Blog de Meteomuntanya

Plou o neva?

Des de finals del 2019 el Servei Meteorològic de Catalunya ofereix el Pluja o neu, un producte de gran interès pels qui practiquem activitats de muntanya i que ens permet veure fàcilment on està nevant o plovent a temps quasi real.

El producte Pluja o neu és una eina de seguiment nivometeorològic. El podeu consultar a www.meteo.cat (també a la versió per dispositius mòbils), i es basa en la combinació de dues fonts d’informació.

Per una banda, s’empren dades de temperatura, i concretament les de l’anomenada temperatura del termòmetre humit. Aquesta variable, que es calcula a partir de la temperatura i la humitat relativa mesurades per la Xarxa d’Estacions Automàtiques (XEMA), ens és d’utilitat per saber quan un floc de neu es fondrà. Concretament, s’apliquen els llindars següents:

  • Si la temperatura del termòmetre humit és inferior o igual a 1.5°C, la precipitació a la superfície es considera neu.
  • Si és superior a 1.7°C, la precipitació a la superfície es considera pluja.
  • Si queda entre els dos llindars mencionats, la precipitació a la superfície es considera aiguaneu.

Aquesta informació del tipus precipitació que podem esperar, es creua amb l’obtinguda de la Xarxa de Radars Meteorològics (XRAD), i que ens informa de la seva distribució espacial. Cal, doncs, que el radar mostri que precipita en algun lloc del territori, com és lògic, tot i que no sempre és tan evident que sigui així. En aquest sentit, podeu conèixer més aspectes sobre el funcionament del radar als articles de MeteoMuntanya al Vèrtex 281 i al Vèrtex 290.

Enfarinada a cotes mitjanes del Pallars Sobirà on es veu clarament que la nevada no va arribar a fons de vall. Autor: @meteopallars

En definitiva, si consulteu una imatge del Pluja o neu en un dia que s’està produint precipitació, us podeu trobar fins a tres colors diferenciats: el vermell que correspon a la pluja, el verd a l’aiguaneu i el blau a la neu. Cada color, a més, presenta diferents tonalitats, que corresponen a la intensitat de la precipitació, és a dir, que a part de poder discriminar el tipus de precipitació, també en podreu apreciar la seva intensitat.

Un bon exemple de la seva utilitat és l’exemple que us mostrem de la matinada del 22 de gener del 2020, durant el temporal de llevant que va ser conegut com a Glòria. Recordeu que aquest episodi, de diversos dies, va implicar precipitació general i abundant a bona part del territori, fins i tot amb crescudes de caràcter catastròfic a la conca de la Tordera.

Mapa amb la imatge del pluja i neu del 21 de gener de 2020
Captura del producte Pluja i Neu durant la matinada del 22 de gener de 2020 a la meitat nord de Catalunya. Amb cercles vermells, els massissos del Puigsacalm i el Montseny, on neva al sector culminant (cap als 1.500 m). Al mateix temps, en algunes valls del Pirineu i el Prepirineu (cercles blaus, valls de l’Urgellet i Baridà, i l’alt Berguedà), a recer del vent, nevava 800 m més avall.

Així, durant unes hores entre els dies 21 i 22, mentre al sector litoral i prelitoral la cota de neu rondava els 1.400-1.600 m (al Montseny només nevava als cims culminants), a les valls del Pirineu i Prepirineu nevava per sota dels 700 m. Una situació de caiguda de la cota de neu relacionada amb la formació d’un estrat isoterm afavorit per la forma de les valls (vegeu Vèrtex 289) que els models meteorològics no sempre poden preveure del tot bé (aquí la perícia del predictor és clau). Al Pluja o Neu hi podem veure clarament la diferència en, relativament, pocs quilòmetres de distància.

Aquest és un cas molt clar de variabilitat espacial acusada en la cota de neu, però cal dir que això és més aviat l’excepció, i poques vegades es donen aquests contrastos tan clars entre Pirineu i la resta de Catalunya.

Alhora, cal dir que aquestes situacions amb un fort gradient en el nivell de nevada també s’han produït fora del sector pirinenc, com és el cas dels massissos de l’extrem sud. Així, en alguns episodis mediterranis, als Ports veiem nevar fins a cotes força més baixes al vessant continental (Terra Alta) que no pas al marítim (Baix Ebre i Montsià).

En definitiva, el Pluja o Neu és un producte molt atractiu per seguir l’evolució de les nevades, i alhora és una gran eina de planificació i seguiment meteorològic a curt termini. Així, sigui per saber si potser se’ns complica l’accés amb vehicle a l’inici de la nostra activitat de muntanya, o si, durant la sortida, un canvi de temps pot complicar-nos la mobilitat en ruta les pròximes hores per la caiguda de neu nova, val la pena tenir-lo present com a eina meteorològica de consulta.

Podeu trobar l’article original a:

Esteban, P. i Serra A. 2020. Plou o neva?. Revista Vèrtex 292, 14-15.

Configuració de Galetes


Tanca Més informació