de l’oest amb períodes més assolellats, altres de complicació ràpida, amb ruixats, fins i tot tempestes, sobretot als massissos de la meitat nord. Molt de marge, doncs, per fer qualsevol activitat, però sent conscients que en alguns moments la cosa es pot complicar de forma ràpida, amb boires a cotes mitjanes i altes, ruixats que localment poden ser intensos, i amb alguna tempesta. Avui dimecres a la tarda s’espera que sigui així sobretot a l’eix axial pirinenc i cara nord (cota de neu cap als 1.800 m), demà dijous de nou a partir del migdia i afectant més sectors de muntanya de la meitat nord més enllà del Pirineu (cota de neu entre els 1.800 i els 2.000 m). Divendres el dia començaria tapat i encara amb precipitació feble a l’Aran i l’alta Pirineu occidental (cota de neu baixant als 1.600 m), però s’anirà obrint. En canvi, cap als massissos del nord-est serà una jornada amb possibilitat de ruixats ja des del matí. Fixeu-vos que als massissos de la meitat sud, on aquest matí plovia, no sembla que hi hagi de fer gairebé res les pròximes jornades, més enllà de la presència del vent de mestral. Aquests dies es continuarà notant el vent, en general de l’oest, als cims i carenes, però no hauria d’implicar problemes de seguretat enlloc; consulteu el Predicció cims per més detalls.

 

 

El cap de setmana, en canvi, tot i mantenir-se els vents aponentats, quedarem en general al marge del pas de la precipitació. Només al Pirineu, especialment a l’eix axial i vessant nord, és on s’esperen estones de núvols abundants i precipitació tant dissabte com diumenge, però de forma intermitent. Això sí, amb la cota de neu remuntant cap als 3.000 m. A la resta, en canvi, força sol o intervals de núvols, i ambient càlid. Reforç del vent que es notarà a molts sectors enlairats com puguin ser els cims del prelitoral (Montseny, Montserrat, Sant Llorenç del Munt), fins i tot amb estones de ratxes molt fortes de l’oest. Tot plegat ho podrem concretar divendres per poder així planificar de forma acurada la vostra sortida del cap de setmana.