Planifica la teva sortida

Condicions a muntanya

Cap de setmana del 23 i 24 de setembre de 2023

Dissabte començarà més fred i ventós, sobretot a l'alta muntanya, i caldrà saber gestionar el confort tèrmic. Diumenge, remuntada tèrmica i sense impediments meteorològics per fer muntanya.

Publicat el 22/09/2023 a les 13 h Pròxima publicació el 27/09/2023 a les 13 h

Ahir dijous a la tarda va arribar el front fred que, com ben segur heu notat, ha fet davallar la temperatura. No és una situació de canvi de massa d’aire amb notable inestabilitat i condicions molt ventoses a muntanya (tot i que ahir sí que va arribar a picar més fort, amb ratxes de 80-90 km/h per exemple a Ulldeter o al capdamunt del Montseny). Però tot plegat és suficient per tenir-ho en compte, com a mínim pel que fa al confort tèrmic.

I és que aquesta davallada tèrmica, que es notarà sobretot entre avui al vespre i demà al matí (isozero que arribarà a situar-se als 2.400 -2.600 m al Pirineu) ens obligarà a no badar amb la roba d’abrigar a cotes mitjanes i sobretot altes, almenys, fins dissabte al migdia. És un clar exemple de situació de final de l’estiu i inici de la tardor en què, per excés de confiança, podem patir massa refredament corporal, cosa que pot acabar derivant en hipotèrmia encara que la temperatura no sigui negativa. Recordeu que podeu consultar la temperatura prevista al vostre cim d’interès a l’apartat Predicció cims, a banda d’altres variables com el vent.

Un vent que avui s’ha moderat respecte ahir, però que tornarà a agafar una mica d’embranzida a l’alta muntanya de cara a avui divendres a la tarda-vespre. També la tramuntana a l’Albera i el mestral als massissos del sud (des de les Muntanyes de Prades fins a Massís del Port) agafarien més força. En general parlem de ratxes que poden assolir els 50-70 km/h, de manera que no haurien d’implicar incidència en l’equilibri o la mobilitat, però en canvi, sí que reforçaran la sensació de fred. Aquesta situació, s’allargaria fins dissabte al migdia.

Geopotencial i temperatura a 700 hPa (uns 3.000 m d'altitud) al sector de l'Europa occidental els dies 23 i 24 de setembre de 2023.
Geopotencial i temperatura a 700 hPa (uns 3.000 m d’altitud) al sector de l’Europa occidental els dies 23 i 24 de setembre de 2023. S’observa clarament el canvi de situació entre dissabte, que començarà fred i ventós a muntanya, i diumenge, amb remuntada tèrmica, poc vent i més estabilitat.

Aquest front també, avui a la tarda, afavorirà les boires i la precipitació en alguns massissos, tot i que no s’esperen acumulacions gaire destacades. Així, creixeran i circularan de nord-oest a sud-est algunes nuvolades al Pirineu axial, Prepirineu i massissos del nord-oest, i que podrien derivar en xàfecs locals. El sector amb major probabilitat és l’alt Ter-Freser, així com l’alta Garrotxa – Serralada Transversal. Podrien ser puntualment amb tronada, alhora que deixar alguna capa de neu rodona als cims de més de 2.500 m aproximadament. Cal insistir que no esperem una enfarinada general del Pirineu, ni de bon tros, però no es pot descartar alguna emblanquinada local i efímera allà on hi hagi xàfec. A banda, fins a la matinada-matí de dissabte encara hi haurà marge pels núvols baixos i algun floc fins i tot als 2.200 m al sector de l’Aran i l’alt Pallars; amb tot, demà al matí ja estarien força trencats i anirien a menys.

En definitiva, si teniu previst sortir a fer muntanya ben aviat demà dissabte, no badeu amb el confort tèrmic per la suma de fred i vent, i no descarteu que localment, per sobre dels 2.500 m, us trobeu a terra una mica de neu efímera (es fondria amb el pas de les hores).

Després, a partir del migdia de dissabte la dorsal anticiclònica anirà entrant per l’oest, amb remuntada tèrmica i una estabilització que es consolidarà diumenge, sent una jornada càlida pel que tocaria en aquestes dates (isozero que s’enfilarà per sobre dels 4.000 m!), i amb força sol i poc vent a muntanya. Cal dir, amb tot, i sobretot a llocs enclotats, la nit ja permet que la sortida del sol pugui ser ben freda per després tenir un migdia ben suau, fins i tot càlid.

