Planifica la teva sortida

Condicions a muntanya

Cap de setmana del 2 i 3 de març de 2024

Entre dissabte i diumenge tornarà a passar un front que farà nevar al Pirineu, fins i tot de forma testimonial en altres massissos. Ambient fred, sobretot diumenge. Cap de setmana exigent a l'alta muntanya, no badeu amb la planificació i la bona tria de l'activitat.

Publicat el 1/03/2024 a les 13.30 h Pròxima publicació el 6/03/2024 a les 13 h

Entre ahir dijous al final del dia i aquesta matinada ens ha creuat un nou front, ràpid, que ha acumulat neu nova a l’alta muntanya, bàsicament a l’Aran i l’alt Pallars (10-15 cm, fins i tot algun més). Ha enfarinat una mica a la resta de sectors pirinencs i prepirinencs. També hi ha hagut alguns ruixats a altres zones (7,6 mm a Prades, per exemple), però en general poc destacats, així com algunes ratxes de vent de 90-100 km/h, fins i tot més a l’alta muntanya, sector de l’Ebre o l’Albera.

Al llarg d’avui divendres ja no s’espera cap nou empitjorament, i el vent ja no serà tan destacat.

Demà dissabte, en canvi, el dia ja començarà emboirat a cotes altes del Prepirineu i Pirineu occidental (vessant sud), i amb algun floc per sobre dels 1.200 m. Una  situació que s’anirà degradant amb el pas de les hores i estenent cap al Pirineu i Prepirineu oriental; vaja, que si enfileu cap a un cim del sector pirinenc i teniu mala visibilitat i comença a nevar, el més probable és que empitjori.

A banda, des del matí també picarà amb ganes el vent del sud-oest, sobretot al Pirineu oriental, al Montseny i a l’Albera; us acompanyarà a cims i crestes durant tot el dia. Dissabte, doncs, situació prefrontal  que aquesta vegada, important, no serà de les càlides, ja que la isozero rondarà els 1.600 m abans de l’arribada de l’aire “fred”.

Aquest fet, a més, pot fer que en alguns llocs particulars del Pirineu (occidental preferentment), durant la tarda-vespre, quan arribi el gruix de la precipitació, la cota de neu pugui davallar localment fins als 1.000 m, potser els 800 m. Creiem que seria puntual i de curta durada.

Jornada, dissabte, en què com més tard sigui pitjor ho tindrem, sobretot al Pirineu i Prepirineu, mentre que a la resta de massissos, tot i que l’estat del cel i el vent ja ens faran notar que s’acosta un front, tenim molt marge per sortir, ja que fins ben avançada la tarda o ja de fosc no arribarà la precipitació que, això sí, podrà afectar qualsevol massís.

Diumenge, per la seva banda, començarà amb l’arribada del front fred, que ho farà amb el canvi de dia i durant la matinada. Compteu que abans que surti el sol us pot nevar en algun sector fora del Pirineu per sobre dels 800-1.000 m; en general seria molt poc, transitori. No descarteu, doncs, que massissos com les Muntanyes de Prades, el Montseny o la Serralada Transversal, per posar tres exemples on els models apunten força, es llevin enfarinats o fins i tot encara precipitant. I és que cap a la meitat est, i especialment durant el matí i no sembla que durant la tarda, podran descarregar alguns ruixats, en alguns casos de neu rodona a cotes mitjanes com hem comentat.

Una cota de neu baixa en general que ens orienta sobre el fet que la jornada serà freda a muntanya; si consulteu el Predicció cims, veureu que tindreu valors negatius de temperatura a molts cims fins i tot del Prelitoral com el Montseny. També veureu que a l’Albera i a cap a les Terres de L’Ebre serà on el vent, de tramuntana i mestral respectivament, serà més fort.

I és que un cop passat el front durant les hores nocturnes, diumenge serà una jornada amb retenció de núvols i nevades durant tot el dia a l’Aran i l’alt Pallars (cota de neu aquí fins als fons de vall, uns 600 m). A la resta del Pirineu i Prepirineu, fred, sol i núvols i vent a les crestes, no prou fort per representar gaires problemes d’equilibri o mobilitat. Això sí, un vent que pot aixecar la neu i que fins i tot pot implicar períodes de mala visibilitat per torb; pensem sobretot en el sector del Pirineu occidental.

Recordar, finalment, que entre les nevades ja caigudes en diferents tongades des de divendres de la setmana passada, les que comentem que s’hi afegiran el cap de setmana (al Pirineu occidental uns 10-20 cm més a l’alta muntanya), així com altres variables com el vent, sens dubte caldrà ser molt curós amb la planificació de les sortides a sectors innivats, i especialment aquells on hi ha possibilitat d’allaus de neu. Consulteu i planifiqueu la vostra activitat llegint amb cura el Butlletí de Perill d’Allaus per saber l’estabilitat, gruixos i distribució de la neu. A més teniu altres eines com la cartografia ATES per planificar amb més detall el vostre recorregut segur per zones innivades. I, és clar, sigueu conscients de la necessitat de sortir equipats i formats en les tècniques i material de progressió i seguretat hivernal.

