Blog de Meteomuntanya

Observant la boira

Boira a cotes mitjanes i altes des de l'observatori XOM de Planoles. Foto: Jordi Bober.

Com ja vam explicar a l’article sobre la boira a muntanya, la mala visibilitat pot provocar la desorientació i fer augmentar els perills que se’n deriven. En aquest sentit, és interessant saber que els col·laboradors de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informen de les condicions de visibilitat a diferents punts del territori.

Aquesta xarxa està formada per 135 observadors que informen diàriament de les condicions meteorològiques de l’indret on tenen instal·lada l’estació de mesura manual. Cada matí dels 365 dies de l’any proporcionen les dades a l’SMC. La informació que aporten els col·laboradors pot ser instrumental, com la precipitació i la temperatura, o informació visual, com per exemple la cobertura del cel i el tipus de núvols, la visibilitat horitzontal, i fenòmens destacats com tempesta, boira, pluja, entre altres. Així doncs, cada dia entre les 7 h i les 10 h del matí, es realitza l’observació meteorològica i les dades es poden visualitzar a través de la web de l’SMC a l’apartat Observacions diàries. En el mapa es poden seleccionar les variables que es vulguin consultar i si escollim una estació concreta, en podrem veure els detalls per a aquella jornada.

Mapa de Catalunya amb les observacions de visibilitat de la xarxa XOM el matí del 5 de desembre de 2023
Mapa de Catalunya amb les observacions de visibilitat de la XOM el matí del 5 de desembre de 2023.

Així, segons que pot apreciar l’observador, i prenent com a referència objectes o elements geogràfics coneguts situats a diferents distàncies del lloc d’observació, s’estableix la mesura de la visibilitat horitzontal.

  • Molt Dolenta: visibilitat inferior a 500 metres.
  • Dolenta: visibilitat compresa entre 500 metres i 1 quilòmetre.
  • Regular: visibilitat compresa entre 1 quilòmetre i 10 quilòmetres.
  • Bona: visibilitat compresa entre 10 quilòmetres i 50 quilòmetres.
  • Excel·lent: visibilitat superior a 50 quilòmetres.

Els observadors de la XOM també poden anotar fenòmens destacats que hi hagi en el moment de fer l’observació (Temps present) i que trobem definits al Manual per als observadors del Servei Meteorològic de Catalunya. Dins d’aquests fenòmens hi trobem els reductors de la visibilitat, com ara, la boira, la boirina i la calitja.

Cal tenir en compte que la majoria d’estacions manuals estan situades en nuclis de població, de manera que a l’alta i mitja muntanya hi ha pocs observatoris. Amb la següent llista us resumim els punts d’observació de la XOM situats a diferents massissos del país.

  • Pirineu i Prepirineu occidental: Canejan i Bagergue a la Val d’Aran), Isil, Tavascan, Esterri d’Àneu, Peramea i Llagunes al Pallars Sobirà, Boí i Viu de Llevata a l’Alta Ribagorça.
  • Pirineu oriental i Prepirineu: la Seu d’Urgell a l’Alt Urgell, Montellà i Puigcerdà a la Cerdanya, el Port del Comte i Busa al Solsonès, Planoles, Santuari de Núria, Ulldeter, Beget, Sant Pau de Segúries i les Llosses al Ripollès, i Lliurona a l’Alt Empordà.
  • Al Prelitoral: Falda del Montseny: Campins, Sant Esteve de Palautordera i Mosqueroles (el Vallès Oriental), i Arbúcies i Breda (la Selva).
  • Al massís de Montserrat: Abadia de Montserrat (el Bages).
  • Al massís del Port: Horta de Sant Joan (la Terra Alta).

 

Configuració de Galetes


Tanca Més informació