Blog de Meteomuntanya

Eduard Fontserè i la muntanya – centenari del Servei Meteorològic de Catalunya

Eduard Fontserè

L’any 2021 se celebra el centenari de la creació del Servei Meteorològic de Catalunya. El seu impulsor i primer director, Eduard Fontserè, figura rellevant del món científic català, no va deixar de banda el món de la muntanya, ben al contrari, i arribà a publicar un llibre de meteorologia pel món excursionista.

L’any 1919, la Mancomunitat de Catalunya, presidida per Josep Puig i Cadafalch, va encarregar la creació del Servei Meteorològic de Catalunya, fet que es materialitzà el març de 1921. Fa, doncs, 100 anys que va començar a caminar la meteorologia oficial a Catalunya, això sí, patint amb els anys alguns contratemps importants. Així, amb els Fets d’Octubre de 1934 se’n va ordenar el cessament públic d’activitats que va durar uns mesos. Després, en acabar la Guerra Civil, concretament el 29 de gener de 1939, va ser clausurat i espoliat, obrint-se un llarg parèntesi fins a la recuperació de l’activitat el 1996 i de l’estatus jurídic propi l’any 2001 amb l’aprovació de la Llei de Meteorologia catalana.

Antic observatori del Turó de l'Home
L’observatori del Turó de l’Home (Montseny), enfarinat, als seus inicis dels anys trenta. Foto:  Fons històric del Servei Meteorològic de Catalunya.

Aquell encàrrec inicial, l’any 1919, de crear l’SMC, va recaure en el doctor Eduard Fontserè, i en fou el seu director durant l’etapa prèvia a la dictadura franquista. Meteoròleg, astrònom i sismòleg, va estar implicat en multitud de projectes i iniciatives científiques al país, sobretot relacionades amb la meteorologia: fou docent a la Universitat de Barcelona, va promoure la creació de l’Observatori Fabra, així com les observacions aerològiques o la xarxa d’observatoris de Catalunya i Balears, entre altres. D’especial interès per la muntanya, cal destacar que l’any 1919 Fontserè aconsegueix que el Centre Excursionista de Catalunya (CEC) col·loqui “llibretes de muntanya” i targetes postals a diferents cims pirinencs perquè els excursionistes anotessin les condicions del temps (tempesta, neu, vent…) i ho fessin arribar al Centre. Més endavant, l’any 1932, amb motiu de la celebració del segon Any Polar, l’SMC va instal·lar els observatoris meteorològics de Sant Jeroni de Montserrat, provisional, i del Turó de l’Home, de caràcter ja permanent. El segon, de més envergadura, va perdurar amb observacions manuals fins començada la dècada del 2.000. Actualment, a poca distància, l’SMC hi té l’estació meteorològica automàtica de Puig Sesolles.

Certament Fontserè estava molt interessat en la muntanya, i veia en l’excursionista “un meteoròleg de mena”, algú que podia aportar observacions sobre el terreny i en altitud; en definitiva, una activitat amateur, però de gran interès científic que calia promoure per avançar en el coneixement climatològic del país. D’aquí la iniciativa de les “llibretes de muntanya”, i més endavant, al CEC, la publicació d’articles sobre meteorologia al butlletí de l’entitat, i finalment, l’any 1963 , del llibre “Meteorologia de l’Excursionista”.

 

Portada Llibre Fontserè Excursionista
Portada d’un exemplar de Meteorologia de l’excursionista, d’Eduard Fontserè. Foto: Pere Esteban

Estructurat en tres parts, a la primera “Els fets elementals”, introdueix al lector a les diferents variables i fenòmens meteorològics de forma planera; des de la pressió atmosfèrica, passant per la temperatura, la humitat, els núvols (amb fotografies dels principals tipus), els llamps, la neu o el vent. La segona, “els canvis de temps” parla de les cartes d’isòbares, anticiclons i depressions, de les masses d’aire i dels fronts, i, de moltíssim interès pels muntanyencs, els canvis de temps i els avisos de perill meteorològic. La tercera, “contribució de l’excursionista a la meteorologia regional”, explica quins aparells emprar per mesurar l’atmosfera a muntanya, i com observar fenòmens com les boires, la neu o les tempestes, entre altres aspectes de cara a facilitar a la recollida de dades. En definitiva, el llibre és, com l’autor escriu literalment, un “epítom de coneixements indispensables”, una guia de camp sobre el temps a muntanya orientada, a més, a la ciència ciutadana.

Si teniu curiositat per conèixer més detalls sobre la figura d’Eduard Fontserè, al número 160 del butlletí Recercat s’hi va publicar un article i una infografia ben interessants sobre la seva trajectòria, arran del 150è centenari del seu naixement i del 50è de la seva mort commemorats l’any 2020.

Finalment, dir que el 31 de març del 2021 va començar la commemoració del centenari del Servei Meteorològic de Catalunya. Xerrades, una exposició, un llibre i altres actes seran part d’aquesta celebració, us animem a participar-hi!. Trobareu més informació a www.meteo.cat.

Podeu trobar l’article original a:

Esteban, P. 2021. Eduard Fontserè i la muntanya. Revista Vèrtex 294, 14-15.

Configuració de Galetes


Tanca Més informació