Amplia la informació pels diferents sectors de muntanya

En aquest sector dissabte serà la jornada amb més marge per aprofitar. En tot cas serà al sud de l’Aran on primer, al llarg del matí, la boira i la nevada (cota als 1.200 m) aniran agafant cos, i no seria fins a la tarda o vespre quan la cosa s’estendria a la resta, amb vent més fort a les crestes. Encara que no hagi arribat aquest nou front, no badeu amb les condicions nivològiques fruit de les nevades dels dies previs; obligatòria (com sempre en terreny innivat) la consulta Butlletí de Perill d’Allaus.

Diumenge, amb el nou front que haurà arribat a la matinada, tindrem neu nova (compteu uns 10-15 cm, fins i tot alguns més a l’extrem sud de l’Aran), però que tot i que anirà afluixant la nevada (cota de neu fins als 600-800 m), s’allargarà la resta del dia. Jornada doncs que pot estar força emboirada a cotes altes. Ambient fred, amb registres negatius a cotes mitjanes i altes.

En aquest sector dissabte la part prefrontal ja farà que la boira domini a cotes altes durant el matí i vagi a pitjor la resta de la jornada. La nevada minsa del matí agafarà cos de cara a la tarda-vespre, amb una cota de neu cap als 1.200, localment als 1.000 o 800 m. Condicions, doncs, de mala visibilitat, fred i nevada.

Diumenge hi haurà una nova capa de neu nova, però al llarg del matí el cel s’hauria d’anar obrint, tot i que no es poden descartar períodes de mala visibilitat per torb. Ambient fred, amb registres negatius a cotes mitjanes i altes, i una mica ventós. Consulteu el Predicció cims per a més detalls.

No badeu amb les condicions nivològiques fruit de les nevades d’aquests dies, especialment al nord del sector; obligatòria (com sempre en terreny innivat) la consulta Butlletí de Perill d’Allaus.

En aquest sector dissabte hi haurà força marge per aprofitar durant el matí, tot i que les condicions de visibilitat per boira a muntanya aniran empitjorant amb el pas de les hores a cotes mitjanes i altes. Serà a la tarda quan comenci la nevada amb més cos (cota de neu cap als 1.000-1.200 m), tot i que tampoc serà gaires destacada. Això sí, tot i que la nevada dels dies previs ha quedat tocada pel vent i l’ambient suau d’ahir, no badeu amb les condicions nivològiques, especialment al Perafita-Puigpedrós i al Ter-Freser; obligatòria (com sempre en terreny innivat) la consulta Butlletí de Perill d’Allaus i la circulació per zones innivades amb el material adequat per progressar en cas, sobretot, de neu dura (piolet, grampons i casc).

Diumenge hi haurà una nova capa de neu nova, potser de 1-5 cm. Fins i tot quan surti el sol encara estigui nevant com més a l’est més probable, o potser de forma tímida al Perafita-Puigpedrós. Vaja, que el cel s’hauria d’anar obrint amb el pas de les hores. Ambient fred, una mica ventós (condicions de neu ventada, difícilment mala visibilitat per torb), i amb registres negatius a cotes mitjanes i altes. Consulteu el Predicció cims per a més detalls.

Dissabte no s’esperen condicions adverses, tot i que l’ambient ja serà prou fred a cotes altes per no badar, alhora que el vent del sud-oest afegirà sensació de fred, sobretot al capdamunt Montseny.

Diumenge, per la seva banda, ambient una mica més fred, amb registres negatius a molts cims de la muntanya mitjana (isozero als 1.200 m). Durant la matinada i matí poden haver-se enfarinat (800-1.000 m) alguns cims fruit dels xàfecs postfrontals (no sembla que amb llamps, però segurament de neu rodona). Tot plegat retirant-se amb el pas de les hores. La tramuntana a l’Albera pot picar fort. Consulteu el Predicció cims per a més detalls.

Dissabte no s’esperen condicions adverses, tot i que l’ambient ja serà prou fred a cotes altes per no badar. A darreres hores, de nit, o ja matinada de diumenge, pot creuar algun ruixat que no sembla que hagi d’enfarinar al capdamunt de Montserrat o la Mola.

Diumenge, per la seva banda, ambient més fred, amb registres per sota dels 10ºC, fins i tot dels 5ºC als cims més alts. No es pot descartar encara algun xàfec postfrontal durant matí; en tot cas, poc probable i en tot cas retirant-se amb el pas de les hores. Consulteu el Predicció cims per a més detalls.

Dissabte no s’esperen condicions adverses, tot i que l’ambient ja serà prou fred a cotes altes per no badar. Al final del dia pot ploure de forma minsa, fins i tot enfarinar per sobre dels 1.200-1.400 m.

Diumenge, per la seva banda, ambient encara més fred, amb registres per sota dels 10ºC, fins i tot dels 5ºC a cotes altes del Massís del Port. A més, el mestral picarà amb ganes als massissos a l’entorn de la vall de l’Ebre. No descarteu que el capdamunt dels Ports o fins i tot de les Muntanyes de Prades es llevin enfarinats.

Predicció Cims
Meteomuntanya - Condicions a muntanya

Gruixos de neu mesurats

Configuració de Galetes


Tanca Més informació