Planifica la teva sortida

Condicions a muntanya

Cap de setmana del 18 i 19 de març de 2023

Dissabte i diumenge farà més fred i hi ha la possibilitat de boira a muntanya i alguns xàfecs. No badeu amb la roba d'abrigar i el material impermeable.

Publicat el 18/03/2023 a les 13 h Pròxima publicació el 22/03/2023 a les 13 h

Ahir dijous vam tenir un dia radiant arreu, i amb condicions especialment benignes a muntanya pel que fa al domini del sol, vent sense arribar a ser problemàtic, ambient sec, i unes condicions tèrmiques notablement càlides a cotes altes (isozero que es va enfilar cap als 3.400 m al migdia). Avui, en canvi, el cel ja des del matí estava força carregat de núvols baixos en alguns massissos del litoral central i nord, mentre que el sol o ressol amb alguns núvols alts i mitjans dominava a la resta. Tot plegat ens avançava que som a les portes d’un canvi de temps que serà el que marcarà les condicions a muntanya del cap de setmana, amb una davallada tèrmica que simplement ens retornarà als valors normals per a aquestes dates, i la possibilitat de ruixats, puntualment amb tempesta, en alguns sectors.

De moment avui divendres serà una jornada de transició que implicarà, sobretot, una mica més de vent del sud-oest a cotes altes (sobretot al Pirineu, Prepirineu i Montseny), i un progressiu descens de la temperatura; la isozero, aquest vespre, ja rondarà els 2.400 – 2.600 m. Tot i que també hi haurà més núvols que no pas ahir, serà sobretot al vessant sud del Pirineu occidental o us poden fer més la guitza a l’hora de fer alguna aproximació nocturna a refugi.

Geopotencial i temperatura a 700 hPa (uns 3.000 m d'altitud) al sector de l'Europa occidental dels dies 18 i 19 de març de 2023.
Geopotencial i temperatura a 700 hPa (uns 3.000 m d’altitud) al sector de l’Europa occidental dels dies 18 i 19 de març de 2023. S’observa molt bé la presència d’aire fred associat a un solc. Dissabte encara dominarà el vent del sud-oest, mentre que diumenge, tot i que no bufarà gaire, més aviat dominarà l’oest/nord-oest. Això és el quèedeterminarà com es mouran els xàfecs que es puguin formar.

Dissabte  sembla que s’aixecarà ennuvolat sobretot cap als massissos del litoral i prelitoral, destacant el Pirineu marítim. Allà hi ha possibilitat de períodes de visibilitat reduïda i que s’escapi alguna gota. Amb el pas de les hores, i sobretot de cara al migdia i la tarda, el protagonisme l’agafarà sobretot el Pirineu axial, des de l’Aran a l’Alta Garrotxa, així com la Serralada Transversal, ja que s’espera que hi creixin nuvolades i caiguin alguns ruixats, de neu per sobre dels 1.800-2.000 m, localment una mica més avall; tendiran a moure’s lentament cap al nord-est/est. També poden arribar ruixats i alguna tempesta al sector de l’Ebre des del sud-oest. No parlem de pluja persistent, però caldrà estar atents al radar i anar preparats per a estones de mullar-nos o que ens nevi.

Diumenge al matí serà el moment més fred a muntanya del cap de setmana, amb registres negatius per sobre dels 1.800-2.200 m També serà una jornada que començarà força ennuvolada cap al vessant sud del Prepirineu oriental (Berguedà, Osona), del Pirineu més oriental i marítim (alt Ter-Freser i alta Garrotxa), així com la serralada Transversal. Possibilitat de períodes de boira a muntanya i que es formin alguns ruixats, puntualment amb tempesta. Fora d’aquest sector, els núvols seran abundants a la cara nord pirinenca, amb alguna gota, floc per sobre dels 1.600 m. En canvi, al vessant sud del Pirineu i sobretot Prepirineu occidental, i als massissos del prelitoral central i sud, és on el sol pot ser més protagonista al llarg del dia.

