Blog de Meteomuntanya

Calor i activitats de muntanya

Parella d'excusionistes pujant a Montserrat en un dia calorós. Foto: Xavier Capdevila

El nostre cos funciona a una temperatura que es mou entre els 36-37 ºC. Permet, això sí, petites oscil·lacions que ens faciliten l’adaptació al fred, a la calor, al ritme cardíac, o al cicle menstrual de les dones.

Per regular-nos davant els augments de la temperatura ambiental i evitar que es produeixin patologies per temperatura elevada (no cal assolir, necessàriament, situacions de calor extrema), el cos té quatre mecanismes per adaptar-se i procurar mantenir aquest marge entre els 36 i 37º centígrads:

  • evaporació: la suor, a l’evaporar-se, ens roba calor.
  • radiació: situar-nos en un entorn amb aire més fresc com pot ser una zona ombrívola ajudarà a reduir l’estrès tèrmic.
  • convecció: amb el moviment de l’aire, és a dir, el vent, l’aire en contacte amb la pell renova la seva capacitat de llevar-nos calor del cos.
  • conducció: estar amb contacte amb objectes més freds, com l’aigua d’un rierol, afavoreix la pèrdua de temperatura corporal.
Excursionista caminant per Collserola un dia de calor. Foto: Xavier Capdevila
A la baixa muntanya pròxima al mar és habitual la combinació d’alta temperatura amb humitat i/o forta insolació, el què agreuja la sensació de calor i dificulta la refrigeració del cos. Foto: Xavier Capdevila.

Simplificant, davant l’augment de la temperatura i amb la intenció de perdre calor, el que fem és suar més i dilatem (obrim) els vasos de la circulació perifèrica. 

Cal destacar que la suor és el mecanisme corporal més determinant de cara a refrigerar-nos. La quantitat que es pot evaporar depèn fonamentalment del vent (regeneració de l’aire en contacte amb la pell) i de la humitat de l’aire (capacitat de l’atmosfera per emmagatzemar vapor d’aigua). Com més elevada sigui la humitat al nostre entorn, més difícil serà evaporar la suor; per sobre el 75% d’humitat relativa aquest sistema deixa de ser efectiu. Per contra, com més es mogui l’aire, més elevada serà la quantitat de suor que s’evapora.

Així doncs, si bé la sudoració és un mecanisme fisiològic de defensa davant la calor, la seva eficàcia es veu clarament condicionada pel comportament combinat de diverses variables meteorològiques: bàsicament la temperatura, la humitat i el vent, així com la radiació solar que rebem. Si aquestes són desfavorables, la capacitat de refrigeració de la sudoració pot quedar invalidada i poden començar les complicacions més serioses associades de l’excés de calor.

Diverses són les lesions que es poden derivar per una mala termoregulació: edemes, rampes, síncope, esgotament i cop de calor.

Mentre que l’edema per calor va associat a la inflor de les extremitats, les rampes de calor  són contraccions fortes i doloroses, però de curta durada que afecten principalment als músculs de les cames, els braços o l’abdomen i que poden ocórrer, sobretot, durant o després de practicar un exercici vigorós en condicions de calor extrema. Es produeixen per augment de la sudoració durant l’exercici físic, fet que pot derivar en la deshidratació: pèrdua de líquid i sals, principalment sodi i potassi.

Quan la situació anterior s’agreuja i la temperatura corporal s’enfila per sobre dels 36-37ºC, una de les possibles conseqüències és la síncope per calor, amb pèrdua de consciència transitòria. És una de les possibles derivades d’una situació més general d’esgotament per calor, en què també podem patir malestar, debilitat, vòmits, mal de cap i mareig.

Per la seva banda, el cop de calor és un quadre clínic que requereix atenció urgent fruit del fracàs dels mecanismes termoreguladors de la temperatura corporal. Per tant, si abans heu notat alguna de les manifestacions més lleus o penseu que es pot donar aquesta situació, pareu l’activitat, eviteu les condicions d’alta temperatura i rehidrateu-vos.

El cop de calor és causat per una disfunció important del sistema nerviós central que es manifesta amb temperatura corporal molt elevada, per sobre dels 40 ºC, pell humida o seca però calenta, i alteració del nivell de consciència. Cal tenir en compte que el pronòstic és molt preocupant quan la pèrdua de consciència ha superat les dues hores sense atenció especialitzada (amb la síncope, recordem, només era transitòria). Caldrà actuar amb celeritat i avisar als Serveis d’Emergència.

És rellevant també tenir clar que el cop de calor per activitat intensa pot succeir a persones saludables, però que fan activitat física sota aquestes condicions que hem comentat abans de temperatura i humitat elevades, i poc vent, és a dir, en condicions que dificulten la nostra refrigeració.

Corredor fent una cursa de muntanya. Foto: Ivan Torres
Quan fem activitat física intensa, condicions ambientals exigents de calor o xafogor poden afectar notablement el nostre rendiment. Foto: Ivan Torres

I què cal fer per prevenir els símptomes de l’excés de calor? A continuació teniu algunes recomanacions de cara a planificar la vostra activitat de muntanya:

  • Adapteu la vostra sortida tenint en compte les condicions ambientals de temperatura i humitat d’on aneu a fer l’activitat de lleure o competitiva que teniu prevista. Eviteu, si pot ser, les hores de més sol i aprofiteu les obagues per traçar el vostre recorregut.
  • Assegureu-vos de tenir aigua suficient, i mantingueu una bona hidratació abans, durant i després de l’activitat física. No costa res portar, a més, sals minerals per afegir a l’aigua, per exemple.
  • Feu servir roba i protecció adequada, amb una bona capacitat de transpiració i amb colors clars.
  • A més, tingueu present que si som als primers dies de calor forta de la temporada (normalment al maig o al juny), el cos acostuma a necessitar una aclimatació, i per això tenim aquesta sensació d’anar “arrossegant-nos”, és a dir, el cos ens frena per adaptar-se.

En tot cas, i per saber-ne molt més sobre els problemes de salut relacionats amb la calor i també amb la radiació solar, i com fer-hi front, us recomanem aquest webinar.

Anunci del webinar sobre la calors

Configuració de Galetes


Tanca Més informació