Blog de Meteomuntanya
Sensació tèrmica a la intempèrie: l’índex de fredor
Fent muntanya segur que heu notat com la sensació de fred s’aguditza quan fa vent i tenim part del nostre cos exposat a la intempèrie. Per quantificar aquest efecte sovint s’utilitza l’anomenat WCT (Wind Chill Temperature Index), que ens aproxima al ritme de pèrdua de calor que pot patir el cos humà com a conseqüència de l’efecte combinat d’una temperatura ambient baixa i el vent.
L’índex, que s’ha anat refent i millorant amb els anys, es pot traslladar a uns graus de perill que ens aproximen a les possibles conseqüències sobre l’excursionista, i que poden anar des d’una simple sensació de malestar fins a patir afectacions severes associades al fred: hipotèrmia o congelacions. La seva versió més recent i extesa, desenvolupada la darrera dècada per especialistes americans i canadencs, es va testar al laboratori (túnel de vent) sobre les galtes, nas i altres parts de la cara de diferents voluntaris mentre caminaven.
Així, amb un WCT baix, d’entre 0 i -9, parlem només d’un increment evident del malestar pel fred. Però a mesura que l’índex es va fent negatiu, no només la sensació de desconfort es fa més aguda, sinó que a partir d’un WCT de -10 (perill moderat), si ens mantenim exposats a la intempèrie i no anem ben protegits, podem patir hipotèrmia. A més, a partir d’un WCT de -28 (perill alt), ja hi ha possibilitat de patir congelacions de les parts del cos no cobertes, temps d’aparició de la lesió que es va escurçant a mesura que les condicions es van fent més extremes. Amb valors de WCT de -55 o inferiors (perill extrem), la pell exposada al vent pot congelar-se en menys de 2 minuts, i es recomana no estar a l’aire lliure i buscar refugi.
Veiem doncs que disposar del valor previst del WCT durant la nostra sortida a muntanya ens ajuda a veure quin grau de dificultat pot afegir-hi la meteorologia, i posa de relleu com de crític pot arribar a ser deixar-se el material tèrmic i paravent.
Cal afegir que la congelació de la pell es pot produir amb més celeritat amb vents sostinguts superiors als 50 km/h o si la pell ja està freda. A més, cal no oblidar que variables com la humitat relativa alta o si el dia és assolellat influeixen en la sensació de fred, elements no incorporats en el WCT. És per això que l’índex no deixa de ser un valor molt útil, però en gran mesura orientatiu.
Podeu trobar l’article original a:
Esteban, P. 2018. La sensació tèrmica a la intempèrie. Revista Vèrtex 276, 16-17.