La precipitació, doncs, que pugui caure dissabte o diumenge al Pirineu o Prepirineu, no canviarà gaire el panorama pel que fa a la presència de neu, deficitària o molt deficitària en general a tota l’alta muntanya pel que fa gruixos. I és que si en general ha estat un hivern amb poca neu arreu, amb l’episodi càlid de la setmana passada, així com alguns períodes de precipitació amb cota de neu alta i estones amb nuvolositat baixa abundant als cims, s’ha produït una notable humidificació i fusió.. Mireu, si no, en la comparativa amb el satèl·lit, la diferència d’extensió de zones innivades entre diumenge 5 i diumenge 12, on s’observa el notable retrocés. Unes condicions que també van tenir afectacions en l‘estabilitat del mantell nival. Pocs canvis hi ha hagut des de diumenge, i en tot cas, el que sí haurà agafat terreny en algunes zones/cotes/altituds haurà estat el regel i la neu endurida o encrostada. En definitiva, tot i que la neu és menys present del que tocaria a l’alta muntanya, sobretot en vessants sud fora de l’Aran i l’alt Pallars (són nombroses les ascensions de més de 2.000 m en què potser no trepitjareu neu per la banda solana al Pirineu oriental i Prepirineu), no us podeu confiar. Cal que porteu l’equipament necessari per progressar en terreny innivat; piolet, grampons i casc us ajudaran a superar passos endurits que per curts que siguin, poden bloquejar-nos. Amb tot, cal no oblidar que en general domina la neu humida, cosa que pot dificultar l’avanç en alguns sectors si no portem esquís o raquetes, fent-lo més lent i cansat. En tot cas, consulteu el Butlletí de Perill d’Allaus per tenir més detalls sobre les condicions del mantell nival allà a la zona del vostre interès de cara a concretar el recorregut i el material necessari per progressar.

Comparativa de l'extensió de la neu entre el dia 5 i el dia 12 de març de 2023.
Imatges de satèl·lit (Terra/MODIS) dels dies 5 i 12 de març, on es destaca amb coloracions entre groc i taronja (índex Snow Cover) la presència de neu a terra. S’observa el notable retrocés al llarg d’una setmana fruit de la confluència de factors, especialment temperatura, humitat relativa i pluja. En una setmana, la neu és total o quasi inexistent al Montseny i a bona part del Prepirineu. Font: NASA Worlview

A continuació podeu trobar algun detall més per sectors de muntanya.

Amplia la informació pels diferents sectors de muntanya

No considerem que les condicions meteorològiques pel cap de setmana siguin prou adverses com per a destacar cap perill meteorològic en aquest sector, però cal no badar amb:

 • des d’avui i fins diumenge davallarà la temperatura, retornant a valors pròxims al que s’espera en aquestes dates. Això vol dir domini dels registres negatius a l’alta muntanya, fins i tot a part de la muntanya mitjana especialment diumenge al matí.
 • demà dissabte a partir del migdia es poden formar xàfecs, de neu per sobre dels 1.600-1.900 m. No sembla que hagin de ser intensos ni abundants, però allà on sigui pluja afegirà sensació de fred i caldrà protegir-nos de la mullena. On sigui neu, pot implicar períodes de mala visibilitat. No es descarta algun llamp. Es mourien d’oest/sud-oest a est/nord-est.
 • Diumenge els núvols baixos poden ser abundants i densos al vessant nord pirinenc, sobretot de cara a la segona meitat de la jornada, caldrà parar atenció a períodes de mala visibilitat. També pot precipitar una mica, sent neu per sobre dels 1.600 m.

A banda, caldrà que aneu actualitzant la informació sobre l’estat del mantell nival al Butlletí de Perill d’Allaus tenint en compte que la neu humida dominant es veurà afectada per un descens de la temperatura que pot afavorir el regel, alhora que pot afegir-se una mica de neu nova amb els ruixats.

No considerem que les condicions meteorològiques pel cap de setmana siguin prou adverses com per a destacar cap perill meteorològic en aquest sector, però cal no badar amb:

 • des d’avui i fins diumenge davallarà la temperatura, retornant a valors pròxims al que s’espera en aquestes dates. Això vol dir domini dels registres negatius a l’alta muntanya.
 • dissabte a partir del migdia, sobretot al nord del sector, es poden formar xàfecs locals, de neu per sobre dels 1.800-2.000 m. Cal dir que són poc probables i no sembla que hagin de ser intensos ni abundants, però allà on sigui pluja afegirà sensació de fred i caldrà protegir-nos de la mullena. On sigui neu, pot implicar períodes de mala visibilitat. No es descarta algun llamp. Es mourien d’oest/sud-oest a est/nord-est.
 • diumenge el sol serà protagonista, sobretot al matí i més com més al sud del sector.

