Planifica la teva sortida

Condicions a muntanya

Cap de setmana de 10 i 11 de desembre de 2022

Nova tongada de precipitació aquest vespre que s'allunyarà dissabte al matí, quan el vent agafarà protagonisme en alguns massissos. Ambient més fred demà i diumenge, no badeu amb el confort tèrmic.

Publicat el 9/12/2022 a les 13 h Pròxima publicació el 14/12/2022 a les 13 h

Ahir dijous la precipitació va arribar arreu, tot i que en general no va ser un episodi generós, i en tot cas insuficient tenint en compte el dèficit de pluja acumulat des de fa mesos. El vessant sud del Pirineu occidental, sobretot a cotes altes, així com alguns massissos del litoral i prelitoral com el Garraf-Ordal o les muntanyes de Prades han totalitzat quantitats superiors als 10 o 15 mm. Fins i tot es van superar els 20 mm a llocs com el Port del Comte (2.316 m), Boí (2.535 m) o Salòria (2.451 m), sent neu per sobre dels 2.000-2.200 m; parlem d’uns 5 a 25 cm de neu nova a l’alta muntanya del Pirineu i Prepirineu occidental. En canvi, l’Aran i l’alt Pallars i sobretot el Pirineu i Prepirineu oriental n’han quedat més al marge, amb gruixos més modestos. Un episodi que, a més, va implicar boira densa a muntanya, pixanera, que requeria certa atenció en sectors perdedors.

Avui divendres ens hem llevat amb una treva força generalitzada, però aquesta tarda s’espera un nou empitjorament que s’allargarà fins demà dissabte al matí. Nou període (bàsicament nocturn, això sí) de boira a muntanya i precipitació que serà força general, tot i que afectarà amb més mesura els massissos de la meitat nord. No s’esperen acumulacions de precipitació gaire destacades, però serà una nova remullada a agrair, així com una nova capa a afegir al mantell nival a tota l’alta muntanya (serà a l’Aran on s’espera més gruix de neu nova, uns 5-10 cm). En aquest sentit, en general al Pirineu i Prepirineu la cota de neu anirà davallant des dels 2.000 m inicials fins als 1.300 – 1.500 m; acabarà sent més baixa a l’Aran, on els darrers flocs arribaran fins als 900-1.000 m ja avançada la pròxima matinada. Condicions adverses les pròximes hores, doncs, d’avui divendres que cal no menystenir, per exemple, si feu aproximació a algun refugi.

Geopotencial i temperatura a 700 hPa (uns 3.000 m d'altitud) al sector de l'Europa occidental dissabte 10 i diumenge 11 a la matinada.
Geopotencial i temperatura a 700 hPa (uns 3.000 m d’altitud) al sector de l’Europa occidental dissabte 10 i diumenge 11. El solc de la pròxima matinada dona pas al vent del nord-oest i a una nova davallada de la temperatura, sobretot, al Pirineu axial.

En aquest sentit, demà dissabte ens llevarem amb restes de núvols i els darrers flocs al Pirineu axial, així com alguns ruixats als massissos de nord-est. Aquesta situació serà aigua passada a mesura que avanci el matí. En definitiva, allò que us trobeu quan es llevi el dia demà dissabte al matí pel que fa a núvols i precipitació, anirà a millor.

Cal dir que un cop passada la precipitació, en general podem parlar d’una clara millora la resta del cap de setmana, tot i que amb alguns matisos a tenir en compte.

Per una banda el vent, que sobretot demà dissabte picarà amb ganes a l’Albera i a les muntanyes del sud. S’ha publicat un avís de Situació Meteorològica de Perill.

També cal fer notar el fred, ja que l’entrada de nord farà davallar altre cop el termòmetre, amb registres per sota dels que s’espera normalment en aquestes dates arreu. Cal dir que es notarà sobretot a l’Aran i a tot el Pirineu axial, sent el període més exigent la matinada i matí de diumenge. Recordeu de consultar el Predicció cims per tenir tots els detalls sobre les condicions tèrmiques que us podeu trobar al vostre pic d’interès.

