Blog de Meteomuntanya

El Servei Meteorològic de Catalunya renova i amplia els continguts del portal MeteoMuntanya

  • El portal especialitzat en meteorologia i seguretat a la muntanya renova el seu disseny i estructura, amb novetats en el seu contingut
  • Meteomuntanya va néixer el 2016 fruit d’una col·laboració entre el Servei Meteorològic de Catalunya i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya
  • Amb l’increment de rescats a la muntanya es reforça la importància d’una bona planificació de les activitats, incloent-hi la relativa a la informació meteorològica

 

Sis anys oferint informació meteorològica especialitzada per fer muntanya

El novembre de 2016 es va posar en marxa el portal meteomuntanya.cat, un portal conjunt entre el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) amb informació meteorològica orientada als qui practiquen activitats a la muntanya.

El naixement d’aquest producte va respondre a la necessitat d’oferir informació meteorològica més accessible i adaptada al món excursionista, ja que l’increment any rere any del nombre de persones que practiquen alguna activitat als diferents massissos de Catalunya ha anat acompanyat d’un augment dels rescats.

Sovint, aquestes incidències s’expliquen per la mala planificació de la sortida, sent en alguns casos la manca de consulta d’informació detallada i fiable sobre el temps previst la raó que explica la necessitat d’una actuació del cos de Bombers de la Generalitat.

Amb l’experiència adquirida aquests anys, la renovació de MeteoMuntanya busca facilitar encara més la consulta i difusió dels diferents productes que s’ofereixen, aportar alguna novetat, i reforçar els continguts divulgatius que ajudin a conèixer millor els perills meteorològics a la muntanya i com fer-hi front en cas de necessitat.

 

Portada del nou MeteoMuntanya

 

Eines per planificar la vostra sortida

El nou MeteoMuntanya continuarà oferint accés a diferents eines d’informació meteorològica que ajudin a una bona planificació de l’activitat de muntanya que es vol dur a terme. Dues vegades a la setmana (dimecres i divendres) continuarà publicant-se un text sobre les Condicions a Muntanya previstes pel cap de setmana als massissos catalans, però a partir d’ara amb detalls específics per diverses zones de muntanya del país: Aran i Alt Pallars, Pirineu i Prepirineu occidental, Pirineu i Prepirineu oriental, Pirineu marítim – Puigsacalm, Montseny – Montserrat – Sant Llorenç del Munt – Ancosa i Els Ports – Prades – Montsant.

 

Algunes de les zones tractades al a l'apartat Condicions a Muntanya

 

Una informació que va acompanyada de la Predicció Cims, un mapa es podrà consultar la predicció actualitzada diàriament per a una llarga llista de pics, refugis i travesses de tot el país. Es podrà cercar de forma àgil l’evolució a tres dies vista de la temperatura, el vent o la humitat relativa a més de 300 punts d’arreu de Catalunya, segons els models meteorològics d’alta resolució de l’SMC (ara a 3 km). Una informació que, pel cas del sector pirinenc, es reforça amb la predicció de l’estat del cel, la probabilitat de precipitació i tempesta, la cota de neu o la visibilitat. El mapa de l’apartat Predicció cims es completa amb les dades recents de les estacions meteorològiques automàtiques de l’SMC arreu del territori.

 

Zoom al sector del Cadí, al mapa del Predicció cims

 

Com a novetat, el portal MeteoMuntanya també proposa el Mapa de Gruixos de Neu Mesurats, amb les dades actualitzades de neu acumulada a la xarxa d’estacions de l’SMC, així com l’anomalia respecte a la neu que sol haver-hi en la data en què ens trobem, segons les diverses sèries de dades. Un producte que permetrà saber ràpidament si hi ha dèficit o superàvit de neu, informació de gran interès per aquells que fan activitats com les raquetes de neu, l’alpinisme hivernal o l’esquí de muntanya.

 

Exemple de consulta al mapa de gruixos de neu mesurats

També s’han ampliat el nombre de rutes de muntanya que es podran consultar la Predicció Travesses, incloent-ne de fora del sector pirinenc, alhora que periòdicament es donarà informació sobre el temps previst en algunes Competicions de la FEEC.

 

Continguts per reforçar la cultura de muntanya i la seguretat

Conèixer la muntanya i els fenòmens que s’hi produeixen és, sens dubte, una bona eina per guanyar expertesa i resiliència davant situacions adverses, sigui quan estem planificant la nostra activitat, o també en el cas que se’ns compliqui durant la nostra sortida.

És per això que a l’espai Blog de Meteomuntanya s’hi continuaran publicant articles periòdics sobre temes com els perills meteorològics, el canvi climàtic, efemèrides rellevants o el clima dels massissos, entre d’altres, i que podreu cercar i compartir amb facilitat.

 

Aspecte de l'apartat Blog de MeteoMuntanya

 

Per la seva banda, un dels bons fruits que ha donat la col·laboració entre l’SMC i la FEEC, i en aquest cas també dels Bombers de la Generalitat, són les campanyes de seguretat que a través de càpsules breus han tractat aspectes relacionats amb els perills meteorològics en la pràctica excursionista. Les més recents, protagonitzades per na Clàudia Sabata, Araceli Segarra i Ferran Latorre. A l’apartat de Meteorologia i Seguretat a Muntanya s’hi podran trobar aquests vídeos, així com una explicació més a fons dels perills meteorològics que es tenen en compte a l’hora de fer la predicció: vent, boira a muntanya, pluja abundant o intensa, tempesta, nevada, neu dura, radiació solar i sensació tèrmica.

 

Imatge de l'parença del nou apartat sobre meteorologia i seguretat

Configuració de Galetes


Tanca Més informació