A banda, caldrà que aneu actualitzant la informació sobre l’estat del mantell nival al Butlletí de Perill d’Allaus tenint en compte que la neu humida dominant es veurà afectada per un descens de la temperatura que pot afavorir el regel, alhora que pot afegir-se una mica de neu nova amb els ruixats.

No considerem que les condicions meteorològiques pel cap de setmana siguin prou adverses com per a destacar cap perill meteorològic en aquest sector, però cal no badar amb:

 • des d’avui i fins diumenge davallarà la temperatura, retornant a valors pròxims al que s’espera en aquestes dates. Això vol dir domini dels registres negatius a l’alta muntanya.
 • dissabte a partir del migdia es poden formar xàfecs locals, de neu per sobre dels 1.800-2.000 m. No sembla que hagin de ser intensos ni abundants, però allà on sigui pluja afegirà sensació de fred i caldrà protegir-nos de la mullena. On sigui neu, pot implicar períodes de mala visibilitat. No es descarta algun llamp. Es mourien d’oest/sud-oest a est/nord-est.
 • diumenge, a primera hora, la boira a muntanya pot ser protagonista al sector prepirinenc, sobretot al vessant sud del Cadí-Moixeró, Ensija, Serra Cavallera. Aquesta boira perdria densitat amb l’estona, però els núvols no marxaran i deixaran pas a la possibilitat de ruixats, amb possibilitat de tempesta. Es mourien d’oest/sud-oest a est/nord-est. En quedaria al marge sobretot el sector de la Cerdanya.

A banda, caldrà que aneu actualitzant la informació sobre l’estat del mantell nival al Butlletí de Perill d’Allaus tenint en compte que la neu humida dominant es veurà afectada per un descens de la temperatura que pot afavorir el regel, alhora que pot afegir-se una mica de neu nova amb els ruixats.

No considerem que les condicions meteorològiques pel cap de setmana siguin prou adverses com per a destacar cap perill meteorològic en aquest sector, però cal no badar amb:

 • des d’avui i fins diumenge davallarà la temperatura, retornant a valors pròxims al que s’espera en aquestes dates. No s’esperen registres negatius als sectors culminants, però dominarà la sensació de fred.
 • dissabte a partir del migdia es poden formar xàfecs locals sobretot a l’alta Garrotxa. No sembla que hagin de ser intensos ni abundants, però agreujarà la sensació de fred i caldrà protegir-nos de la mullena. No es descarta algun llamp. Es mourien d’oest/sud-oest a est/nord-est.
 • diumenge s’esperen ruixats, amb possibilitat de tempesta, sobretot a la Serralada Transversal – Guilleries -Montseny i de cara al migdia-tarda. Es mouran poc, i en tot cas de nord-oest/oest cap a sud-est/est.

Afegir que ja no trobareu neu enlloc, després d’un mes amb neu persistent sobretot a la cara nord del Montseny i alguns altres sectors de la Serralada Transversal.

No considerem que les condicions meteorològiques pel cap de setmana siguin prou adverses com per a destacar cap perill meteorològic en aquest sector, però cal no badar amb:

 • des d’avui i fins diumenge davallarà la temperatura, retornant a valors pròxims al que s’espera en aquestes dates. No s’esperen registres negatius als sectors culminants, però la humitat relativa alta agreujarà la sensació de fred en alguns moments.
 • diumenge no es pot descartar algun ruixat amb possibilitat de tempesta, més probable com més al nord del sector, mentre que més sol com més al sud.

No considerem que les condicions meteorològiques pel cap de setmana siguin prou adverses com per a destacar cap perill meteorològic en aquest sector, però cal no badar amb:

 • des d’avui i fins diumenge davallarà la temperatura, retornant a valors pròxims al que s’espera en aquestes dates. No s’esperen registres negatius als sectors culminants, però la humitat relativa alta agreujarà la sensació de fred en alguns moments.
 • dissabte no es pot descartar algun ruixat amb possibilitat de tempesta al sud de la zona, és a dir, cap als Ports, o la Serra del Montsià o Cardó.
 • diumenge dominarà força el sol a la zona.
Predicció Cims
Meteomuntanya - Condicions a muntanya

Gruixos de neu mesurats

Configuració de Galetes


Tanca Més informació