PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Avanç pel cap de setmana del 24 i 25 de febrer de 2018

Text actualitzat el 21 de febrer del 2018 a les 13.00 h

Propera actualització el 23 de febrer del 2018 a les 13.00 h

 

Amb un escenari de temps tranquil pel proper cap de setmana, la situació meteorològica a muntanya d’aquests darrers dies està venint marcada per la mala visibilitat i la nevada amb vent que de forma gairebé contínua afecta des de diumenge l’alt Pirineu. Això és així especialment a l’Aran i al nord del Pallars, on els totals acumulats fins ara són molt destacables. També al sector cerdà, bàsicament el de Perafita-Puigpedrós, la neu nova s’hi ha acumulat de forma prou notable, mentre que ho ha fet de forma més minsa al sector de les capçaleres del Ter-Freser. Aquestes són les dades de les estacions meteorològiques automàtiques de l’SMC pel que fa a gruix de neu nova des de diumenge 18 de febrer i fins aquest matí, així com el mapa associat.

 

gn_18-21feb2018_12h

mapagn_18-21feb2018_12h

 

Està clar, doncs, que si heu de fer muntanya en terreny nevat les pròximes hores i dies caldrà tenir molt en compte, en els sectors que hem dit, aquests gruixos de neu nova, ja que us poden afectar força en la mobilitat si no aneu ben equipats. A més, tot i que la nevada ja va a menys i el sol ja s’ha fet veure, el vent i una davallada significativa de la temperatura (consulteu el Predicció cims per més detalls i els avisos de Situació Meteorològica de Perill) faran que les condicions a la intempèrie en aquest sector del Pirineu axial siguin encara exigents tant durant alguns períodes d’avui dimecres com de demà dijous, i potser puntualment divendres. Precisament divendres, tot i el fred acusat, el sol ajudarà a moderar el desconfort tèrmic i obrirà pas a un període de tranquil·litat meteorològica que, sembla, s’allargarà tot el cap de setmana tant en aquest sector com a la resta de massissos del país.

 

C:\Users\pev\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\6C5U19V8\mitja_termini_linia_nou_OK (9).JPG

 

Així, a la resta del Pirineu i al Prepirineu continuarà el temps força assolellat però fred. Com en aquestes zones no hi ha hagut aportacions de neu nova els darrers dies, es manté en superfície la neu dura i regelada que ja vam tenir el darrer cap de setmana. Indispensables en molts sectors els grampons i les ganivetes i la bona elecció d’itinerari. Sobre això, afegir el sector culminant del Montseny, on la neu encara hi és present de forma important però discontínua, i també ha patit processos de fusió i regel, no us confieu.

Aquestes condicions meteorològiques força benignes de domini del sol però amb davallada tèrmica també dominaran a partir d’avui i sobretot demà i fins dissabte a la resta de massissos del país. Bons dies per sortir, això sí, preparats pel fred.

Diumenge, arreu, el temps continuarà tranquil, potser amb alguns núvols més, però sense elements meteorològics que impliquin condicions desfavorables per gaudir de la muntanya. La temperatura, això sí, es recuperarà, apropant-se de nou a valors més normals per l’època.

 

Venen, doncs, dies interessants per sortir a fer activitat, amb bon temps generalitzat. Són dies per gaudir però en què cal no abaixar gens la guàrdia. Ja sabeu que, si us moveu per terreny nevat, és d’obligada consulta el Butlletí de Perill d’Allaus i fer cas de les recomanacions que hi trobareu. Molt atents a l’elecció de ruta, els especialistes en allaus us ofereixen bones eines per triar bé els itineraris en funció de les condicions del mantell nival. Teniu tant el BPA general pel Pirineu, així com el local de l’Aran, no hi ha excusa. I si en canvi, us moveu per zones no innivades, com sempre, i per evitar sorpreses, no deixeu de planificar bé l’activitat tenint en compte les condicions meteorològiques i el vostre grau d’expertesa.