Blog de Meteomuntanya

Ens enxamparà la pluja?

Un ciclista a primer terme i un ruixat a l'horitzó. Foto: Carme Molist

Des del mes d’octubre de 2022 es pot consultar al web de l’SMC una projecció, a partir del radar meteorològic, d’on s’espera pluja a 1 hora vista. Una nova eina de notable interès pel món excursionista.

Som en plena ascensió, en una via d’escalada o en una ferrada, i observem a l’horitzó que el temps es complica. S’albira una cortina de pluja, se’ns ha fet una mica tard i encara queda teca per enllestir la ruta. Serà bo, doncs, saber si ens mullarem o potser aquella pluja ens esquiva, i valorar així si a la propera zona segura val la pena destinar una estona per equipar-nos o refugiar-nos com cal, o si potser sembla que podem aprofitar aquest temps per anar per feina, ja que acabar l’activitat de nit no és una opció gaire encoratjadora.

Un ciclista a primer terme i un ruixat a l'horitzó. Foto: Carme Molist
La ruta prevista pel ciclista va en direcció al xàfec. D’aquí a una estona la cortina de pluja encara afectarà el recorregut planificat? L’advecció radar ens pot ajudar a prendre decisions a curt termini. Foto: Carme Molist

Aquesta situació inventada que ens requereix prioritzar en la presa de decisions podria ser perfectament real. I aquí, l’advecció radar ens pot ser d’utilitat.

Aquest nou producte web que podeu trobar a www.meteo.cat/observacions/radar, té com a objectiu mostrar la predicció de precipitació al llarg de la pròxima hora. Una informació generada a partir de les darreres imatges procedents de la Xarxa de Radars Meteorològics (XRAD, vegeu Vèrtex 281) i del moviment que ha seguit la precipitació.

Cal dir que, com totes, aquesta predicció té un cert grau d’incertesa. En aquest cas està bàsicament relacionada amb els canvis en el desplaçament que a vegades fan les àrees de precipitació. Per exemple, que un nucli de tempesta que segueix el vent general (normalment identificable amb el mapa de 700 hPa, uns 3.000 m d’altitud) pot acabar independitzant-se i redreçar la seva direcció de moviment fruit de la seva pròpia dinàmica.

També caldrà tenir en compte els processos d’intensificació o debilitament de la precipitació, ja que segons la maduresa del nucli convectiu, aquell xàfec pot ser que agafi encara més cos o que, en canvi, perdi pistonada.

En aquest sentit, la metodologia per calcular i mostrar l’advecció radar permet tenir en compte part d’aquesta incertesa, i això es fa generant diferents prediccions a partir de la introducció de petits canvis en la intensitat de precipitació. El producte final s’aconsegueix a partir de la combinació de totes elles, però tot i aquest exercici probabilístic de millora, sempre quedarà marge a l’error.

Imatges d'exemple sobre l'advecció radar. Font: SMC
Exemple real de l’advecció radar pel cas d’una línia extensa de precipitació que creua Catalunya d’oest a est. A l’esquerra, la darrera imatge del radar i la direcció de desplaçament de la precipitació en aquell moment. La imatge del centre és la predicció, i ens mostra que al llarg de la pròxima hora caldrà parar especial atenció, per exemple, a Montserrat, plourà a l’Albera, o tindrem, després d’una mica de treva, una segona tongada al Prepirineu oriental. A la dreta, la imatge del que finalment va succeir segons la xarxa de radars de l’SMC.

És per això que cal tenir en compte que aquest producte probablement no oferirà una bona predicció en cas d’algunes tempestes que tenen moviments anòmals o autònoms com comentàvem anteriorment, així com les que es poden quedar encallades en un mateix punt a causa de condicions locals, sovint associades a la convergència de vent i el relleu. A banda, si un xàfec encara no s’ha format (no apareix a la darrera imatge del radar meteorològic), no serà visible a l’advecció radar.

El producte d’advecció radar s’actualitza cada 6 minuts, de manera que cada 6 minuts s’actualitzaran 10 noves imatges de predicció (que en la línia temporal del visor es destacaran en color groc). L’escala d’intensitat de precipitació és la mateixa que la que tenia fins ara el producte d’estimació de precipitació a partir de les observacions del radar meteorològic, una de les eines més consultades al web de l’SMC.

Podeu trobar l’article original a Esteban P, Casellas E. 2022. Ens enxamparà la pluja?. Revista Vèrtex 303, 14-15.

Configuració de Galetes


Tanca Més informació