Blog de Meteomuntanya

Gruixos de Neu Mesurats

Estació meteorològica automàtica de l'SMC d'Espot, al Pallars Sobirà. La imatge està presa en plenes condicions hivernals.

El gruix de neu a terra és una de les variables que mesuren algunes estacions meteorològiques automàtiques, fins a 19 de les que formen la xarxa d’estacions del Servei Meteorològic de Catalunya. Les seves dades són ara de més fàcil consulta d’ençà de la renovació del portal MeteoMuntanya.cat. 

El gruix de neu

Al nou apartat de Gruixos de Neu Mesurats de MeteoMuntanya.cat hi podeu seguir a temps gairebé real la neu acumulada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA).

9 de les estacions de mesura es troben al Pirineu i Prepirineu occidental:

7 al Pirineu oriental i Prepirineu:

3 al prelitoral, de nord a sud:

  • Al Montseny: Puig Sesolles (1.668 m, Vallès Oriental)
  • A les muntanyes de Prades: Prades (926 m, Baix Camp)
  • Al massís del Port: PN dels Ports (1.055 m, Baix Ebre)
Estació meteorològica automàtica de l'SMC d'Espot, al Pallars Sobirà. La imatge està presa en plenes condicions hivernals.
Estació d’Espot (2.519 m, Pallars Sobirà). El sensor de gruix de neu queda separat de la torre principal amb un braç metàl·lic que sobresurt horitzontalment. A l’esquerra, el pluviòmetre totalitzador dissenyat per les condicions extremes dels entorns alpins. Imatge: Servei Meteorològic de Catalunya.

L’anomalia climàtica del gruix de neu

En el cas de les estacions en què durant la temporada hivernal (novembre-maig) sol haver-hi neu a terra, les de l’alta muntanya, es mostra l’anomalia del darrer valor observat respecte al que li tocaria per l’època de l’any, segons la seva pròpia sèrie de dades. Una informació que ens indicarà si el gruix de neu que tenim en aquell moment representa un valor excedentari, normal o deficitari en aquell indret i dia.

El valor d’anomalia es mostra en percentatge (%). Així, per exemple, si l’1 de febrer es mesuren 155 cm de neu a Bonaigua (2.266 m), l’anomalia serà del +13%, ja que el valor mitjà de la neu acumulada aquell dia durant el període disponible (1997-2021) és de 137 cm. És un gruix que es podria considerar normal (entre el –20% i el 20%), mentre que si la mesura fos 55 cm o 210 cm, parlaríem de dèficit (-60%) o de superàvit (+53%), respectivament. Un producte complementari amb l’InfoGruixNeu de l’ICGC, que ofereix gràfiques de neu acumulada en algunes estacions del Pirineu.

Mapa amb els valors de gruixos de neu mesurats a les estacions meteorològiques automàtiques de l'SMCd'una part de Catalunya
El 12 de desembre de 2022, amb el pas d’un front càlid, va nevar fins a cotes baixes gràcies al fred previ captiu a les valls pirinenques del vessant sud. Els colors del requadre ens indiquen si la mesura és excedentària, normal, o deficitària en aquesta època de l’any pel cas de les observacions a l’alta muntanya.

Aspectes a tenir en compte a l’hora de consultar les dades

Les estacions automàtiques mesuren el gruix de neu gràcies a sensors ultrasònics de distància, a partir del temps de retorn d’un impuls d’ultrasons que es llença cap a la superfície des d’una altura coneguda. Quan no hi ha neu a terra, és habitual que la dada mesurada i difosa a temps gairebé real (abans de ser validada) no sigui exactament de 0 cm, per la irregularitat del terreny o bé per la presència d’herba, que en absència de neu pot créixer ràpidament durant la primavera-estiu, sobretot a cotes mitjanes i baixes.

És per això que les dades mostrades a l’apartat Gruixos de Neu Mesurats són més fiables i útils durant la temporada hivernal, quan la presència de neu a terra és la norma a l’alta muntanya (per sobre dels 1.800 – 2.000 m). En canvi, a les estacions de la muntanya mitjana o fons de vall, de vegades caldrà valorar si el valor és correcte o pot respondre a la presència de vegetació. L’enllaç a les dades detallades de l’estació, del mateix dia o dels dies previs, pot ajudar a aclarir els dubtes.

Podeu trobar l’article original a:

Serra, A. i Esteban, P. 2023. Gruixos de neu mesurats. Revista Vèrtex 304, 14-15.

Configuració de Galetes


Tanca Més informació