Amplia la informació pels diferents sectors de muntanya

Com hem comentat al text general, entre avui divendres a la tarda i demà dissabte al migdia s’espera ambient fred a cotes mitjanes i sobretot altes, i una mica ventós a les crestes del sud de l’Aran i l’alt Pallars. A més, avui pot haver-hi algun xàfec passatger, alhora que fins a la matinada-matí, dominin els núvols baixos a l’Aran. Si precipita, la cota de neu arribarà a davallar als 2.200 m, tot i que si arriba a emblanquinar el paisatge, seria de forma testimonial i efímera.

L’inici exigent a cotes altes de demà al matí, sobretot amb relació al confort tèrmic, anirà deixant pas a una millora que es consolidarà sobretot de cara a diumenge, en què dominarà el temps assolellat i amb temperatura que serà positiva a totes les cotes. Recordeu que a l’apartat Predicció cims teniu més detalls sobre les condicions previstes de temperatura, vent, entre altres variables, al vostre pic d’interès.

Com hem comentat al text general, entre avui divendres a la tarda i demà dissabte al migdia s’espera ambient fred a cotes mitjanes i sobretot altes, i una mica ventós a les crestes de l’alta muntanya. A més, avui pot haver-hi algun xàfec passatger. Si precipita, tot i que és el sector pirinenc amb menys probabilitat, la cota de neu rondaria els 2.500 m, i si s’arriba a emblanquinar el paisatge, seria de forma testimonial i efímera.

L’inici exigent a cotes altes de demà al matí, sobretot amb relació al confort tèrmic, anirà deixant pas a una millora que es consolidarà sobretot de cara a diumenge, en què dominarà el temps assolellat i amb temperatura que serà positiva a totes les cotes. Recordeu que a l’apartat Predicció cims teniu més detalls sobre les condicions previstes de temperatura, vent, entre altres variables, al vostre pic d’interès.

Com hem comentat al text general, entre avui divendres a la tarda i demà dissabte al migdia s’espera ambient fred a cotes mitjanes i sobretot altes, i una mica ventós a les crestes de l’alta muntanya. A més, avui pot haver-hi algun xàfec passatger, fins i tot amb tempesta. Si precipita, la cota de neu rondaria els 2.500 m, i si s’arriba a emblanquinar el paisatge (segurament neu rodona), seria de forma testimonial i efímera. Això pot implicar que demà a primera hora no es pot descartar que us en trobeu ascendint a cims com el Puigmal o el Bastiments.

L’inici exigent a cotes altes de demà al matí, sobretot amb relació al confort tèrmic, anirà deixant pas a una millora que es consolidarà sobretot de cara a diumenge, en què dominarà el temps assolellat i amb temperatura que serà positiva a totes les cotes. Recordeu que a l’apartat Predicció cims teniu més detalls sobre les condicions previstes de temperatura, vent, entre altres variables, al vostre pic d’interès.

Com hem comentat al text general, entre avui divendres a la tarda i demà dissabte al migdia s’espera ambient més fred a cotes altes del sector. A més, avui divendres pot haver-hi algun xàfec passatger sobretot cap a l’alta Garrotxa, localment amb tempesta.

L’inici exigent a cotes altes de demà al matí amb relació al confort tèrmic, anirà deixant pas a una millora que es consolidarà sobretot de cara a diumenge, en què dominarà el temps assolellat i la temperatura remuntarà notablement. Recordeu que a l’apartat Predicció cims teniu més detalls sobre les condicions previstes de temperatura, vent, entre altres variables, al vostre pic d’interès.

Demà dissabte començarà una mica fred a les cotes més altes del sector, però al llarg del dia ja es notarà una clara recuperació tèrmica i que es consolidarà diumenge, en què dominarà el temps assolellat i l’ambient serà força més suau. Recordeu que a l’apartat Predicció cims teniu més detalls sobre les condicions previstes de temperatura, vent, entre altres variables, al vostre pic d’interès.

Demà dissabte començarà una mica fred a les cotes més altes del sector, acompanyat del vent de mestral. Però al llarg del dia ja es notarà una clara recuperació tèrmica i s’anirà encalmant el vent.

Diumenge dominarà el temps assolellat i tranquil, i l’ambient serà força més suau. Recordeu que a l’apartat Predicció cims teniu més detalls sobre les condicions previstes de temperatura, vent, entre altres variables, al vostre pic d’interès.

Predicció Cims
Meteomuntanya - Condicions a muntanya

Predicció travesses

Configuració de Galetes


Tanca Més informació