Finalment, diumenge, els núvols es faran més presents, més va com més al sud. Fins i tot, cap a les muntanyes al voltant de l’Ebre, i sobretot al massís del Port, podeu tenir períodes de pluja, que seria neu, testimonial, al sector culminant.

A continuació us donem alguns detalls més per zones, destacant els factors de perill meteorològic.

Amplia la informació pels diferents sectors de muntanya

Demà al matí, quan les boires marxin i el sol agafi el protagonisme, tindreu una nova capa de neu al mantell nival d’aquest sector, ara mateix el més destacat pel que fa a gruix al Pirineu de Catalunya. Consulteu el Butlletí de Perill d’Allaus de cara a traçar el vostre itinerari  segur d’esquí de muntanya o de raquetes.

Per la seva banda, tingueu molt present el descens tèrmic que s’espera de cara a demà i diumenge, i que en el moment més fred, demà a la nit-matinada de diumenge, situarà a isozero cap als 800 m. A més, no farà molt de vent, però sí que serà un factor que reforçarà el desconfort tèrmic a cotes altes.

Demà al matí tindreu una nova capa de neu al mantell nival d’aquest sector. Consulteu el Butlletí de Perill d’Allaus de cara a traçar el vostre itinerari segur d’esquí de muntanya o de raquetes.

Per la seva banda, tingueu molt present el descens tèrmic que s’espera de cara a demà i diumenge, i que en el moment més fred, demà a la nit-matinada de diumenge, situarà a isozero cap als 1.200 m. A més, el vent serà un factor que reforçarà el desconfort tèrmic a cotes altes.

Demà al matí tindreu una nova capa de neu al mantell nival d’aquest sector, tot i que la presència de neu és ara mateix força minsa, sobretot a l’alt Ter-Freser i Prepirineu. Consulteu el Butlletí de Perill d’Allaus de cara a traçar el vostre itinerari si opteu per fer ascensions a l’alta muntanya.

Per la seva banda, tingueu molt present el descens tèrmic que s’espera de cara a demà i diumenge, i que en el moment més fred, demà a la nit-matinada de diumenge, situarà a isozero cap als 1.200-1.400 m. A més, el vent serà un factor que reforçarà el desconfort tèrmic a cotes altes.

Demà dissabte al matí, com més aviat sortiu, més probable serà que algun ruixat passatger us enxampi al sector del Montseny, Guilleries o Montnegre-Corredor. Seran sense tempesta. La cota de neu quedà just al capdamunt del Montseny, no creiem que l’emblanquini.

A banda, a l’Albera, el vent us pot dificultar l’equilibri i la mobilitat durant demà dissabte, alhora reforçarà notablement la sensació de fred.

Diumenge, temperatura rondant els zero graus o negativa al capdamunt del Montseny, així que no badeu amb la roba d’abrigar.

No s’esperen condicions adverses pel que fa a la meteorologia en aquest sector, però cal tenir en compte que el cap de setmana serà fred, així que no badeu amb el material d’abrigar. Diumenge al matí, al capdamunt de Montserrat, la temperatura rondarà els 1 a 3ºC.

Demà dissabte caldrà tenir ben en compte el vent en aquest sector, sigui als cims com a sotavent dels massissos, especialment cap al Port i Tivissa-Vandellós. Les ratxes màximes us poden dificultar l’equilibri en sectors exposats amb risc de caiguda. Per més detalls, consulteu l’avís de Situació Meteorològica de Perill.

A banda, serà un cap de setmana fred, amb l’afegit que diumenge els núvols no donaran marge a l’escalf del sol, alhora que pot arribar a precipitar una mica. Sensació, doncs, de força desconfort tèrmic pel fred i la humitat, agreujat encara més si us mulleu una mica. Aquesta pluja de diumenge serà neu al capdamunt del Port, però sembla que serà força testimonial.

Predicció Cims
Meteomuntanya - Condicions a muntanya

Gruixos de neu mesurats

Configuració de Galetes


Tanca Més informació