PREDICCIÓ MUNTANYA

Planifica la teva sortida del cap de setmana


Temps previst pel cap de setmana del 10 i 11 d’abril de 2021

Publicat el 09/04/2021 a les 13.30h

Pròxima actualització el 14/04/2021 a les 13.00 h

 

Després d’un divendres marcat per l’abundant nuvolositat i una primera tongada de pluja, dissabte tindrem bones condicions generals per aprofitar l’entorn pròxim. Diumenge, en canvi, vindrà marcat pel pas d’un front que, per fi, portarà xàfecs i tempestes de més entitat, i neu a l’alta muntanya. Un episodi que ajudarà a minvar una mica el dèficit de pluja que portem des de fa setmanes i que es nota amb un paisatge massa sec per aquestes dates a la majoria de massissos.

 

Després de la davallada tèrmica que dimecres va assolir els registres de temperatura més a baixos a cotes mitjanes i altes, ahir dijous el termòmetre va començar a recuperar-se, en una jornada amb força sol arreu i ambient sec a l’alta muntanya.

 

 

Avui divendres la situació ja ha canviat. De moment, el matí ha estat ben ennuvolat als massissos del sud, amb pluja minsa. De cara a la tarda s’espera que aquests núvols continuïn avançant cap al nord i que les condicions millorin a les muntanyes meridionals. A la tarda, doncs, serà a la meitat nord on dominarà la mala visibilitat a cotes altes i la precipitació; sovint en forma de plugims, però localment amb algun xàfec una mica més generós (poc probable). La cota de neu se situa cap als 1500-1700 m als massissos del prelitoral (potser es veuran volves al capdamunt del Montseny), i entre els 1.600 i els 2.000 al Prepirineu i Pirineu; en alguns sectors nevarà de forma molt poc significativa, en d’altres s’acumularà algun centímetre, costa molt de precisar, però no s’espera cap aportació gaire significativa. Jornada, doncs, que si opteu per sortir, no dubteu en portar l’impermeable i saber que, en zones culminants, podeu trobar-vos condicions adverses per mala visibilitat i sensació de fred.

 

 

Dissabte podem dir que tindrem una treva que ens donarà molt de marge per fer activitat a qualsevol dels massissos del país (tenint en compte les noves mesures relacionades amb la COVID 19). Serà un dia més aviat amb ressol, tot i que els núvols aniran a més, especialment al Pirineu occidental al llarg de la tarda, fins i tot cap als Ports, amb algun ruixat local. També s’anirà reforçant el vent de sud-oest a cotes altes a mesura que avanci la jornada, però sense complicacions. Ambient prou suau per l’època, amb la isozero als 2.600 m.

 

Diumenge, en canvi, serà una jornada més complicada a la intempèrie, tot i que sembla que en molts sectors es podrà aprofitar prou bé el matí. Això sí, ja des de la sortida del sol, als massissos de l’oest, especialment al Pirineu i Prepirineu occidental, els núvols poden ser abundants, amb períodes de visibilitat reduïda, i ja amb precipitació. Serà de neu als 2.000 inicialment, baixant al llarg de la tarda als 1.200 m a bona part del Pirineu, 1.000 a l’Aran al final del dia. A l’est, en canvi, el dia pot començar amb clarianes, però a mesura que avanci el matí la nuvolositat s’anirà fent més desenvolupada i compacta arreu, i abans del migdia potser també ja hi descarreguin alguns primers ruixats i tempestes. Se’n poden produir localment intenses i amb força activitat elèctrica, i s’allargarien la resta de la jornada, agafant especial protagonisme a la tarda i vespre als massissos del nord-est. Ambient més fred i vent més fort a cotes altes, amb ratxes dels sud-oest que poden superar els 50 km/h als cims del Pirineu; consulteu el Predicció cims per més detalls.

 

Pel que fa a la seguretat, doncs, destacar:

 

Precipitació Tempesta

Avui divendres i diumenge són dies per no badar amb el material impermeable.

No es pot descartar, avui,, que en alguns sectors us trobeu precipitació persistent, encara que minsa, el què no impedeix que pugueu quedar ben xops i perdre que s’incrementi la sensació de fred.

Diumenge, en canvi, la pluja serà més aviat en forma de xàfecs, localment fins i tot intensos i acompanyats de llamps i trons. Diumenge caldrà parar atenció en general, però de cara a la segona part de la jornada els models apunten a la possibilitat de tempestes més fortes cap al sector del Pirineu i Prepirineu oriental i marítim, Serralada Transversal, Guilleries, Montseny. Possibilitat, a més, de calamarsa o pedra.

Bon cap de setmana, doncs, per seguir el radar meteorològic, les actualitzacions i avisos de perill (SMP) del Meteocat, i per tenir identificats llocs d’escapatòria i refugi en cas de tempesta.

 

Visibilitat

Divendres i diumenge us podeu trobar períodes de visibilitat reduïda en sectors culminants de molts massissos. No oblideu el mapa, la brúixola i si en teniu, el GPS, i tingueu ben planificada la ruta per evitar despistar-vos del camí.

 

Neu

Amb relació a la neu, ja ho comentàvem dimecres, ara com ara ens mantenim en condicions clarament deficitàries pel que tocaria en aquestes dates, especialment al Prepirineu i Pirineu oriental, amb les solanes ben pelades. Fixeu-vos en aquesta imatge de la pujada cap al Puigmal per la Coma de l’Embut, un sector en general obac.

 

 

Hi ha més neu, això sí, cap a l’Alt Pirineu occidental, però fruit d’una temporada més generosa, pel que fa a precipitació nivosa, amb la cara nord i sector occidental pirinenc; tot i això, també allà els gruixos i distribució estan per sota del que s’esperaria en aquestes dates, i amb un clar contrast entre solanes i obagues. Fixeu-vos en aquesta imatge del Balliverna des de Llauset també del darrer cap de setmana.

 

 

Una presència de neu deficitària, que es va humidificar durant la Setmana Santa, però que amb la davallada tèrmica que hem tingut aquesta setmana ha endurit de forma notable superficialment. Un mantell (o terra nu segon on sigui), això sí, que en menor o major mesura veurà divendres i, sobretot, diumenge, una nova aportació de neu que arribarà amb el canvi de temps i que als llocs més afavorits potser arriba als 10-15 cm. Us adjuntem una imatge general, des de satèl·lit, on podeu veure la distribució actual i que hem descrit abans de la neu (color vermell) al Pirineu de Catalunya: manca de neu pel que tocaria, especialment al Pirineu i Prepirineu oriental, i clar contrast obagues-solanes. Veurem com canvia la imatge un cop passat l’episodi del cap de setmana.

 

 

Tot plegat ens obliga a no badar amb el material tècnic i de seguretat (grampons, piolet, casc), ja que la possibilitat de caigudes per relliscada ha augmentat. Consulteu el Butlletí de Perill d’Allaus per més detalls sobre la presència i estabilitat del mantell.

 

Bon cap de setmana!