Blog de Meteomuntanya
Gruix de neu deficitari al punt àlgid de la temporada hivernal
Som a les portes d’un canvi d’escenari meteorològic que els pròxims dies implicarà un retorn a les condicions plenament hivernals a muntanya, amb nevades que poden atenuar una mica el dèficit de neu acumulada que aquests dies s’observa arreu del Pirineu i Prepirineu català. Un dèficit que fins ara ha marcat l’hivern 2022-2023, tot i que com sempre amb matisos segons l’indret.
Aran i Alt Pallars
Al sector que sol rebre la major innivació del país, per la seva influència atlàntica, enguany la neu hi va anar guanyant terreny durant la segona quinzena de novembre, amb gruixos que rondaven els normals en aquell moment de la temporada, sobretot després dels aproximadament 20 cm que va deixar la nevada del 28 i 29 de novembre.
Arribat el desembre, l’increment ja va ser molt discret i seguidament l’anticicló càlid de Nadal va afavorir la fusió i la pèrdua de gruix. Després, durant l’episodi fred de la segona quinzena de gener es van arribar a mesurar gruixos de més de 50 cm de neu nova i la neu acumulada va fregar la normal per l’època en alguns sectors, però en general els registres han continuat sent inferiors a la mitjana. I més que han retrocedit aquests últims dies de bonança, sobretot als vessants més solans. Tot plegat ha fet que en alguns indrets d’alta muntanya el dèficit de neu superi el 70%, com és el cas de l’estació de Bonaigua (2.266 m, Pallars Sobirà), que avui mesura 47 cm, quan la mitjana del 22 de febrer al llarg dels seus 25 anys de dades és de 176 cm.
Pirineu i Prepirineu occidental
Tot i les primeres emblanquinades del novembre, no va ser fins la primera quinzena de desembre que el paisatge va quedar notablement emblanquinat també en aquesta zona, amb un parell d’episodis amb domini del vent de l’oest i sud-oest i neu a cotes ben baixes el dia 19 de desembre. En canvi, a partir d’aleshores, i tot i algunes nevades com les del 2 de gener o el 7 de febrer, el gruix acumulat ha estat escàs (el vent tampoc hi ha ajudat gaire) i el dèficit d’innivació s’ha anat fent cada cop més evident a mesura que avançava el febrer.
Pirineu i Prepirineu oriental
Aquest és el sector on la temporada ha estat menys generosa pel que fa a l’acumulació de neu, sobretot cap al Ter-Freser, amb innivació molt escassa fins que la llevantada del 8 i 9 de febrer va deixar gruixos d’uns 20-30 cm (força ventats, això sí). És el mateix episodi va portar neu abundant a la Serralada Transversal, el Montseny o els Ports, amb gruixos superiors als 20-30 cm de neu als sectors culminants
En canvi, tant al sector del Perafita-Puigpedrós com sobretot al Prepirineu, el dèficit no ha estat tan acusat. Al novembre i primera quinzena de desembre, els episodis que van afectar més directament el Pirineu occidental van emblanquinar amb certa generositat aquestes zones. Ara bé, com ha passat en general, entre els períodes anticiclònics i les ventades ha costat assentar la neu a les solanes i carenes. De totes maneres, les obagues altes estant tenint una temporada prou pròxima a la normalitat, amb gruixos deficitaris pel que tocaria, però superiors als que teníem fa un any.
En definitiva, de moment no hem tingut cap gran nevada extensa al nostre Pirineu i les que ha anat fent no han estat suficients per evitar que els gruixos siguin clarament deficitaris. I encara sort que la fredorada de la segona quinzena de gener va frenar els efectes de l’ambient càlid amb que vam començar l’any, alhora que la llevantada del 8 i 9 de febrer va maquillar una mica la situació nefasta en que es trobava el sector de les capçaleres del Ter-Freser.
Recordeu que a l’apartat “Gruixos de Neu Mesurats” de MeteoMuntanya hi podeu consultar de manera molt visual l’acumulació actual de neu al terra que mesuren les estacions automàtiques de l’SMC. A més, en el cas de les d’alta muntanya també s’hi mostra, en percentatge, l’anomalia respecte el gruix que podríem esperar aquest dia de l’any. Serà interessant veure com evolucionen aquests gruixos i la seva anomalia al llarg dels pròxims dies.